Cum știi că ai viermișori sau paraziți intestinali. Semnul pe care l-ai ignorat până acum. Trucul simplu care elimină paraziții

Foto: Freepik
Cum știi dacă ai viermișori sau paraziți intestinali. Simptomele și complicațiile infecțiilor cu paraziți intestinali și cum poți să scapi de oxiuri, tenii și alți paraziți.

Paraziții intestinali sunt organisme care trăiesc în interiorul corpului gazdei, adesea în intestin, și pot cauza diverse probleme de sănătate.

Paraziții se transmit de la fecale la gură. Se poate întâmpla direct, de exemplu atunci când degetele murdare ating gura sau mâncarea sau se poate întâmpla indirect, cum ar fi atunci când atingeți un obiect care este contaminat cu ouă.

Ouăle minuscule de oxiuri pot trăi pe suprafețe precum jucării, instalații sanitare, birouri școlare sau lenjerie de pat - timp de până la 3 săptămâni.

Odată intrați în organism, oxiurii își fac casă în colon și rect. Noaptea, paraziții ies afară pentru a depune ouă în pielea din jurul anusului. Dacă vă scărpinați în zona contaminată, ouăle ajung pe degete sau sub unghii și apoi se răspândesc pe lucrurile pe care le atingeți. Acesta este motivul pentru care paraziții se răspândesc atât de ușor în rândul copiilor mici.

Tenia poate trăi afară timp de luni de zile, așteptând să apară o gazdă. Sunteți cel mai expus riscului dacă lucrați în jurul animalelor sau călătoriți într-o țară care nu are apă potabilă curată și sisteme moderne de canalizare. Puteți fi infectat dacă mâncați sau beți ceva care conține ouă sau larve de tenie, cum ar fi carne - de vită, porc sau pește - crudă sau insuficient gătită. De asemenea, puteți fi expus la tenie prin intermediul apei contaminate.

Odată ajuns în corp, capul teniei se atașează de peretele intestinelor. Acesta folosește alimentele pe care le consumați pentru a crește segmente noi. Segmentele mai vechi, care conțin ouă, se desprind apoi și părăsesc corpul odată cu fecalele.

Este important să recunoaștem simptomele infecției parazitare pentru a putea lua măsuri rapide și adecvate.

Problemele digestive sunt printre cele mai frecvente simptome ale infecțiilor parazitare și pot include:

- dureri abdominale și crampe ce pot fi cauzate de iritația și inflamația intestinelor

- diaree persistentă sau intermitentă, adesea însoțită de scaune moi și apoase

- balonare și gaze

- grețuri și vărsături, pentru că unii paraziți pot irita mucoasa intestinală

Apoi, paraziții provoacă modificări ale apetitului și pierdere în greutate și acționează în diverse moduri:

- apetit crescut sau scăzut

- pierdere în greutate inexplicabilă, pentru că paraziții consumă nutrienții din alimente.

Paraziții pot invada spațiul articular și mușchii și pot elibera toxine inflamatorii care afectează mișcările normale și gama de mișcări. Este posibil să simțiți dureri musculare și articulare dacă suferiți de o infecție parazitară. Trichineloza poate ajunge în stomac prin intermediul alimentelor și determină dureri articulare și musculare. Mușchii sau articulațiile dureroase și dureroase care nu se ameliorează cu tratamente fără prescripție medicală indică prezența parazitului intestinal, potrivit Manhattan Gastroenterology

Potrivit aceleiași surse, un alt semn al infecției cu paraziți este faptul că nu vă veți simți niciodată satisfăcut sau plin după mese. Acest sentiment este urmat de pierderea în greutate. Teniile pot ecloza pe stomac și se pot hrăni cu ceea ce mâncați, iar acest lucru înseamnă că vă este mereu foame pentru mai mult. Nu vă veți simți satisfăcut sau plin chiar și după ce luați mesele în mod regulat.

Oboseala și slăbiciunea pot fi rezultatul lipsei de nutrienți, deoarece paraziții consumă substanțele nutritive necesare corpului:

- oboseala cronică și lipsa de energie pot fi semnele unei infecții parazitare

Unii paraziți pot cauza pierderi de sânge și anemie, ducând la senzații de slăbiciune și oboseală extremă.

Prezența paraziților intestinali duce și la probleme ale pielii precum erupții cutanate, mâncărime, eczeme și urticarie, dar și la probleme nervoase și psihologice precum insomnie, anxietate și iritabilitate.

Există chiar o mică diferență în funcție de tipul de parazit.

Infecția cu oxiuri este frecventă la copii și cauzează mâncărime intensă în zona anală, mai ales noaptea.

Infecțiile cu tenii pot provoca pierdere în greutate semnificativă, dureri abdominale și fragmente vizibile ale parazitului în scaun.

De cele mai multe ori, oxiurii nu provoacă probleme majore. Dar, în cazuri rare, ei pot provoca infecții ale vaginului și uterului.

Ce complicații pot apărea din cauza paraziților intestinali

Paraziții intestinali pot duce uneori la complicații, potrivit Medical News Today, iar modul în care acestea afectează organismul va depinde de vierme, dar complicațiile posibile includ:

- anemie și alte deficiențe nutriționale, din cauza dificultății de absorbție a nutrienților

- blocaj intestinal

- probleme cu funcțiile pulmonare și cardiace

- cisticercoza umană, care poate duce la pierderea vederii și la convulsii

În unele cazuri, complicațiile generate de paraziții netratați pot pune viața în pericol.

Cum să scăpați de oxiuri, tenii și paraziți intestinali

Medicul este cel în măsură să vă recomande tratament în funcție de examenul clinic.

Cu toate acestea, potrivit WebMD, unele medicamente eliberate fără rețetă omoară oxiurii, iar medicul ar putea prescrie un medicament antiparazitar. Toți membrii familiei trebuie tratați - chiar dacă nu prezintă simptome.

Pașii cheie pentru a scăpa de viermi și paraziți intestinali sunt:

- spălați-vă pe mâini cu apă și săpun înainte de a mânca sau de a manipula alimente și după ce mergeți la toaletă sau schimbați un scutec de copil.

- Țineți-vă unghiile tăiate scurt

- Faceți un duș sau o baie în fiecare zi (dimineața este cel mai bine, deoarece oxiurii depun ouă noaptea).

- Încercați să nu vă scărpinați în jurul anusului sau între picioare.

- Schimbați-vă lenjeria de pat des și lenjeria intimă și prosoapele în fiecare zi.

- Spălați-vă des hainele în apă caldă.

- Nu mâncați carne de vită, porc sau pește crudă sau insuficient gătită. Puteți folosi un termometru pentru carne pentru a verifica gradul de gătire.

- Spălați fructele și legumele înainte de a le mânca.

- Spălați ustensilele de bucătărie care intră în contact cu carnea crudă sau cu fructe și legume nespălate.

- Congelați carnea și peștele. Păstrarea acestora congelate timp de 7 zile înainte de a le prepara poate ucide teniile.

- Dacă aveți un animal de companie cu tenie, tratați-l imediat

Dacă mergeți în vacanță într-un loc în care sistemul sanitar nu este avansat, țineți cont de aceste precauții suplimentare:

- Beți numai apă îmbuteliată sau care a fost fiartă timp de 1 minut.

- Băuturile carbogazoase la conservă sau îmbuteliate sunt mai sigure decât apa netratată.

- Puteți filtra singuri apa. Filtrele absolute de 1-micron sunt disponibile la magazinele de articole pentru camping. Ar trebui să dizolvați tablete de iod în apă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel