Cum se poate stimula colagenul, natural. Nutriționist: Dietă densă în nutrienți

cum se poate stimula colagenul. FOTO: Freepik @alexanruiz
Colagenul poate fi stimulat prin alimentație. Care sunt produsele ce ajută și ce anume trebuie evitat, pe cât de mult posibil.

Colagenul este o proteină structurală majoră pe care organismul o sintetizează în mod natural. Cu o treime din compoziția proteică a corpului, colagenul este cel mai abundent din organism.

Acesta are rolul de a face oasele puternice, de a permite pielii și tendoanelor să se întindă, dar și de a ajuta pielea să se refacă după o rănire.

De altfel, rolul esențial al fibrelor de colagen este demonstrat de spectrul larg de boli cauzate de scăderea colagenului din corp, printre acestea numărându-se osteoporoza, anevrismele arteriale, artroza sau boala degenerativă a discului intervertebral.

Organismul produce în mod natural colagen până la 25 de ani, iar după această vârstă începe să scadă, însă la femei scade mai mult după menopauză. 

Deși nu se cunoaște cu exactitate cât colagen există în organism, sunt câteva semne clare și vizibile când acesta este produs mai puțin. Astfel, carența de colagen se poate manifesta printr-o lipsa de energie, oboseală, tonus muscular scăzut, articulații inflamate și dureroase, circulație periferică deficitară, un aspect îmbătrânit al pielii.

Toate acestea pot afecta calitatea vieții și îndeplinirea sarcinilor zilnice.

Tipurile de colagen

Colagenul, în funcție de locul în care se află, este de patru tipuri și are următoarele funcții:

- Colagen de tip I - reprezintă aproximativ 95% din întregul conținut de colagen al oaselor;

- Colagen de tip II - este prezent în cartilaje;

- Colagen de tip III - susține structura mușchilor, organelor și arterelor;

- Colagen de tip IV  - prezent la nivelul pielii, notează WebMD.

Cauzele degradării colagenului

Nivelul de colagen scade, așa cum menționam anterior, o dată cu vârsta. Însă pe lângă acest factor ireversibil, nivelul de colagen poate fi influențat negativ de trei aspecte:

- expunerea fără protecție la radiațiile UV

- fumatul

- nivelul crescut de zahăr din sânge.

Cum putem stimula producția de colagen

Dr. Ruxandra Pleșa, medic nutriționist, a explicat pe contul său de socializare cum se poate stimula, natural, producția de colagen, dar mai ales cum se poate proteja acesta. 

”Dieta densă în nutrienți și cât mai variată

- Aminoacizi necesari pentru formarea de colagen și elastina (prolina, lizina, glicina) din supa de oase, șorici, gelatină, pui, pește și crustacee, ouă, germeni de grâu, ciuperci, sparanghel, suplimente cu colagen hidrolizat

- Vitamine (vit C), minerale (zinc, cupru, sulf) și micronutrienți ce ajută la formarea colagenului și luptă cu stresul oxidativ, din: citrice, fructe de pădure, fructe tropicale, usturoi (sulf), frunze verzi bogate în clorofilă, leguminoase bogate în proteine și cupru, caju, roșii, ardei grași

- Evitarea zahărului și a alimentelor de tip inflamator (făina albă, grăsimi procesate, aditivi alimentari)”, a scris nutriționistul pe Facebook.

Masajul, expunerea la soare în mod protejat și somnul, determinanți pentru refacerea colagenului

Masajul facial regulat. Masajul la salon, automasajul zilnic de câteva minute, procedurile dermatoestetice ce stimulează activitatea fibloblastelor.

Evitarea expunerii la soare în mod necontrolat. Folosirea cremelor cu factor de protecție, a pălăriilor și ochelarilor de soare

Relaxarea și evitarea unui stil de viață stresant. Stresul este un factor important pentru îmbătrânire ce împiedică repararea optimă a pielii și spoliază organismul de micronutrienți

Somnul, în 7-9 ore pe noapte”, a continuat nutriționistul, subliniind care sunt cei patru dușmani ai colagenului care trebuie evitați, pe cât de mult se poate: fumatul, consumul de alcool, deshidratarea, zahărul.

Rolul COLAGENULUI, "proteina URIAȘĂ" pentru piele: Dacă apa din piele scade sub 10%, apare inflamaţia și DISTRUGE pielea

"Ne uităm la toate celulele. De o parte şi de alta a fiecărei membrane celulare, găsim, evident, tot chimie. Adică sodiu şi potasiu. Aceste elemente fac celula să funcţioneze.

Vedem aceste principii în cosmetice și aflăm de ce cosme-ceuticele ţin cont de fiziologia umană.

Un hibrid. Între produsele convenţionale şi medicamente. Acestea sunt cosme-ceuticele, care transportate în piele de nanoparticule - mijloace de transport de dimensiuni infime, capabile să intre în al doilea strat.

Pentru fermitate, punem în cosmetice colagen, adică principala proteină din organism. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Colageneza, soluția care te SCAPĂ de urmele lăsate de coșuri. Marinescu: Înseamnă VINDECARE. Este foarte important

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel