Cum se face grătarul corect și inteligent. Alin Popescu: Înnobilează carnea. Nu e nimic rău în asta

Cum se face gratarul - Foto: Freepick @foodfotografie
EXCLUSIV
Cum faci grătarul corect și inteligent. Medicul Alin Popescu ne-a explicat.

Aprinderea grătarului este o modalitate ușoară de a pregăti rapid cina sau un pretext bun a de te întâlni cu familia sau prietenii și chiar de a pregăti mese de sărbători.

Dar, având în vedere că rapoartele specialiștilor sugerează că alimentele la grătar sunt pline de substanțe cancerigene, poate vă întrebați dacă este sigur să mai aprindeți grătarul.

Gătitul cărnii la temperaturi ridicate produce substanțe chimice cancerigene numite amine heterociclice (HCA), în special dacă se produc urme de carbonizare, explică Dr. Stephen Freedland, directorul Centrului pentru Cercetare Integrată în Domeniul Cancerului și Stilului de Viață (CIRCL). În plus, atunci când grăsimea se scurge în grătar, flăcările rezultate pot acoperi alimentele cu hidrocarburi poliaromatice (HAP), o altă substanță chimică legată de cancer.

În ciuda acestor riscuri potențiale, nimeni nu sugerează că ar trebui să renunțați la grătar, ci doar să-l reduceți sau să luați măsurile cele mai sigure.

"Grătarul e foarte bun, cuptorul e bun, aburul e bun, dar prăjeala nu", a subliniat medicul Alin Popescu, care ne-a explicat că ar trebui să nu mai mâncăm alimente prăjite nici măcar de sărbători.

"Grătau are loc, dar și la grătar... și grătarul trebuie făcut cu grijă, inteligent, ca să nu rămână resturi.

Grătarul trebuie curățat, trebuie bine pregătit. Un grătar făcut corect este un grătar care înnobilează carnea și nu doar carnea.

Am o prietenă, dna. profesor Corina Zugravu, care este o vegetariană convinsă de ani de zile, dar face grătare cu dovlecei cu vinete, cu roșii. Ea e fan grătar.

Pentru cineva, așa clasic ar zice: consumă cărbunii, dar ea ea are plăcerea acestui grătar într-o formă vegetariană, nu e nimic rău în asta.

Dar repet, trebuie grijă pentru cum îl pregătim", a declarat medicul Alin Popescu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Cele 6 sfaturi de care să ții cont când mai faci grătar

1. Gătiți carne slabă

Atunci când grăsimea atinge o flacără deschisă, produce HAP. Așadar, în loc să gătiți la grătar burgeri sau cârnați grași, optați pentru friptură, pui sau pește hrănit cu iarbă. 

Cele mai slabe alimente care se prăjesc la grătar sunt fructele și legumele.

2. Alegeți legumele

Atunci când gătiți mușchi la temperaturi ridicate, fie că este vorba de carne de vită, porc, pește sau pasăre, aceștia suferă mutații și creează HCA-uri.

"Acestea sunt substanțele chimice despre care credem că duc la cancer", spune Dr. Freedland. Dar fructele și legumele nu au proteine (mușchi) sau grăsimi, ambele devenind problematice atunci când sunt expuse la temperaturi ridicate. Așadar, în ceea ce privește potențialele riscuri pentru sănătate, prepararea la grătar a produselor este un mod mai sigur de a vă bucura de grătar.

3. Înpachetați alimentele pe grătar

Dacă gătiți carnea și legumele împreună, grăsimea care se scurge de pe carne poate cădea în flăcări și poate acoperi produsele cu substanțe chimice care cauzează cancer.

Împachetarea în folie de aluminiu a fructelor și legumelor le poate proteja de căldura mare și de efectele nocive ale cărnii la grătar. De asemenea, puteți înveli carnea în folie de aluminiu pentru a preveni scurgerea grăsimii în cărbunii încinși.

4. Aveți grijă la marinate

Sosurile și marinadele sunt adesea încărcate cu zahăr. Acest lucru poate fi deosebit de problematic pentru persoanele care încearcă să urmeze o dietă săracă în carbohidrați, spune Dr. Freedland.

Dacă sunteți în căutarea unei alternative la marinate, ungeți mâncarea cu ulei de măsline sănătos pentru inimă și asezonați-o cu piper, condimente și ierburi.

5. Întoarceți frecvent

Nu este neobișnuit ca oamenii să pună carnea pe grătar și să o lase să stea timp de 10 minute înainte de a o întoarce și de a repeta procesul.

Din păcate, această metodă produce urme de carbonizare dăunătoare.

"Dacă întoarceți carnea mai des, puteți obține în continuare temperatura dorită și evitați liniile negre de carbonizare", spune Dr. Freedland. Procedați în acest fel și mâncarea la grătar va fi la fel de sănătoasă ca și alimentele în sine, indiferent de metoda de gătit pe care o alegeți.

6. Încercați gazul

Puteți controla mai bine temperatura cu grătarele pe gaz. Pentru cele mai bune rezultate, aprindeți arzătoarele exterioare, nu pe cel central. Apoi gătiți mâncarea în centrul grătarului, cu capacul închis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel