Cum se face fertilizarea in vitro și care este rata de succes. Nicolae Poiană: Transferul este o manevră relativ simplă, nedureroasă. Nu necesită analgezice

cum se face fertilizarea in vitro - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Cum se face fertilizarea in vitro. Ce trebuie să știi despre această procedură de reproducere umană asistată.

SANADOR anunță deschiderea Centrului de fertilizare in vitro SANADOR, care furnizează servicii medicale de reproducere umană asistată la cele mai înalte standarde de excelență.

Activitatea Centrului FIV SANADOR este coordonată de Conf. Dr. Nicolae Poiană, medic cu o experiență de peste 40 de ani în specialitatea obstetrică-ginecologie, cu peste 10.000 de nașteri la activ și cu sute de reușite în fertilizarea in vitro în peste 15 de ani de activitate dedicată.

Centrul de fertilizare in vitro SANADOR este rezultatul unei investiții de 5 milioane de euro și este dotat cu cele mai moderne echipamente disponibile în prezent, în lume, pentru reproducerea umană asistată. Activitatea este desfășurată, în acord cu protocoale și proceduri de ultimă oră, de către o echipă medicală empatică și dedicată. Centrul FIV SANADOR funcționează în regim ambulatoriu și de spitalizare de zi, în aceeași clădire cu Clinica SANADOR Floreasca, una dintre cele mai bine dotate clinici mari din București.

Conf. Dr. Nicolae Poiană este coordonatorul Centrului FIV SANADOR și medic colaborator al Spitalului Clinic SANADOR.

Dr. Nicolae Poiană, conferențiar universitar, medic primar Obstetrică-ginecologie, doctor în Științe Medicale, coordonatorul Centrului FIV SANADOR cu competențe în tratamentul infertilității cuplului și reproducere umană asistată, Colposcopie, Endoscopie ginecologică, Ecografie obstetricală și ginecologic a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL cum se face fertilizarea in vitro.

”Fertilizarea in vitro se poate face în două feluri. Partenerul trebuie să doneze sperma. Se poate practica și o astfel de procedură cu donor de spermă. Problema este că sperma donată nu este folosită ca atare. Este preparată, este trecută prin medii, e centrifugată, sunt separați spermatozoizii anormali și se obține un anume concentrat. De acolo se recrutează pentru fertilizarea simplă care se produce într-un mediu special.

Se introduce un anumit număr de spermatozoizi. Sunt lăsați în condiții speciale până în ziua următoare să se vadă dacă s-a produs fertilizarea și dacă au apărut primele diviziuni. 

Sau, există alternativa în care embriologul alege un spermatozoid, din plasma seminală preparată, și prin tehnici speciale de miscroscopie, se îndepărtează niște structuri ale ovocitului și se introduce capul spermatozoidului în citoplasma ovocitului. 

Înainte de lucrul acesta, e foarte evident că respectivele recipiente și medii nu sunt păstrate nici măcar într-un laborator obișnuit. Toate manevrele și procedurile se întâmplă în incinta unor bancuri de lucru care au un flux laminar de aer purificat, sterilizat, incinta laboratorului este sigilată.

Personalul este foarte bine îmbrăcat, iar plăcuțele respective în care se face fertilizarea sunt ținute în medii de temperatură stabile, termostatate, în medii de cultură specifice pentru fiecare zi de evoluție a embrionului, în mediu cu concentrație crescută de bioxid de carbon, a explicat conf. dr. Nicolae Poiană, în exclusivitate la DC MEDICAL. 

Cum se face transferul

Fertilizarea in vitro (FIV) este o serie complexă de proceduri utilizate pentru a ajuta la fertilitate sau pentru a preveni problemele genetice și pentru a ajuta la conceperea unui copil.

În timpul FIV, ovulele mature sunt colectate (prelevate) din ovare și fertilizate de spermatozoizi într-un laborator. Apoi, ovulul (embrionul) sau ovulele (embrionii) fertilizate sunt transferate într-un uter. Un ciclu complet de FIV durează aproximativ trei săptămâni. Uneori, aceste etape sunt împărțite în părți diferite și procesul poate dura mai mult.

FIV este cea mai eficientă formă de tehnologie de reproducere asistată. Procedura poate fi realizată folosind ovulele și sperma unui cuplu.

”Transferul se poate face în ziua a doua, a treia și, de preferat, în ziua a cincea când deja embrionul a evoluat către blastocist. Transferul este o manevră relativ simplă, nedureroasă, nu necesită analgezie.

În ziua respectivă, embriologul culege unul sau doi embrioni, îi pune în niște tubulețe speciale care ghidate ecografic transabdominal conduc conținutul respectiv în cavitatea uterină.

Este simplu, netraumatizant”, a mai explicat conf. dr. Nicolae Poiană, coordonatorul Centrului FIV SANADOR și medic colaborator al Spitalului Clinic SANADOR.

Fertilizarea in vitro, rata de succes

”Rata de succes al unui protocol de fertilizare in vitro este către 40%. Dacă îndepărtezi cuplurile cu partenere de peste 40 de ani sau iei alte măsuri de selecție poți să raportezi și 50% rată de succes.

În prezența unui blastocist se pot recolta celule și se pot face examene genetice ale embrionului înainte de a fi transferat. Un astfel de principiu crește șansa de implantare poate până la 80% deoarece foarte mulți dintre embrioni au așa-numitele aneuploidii, adică probleme ale numărului cromozomilor”, a mai spus conf. dr. Nicolae Poiană. 

Vezi mai multe în VIDEO:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel