Cum scoți petele de ulei de pe haine, canapele și covoare

Cum scoți petele de ulei de motor de pe haine. Foto. Pixabay
Indiferent cât de mult ai încerca să te ferești, atunci când prăjești ceva în bucătărie sau să te bucuri de o porție de spaghete bolognese, sau atunci când îți schimbi uleiul la motor, te poți trezi cu pete urâte de ulei pe haine, pe covoare sau pe canapea. Acestea sunt greu de îndepărtat și aproape întotdeauna vizibile. Dacă nu luați măsuri pentru a le îndepărta imediat, veți constata că petele de ulei se întunecă în timp și, uneori, rămân definitiv. Iată câteva sfaturi simple despre cum să scoateți petele de ulei de pe haine.

Atunci când te trezești cu o pată de ulei pe haine, pe canapele sau pe covoare, primul lucru pe care trebuie să îl știi este că aproape toate uleiurile sau grăsimile sunt solide sau semisolide la temperatura camerei, iar excesul de ulei trebuie șters imediat folosind un șervețel sau un prosop de hârtie. După aceasta, puteți folosi fie bicarbonat de sodiu, fie o bucată de cretă și chiar lichid de spălat vase pentru a dizolva din pată înainte de spălare.

Cum folosești bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu funcționează mai ales asupra hainelor care nu pot fi puse în mașina de spălat. De exemplu, puteți folosi bicarbonat de sodiu pentru a îndepărta petele de ulei de pe o piesă mare de mobilier, cum ar fi o canapea, un scaun tapițat, un covror sau o haină de iarnă. Iată ce trebuie să faceți: 

- După ce ați folosit un prosop de hârtie pentru a îndepărta excesul de grăsime, presărați bicarbonat de sodiu pe pată și lăsați-l să stea timp de 24 de ore.
- Periați bicarbonatul de sodiu după ce trece o zi.
- Utilizați un spray cu oțet diluat (jumătate apă-jumătate oțet) pe pată.
- Frecați cu o perie și cu un săpun delicat, inclusiv din ce speciale pentru tapițerii sau covoare. Dacă aveți de-a face cu o țesătură moale, frecați ușor cu o periuță de dinți.
- Puteți repeta procesul dacă este o pată du se șterge din prima încercare.

Cum folosești creta 

Puteți folosi și o bucată de cretă, deoarece are același efect ca bicarbonatul de sodiu, adică suge uleiul la sie din țesătură:. Frecați o bucată de cretă pe pată după ce ștergeți excesul cu un șervețel sau un prosop de hârtie. Apoi frecați cu o perie (sau o periuță de dinți dacă țesătura e delicată) și cu un săpun, inclusiv din ce speciale pentru tapițerii sau covoare. Și acest procedeu poate fi repetat.

Detergentul lichid de spălat vase 

La fel cum lichidul de spălat vase este folosit pentru a îndepărta grăsimea de pe oale și tigăi, câteva picături pot fi folosite pentru a îndepărta petele de ulei de pe țesături. Utilizați lichid de spălat vase diluat și apă caldă pentru a elimina petele de ulei. Înmuiați țesătura cu acest amestec și lăsați timp de aproximativ cinci minute. Apoi veți putea curăța ușor fibrele țesăturii pătate de ulei, frecând ușor cu o cârpă. De asemenea, puteți folosi o periuță de dinți veche pentru a aplica soluția diluată de detergent d e vase.

Dacă e vorba de un tricou sau altă piesă de îmbrăcăminte procedați la fel, dar după ce ați curățat pata puneți haina în mașina de spălat. Dacă pata de ulei este încă vizibilă după spălare, repetați procesul. Evitați să o puneți un uscător până când pata de ulei este îndepărtată, deoarece poate păta permanent fibrele țesăturii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel