Cum scapi de mahmureală: 10 REMEDII care chiar FUNCȚIONEAZĂ!

Remedii pentru mahmureală care chiar funcționează. Foto: Polina Tankilevitch, de la Pexels
La petrecerea de Revelion, pe lângă tot felul e bucate vom avea și băutură. Dar, dacă facem excese, a doua zi o să plătim prețul nesăbuinței noastre. Iată cum scăpați de mahmureală, sunt remedii recomandate de experți, care chiar funcționează:

Simptomele clasice pentru mahmureală sunt: 

- Oboseală,
- Sete (de la deshidratare),
- Slăbiciune, dureri musculare sau transpirație,
- Dureri de cap sau sensibilitate la lumină și sunet,
- Greață, dureri de stomac sau vertij,
- Anxietate sau iritabilitate,
- Creșterea tensiunii arteriale.

Și, în funcție de cât de mult ați băut, mahmureala poate dura destul de mult până să reveniți - până la 72 de ore, potrivit experților de la Johns Hopkins. Cum nimeni nu vrea să-și petreacă zilele bolnav în pat (regretând alegerile de seara precedentă), veți avea nevoie de aceste remedii pentru mahmureală care funcționează efectiv.

1. Verificați interacțiunile dintre medicamente și alcool ÎNAINTE de a bea

Unele dintre cele mai bune remedii pentru mahmureală implică în primul rând prevenirea celor mai grave efecte secundare. Efectele alcoolului pot fi uneori complicate de medicamente pe care le luați pentru diverse afecțiuni, cum ar fi cele utilizate pentru tratarea alergiilor, a colesterolului ridicat și a ADHD. Înainte de a bea ceva, trebuie să întrebați medicul sau farmacistului pentru a vă asigura că este sigur să beți alcool când luați respectivele medicamente cu prescripție. Nu renunțați niciodată la tratament pentru a putea bea!

2. Luați-vă vitaminele

Aportul anumitor substanțe nutritive înainte de a vă răsfăța cu unul – două pahare de vin sau de pălincă poate ajuta la reducerea efectelor secundare dureroase a doua zi. „Alcoolul epuizează o gamă largă de vitamine, aminoacizi, acizi grași, enzime, proteine și minerale din corpul dumneavoastră”, a explicat dr Carolyn Dean, expert în dietă și nutriție, conform singlecare.com. „Deficiența acestor vitamine și minerale poate contribui la simptomele mahmurelii, cauzând adesea o mahmureală mai rea sau prelungind perioada de timp necesară pentru a le depăși”.

Dr. Dean spune că magneziul este „stâlpul” vitaminelor epuizate de băutură. Vârsta și consumul excesiv de alcool în timp pot epuiza și mai mult acest mineral, agravând mahmureala și afectându-vă sănătatea generală. De asemenea, medicul recomandă și vitamina C – care susține funcționarea corectă a ficatului.

3. Hidratați-vă cu apă (și puțină cofeină).

Mahmureala apare în principal din cauza deshidratării, a scăderii nivelului zahărului din sânge, a dezechilibrelor electrolitice și a vaselor de sânge dilatate, care pot duce la dureri de cap. Pentru a trata o mahmureală, fiecare dintre aceste simptome trebuie tratat separat.

O soluție ar fi ca atunci când beți să intercalați paharele cu apă. Adică beți un pahar de apă, apoi junul de vin, apoi altul de apă și tot așa. Tertipul ajută foarte mult pentru că veți reduce fără să vă dați seama cantitatea de alcool consumată. 

Și cofeina e benefică, întrucât sporește energia și concentrarea. Doar că trebuie consumată cu moderație, și în paralel cu apă, deoarece prea multă poate agrava deshidratarea.

4. Leac de mahmureală cu suc de roșii ... sau Sprite.

Când vine vorba de alcool, nu e valabil proverbul „cui pe cui se scoate”. Mai exact nu este recomandat să beți mai mult alcool în încercarea de a vă recupera dintr-o noapte de excese. În schimb, încercați niște suc de roșii îmbogățit cu alanină, cercetătorii au descoperit că acesta poate reduce nivelul alcoolului din sânge. Eventual ronțăiți și o tulpină de  țelină cu el. Și după ce au experimentat 57 de opțiuni diferite de băuturi într-un laborator, cercetătorii din China au ajuns la concluzia că un Sprite ar putea fi cea mai bună băutură pentru vindecarea simptomelor mahmurelii.

5. Mâncați niște carbohidrați

Consumul de alcool poate avea un impact negativ asupra nivelului de zahăr din sânge. (Acesta este doar un motiv pentru care persoanele cu diabet trebuie să bea cu mare precauție.) De aceea, experții spun că pe lângă o hidratare corectă, cei care suferă de mahmureală ar trebui să mănânce un mic dejun bogat în carbohidrați ca să își poată stabiliza glicemia.

6. Încercați șuncă și ouă

Sandvișul cu șuncă, ou și brânză vă poate face să vă simțiți mai bine. Atât bacon (șuncă cu grăsime), cât și ouăle conțin un aminoacid numit cisteină, despre care oamenii de știință au descoperit că pot reduce cantitatea de acetaldehidă din organism - unul dintre subprodusele metabolizării alcoolului care poate contribui la unele dintre simptomele mahmurelii. Dacă sunteți vegetarian, broccoli conține și cantități mari de cisteină.

7. Echilibrați-vă electroliții

Pentru a vă stabiliza electroliții și a trata problemele care ar putea apărea dintr-un astfel de dezechilibru, consumați avocado sau o banană în micul dejun. Ambele alimente au săruri și minerale pe care organismul trebuie să le recupereze după consumul de alcool.

8. Medicamentele pentru durerea de cap

Deoarece durerile de cap (inclusiv migrenele) și durerile corporale pot fi printre cele mai frecvente simptome ale mahmurelii, puteți conta că analgezicele fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul sau acetaminofenul, pot ajuta la prevenirea unora dintre cele mai grave simptome. De fapt, un studiu din 1983 a constatat că AINS (antiinflamatoare nestereoidiene) au fost mai eficiente în reducerea simptomelor mahmurelii decât placebo.

Dar, atenție! Este important să știți că nu trebuie să combinați analgezicele și alcoolul, pentru că asta poate avea un impact negativ asupra corpului dumneavoastră. 

Deși nu există studii care să certifice asta, bicarbonatul de sodiu din antiacidele gastrice poate ajuta la calmarea stomacului supărat.

9. Consumați ghimbir

Ghimbirul este un remediu excelent, natural pentru mahmureală. Fie mâncați ghimbir, fie consumați ceai de ghimbir, puteți contribui la reducerea senzațiilor de greață și indigestie, deoarece proprietățile naturale ale ghimbirului contracarează eficient toate simptomele asociate mahmurelii.

10. Dormiți!

În cele din urmă, una dintre cele mai eficiente modalități de a scăpa de mahmureală este să o dormi. Așadar, dacă te trezești cu mahmureala după o noapte de băut, poate ai vrea să iei în considerare anularea planurilor tale de zi și să te întorci în pat – dar musai după ce ai băut un pahar mare de apă și ai savurat un mic dejun cu ingredientele menționate la punctele anterioare!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel