Cum scapi de greață dacă faci chimioterapie. Trucurile pe care sigur nu le-ai știut. De ce să NU mai mănânci în bucătărie

Cum scapi de greață dacă faci chimioterapie - Foto: Freepick @benzoix @stefamerpik
EXCLUSIV
Trucurile care elimină senzația de greață după chimioterapie, citostatice. Ce rol are cannabisul în cancer. 

Cura de citostatice, chimioterapia, principalul efect secundar este greața. Medicul oncolog Bogdan Georgescu de la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre medicamentele sau trucurile care pot bloca această senzație în cazul pacienților cu cancer.

"Există, bineînțeles, și sunt chiar și câteva trucuri pe care ghidurile le recomandă.

În principiu, ar trebui evitat ca luarea cinei sau prânzului să se desfășoare în locul în care a fost preparată mâncarea, pentru că mirosurile puternice care se degajă în timpul preparării provoacă automat senzația de greață.

În al doilea rând, trebuie evitate toate condimentele sau alimentele care au un gust pregnant.

Ar trebui adoptată o alimentație cât mai neutră și cu proprietăți organoleptice și cu gusturi cât mai echilibrate.

Trebuie evitate, nu mai încape la îndoială, alimentele bazate pe ulei, gătite prin prăjire, rântaș, care pot provoca greață, alimentele foarte grase pe bază de maioneză, sosuri, brânzeturi cu conținut foarte mare de grăsime, sosurile albe trebuie evitate.

În ceea ce privește tratamentul, există o multitudine de principii farmacologice care pot fi prescrise de medicul specialist, de la simplele emetice, până la emeticele țintite care se adresează numai emezei induse de chimioterapie și medicul oncolog acum are la dispoziție protocoale clare în care se începe cu premedicație chiar și cu 48 de ore înainte de administrarea citostaticelor.

În timpul administrării, cu o oră înainte, se administrează medicamente foarte eficiente și tratamentul continuă și după.

În principiu, rata de apariție a emezei induse, emezei puternice induse de citostatice este din ce în ce mai mică și aud din ce în ce mai puțini pacienți care acuză stare de greață sau care renunță la tratament doar din cauza senzației de vomă", a declarat medicul oncolog Bogdan Georgescu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Ce să facă pacienții pentru a crește pofta de mâncare

 

"Există și medicamente care prima dată au fost testate în anii 1980. Există câteva medicamente care se eliberează cu prescripție medicală și care au un efect spectaculos asupra poftei de mâncare.

Ele, în principiu, provin din clasa corticosteroizilor sau anabolizanților sau progestativelor, deci sunt precursori de hormoni anabolizanți sau oarecum care au ceva în legătură. Utilizarea lor trebuie făcută judicios, ținând cont de durata pe care o estimăm, de administrare de comorbidități, pentru că există și reacții adverse destul de ușor de prevenit și există studii în care, după o lună de tratament, chiar și la pacienți cu forme avansate de tumori digestive a existat o reversare a curbei ponderale și cu o creștere în greutate de 4 - 5 kilograme.

Pacienții vin de multe ori și spun că au o pofta teribilă de mâncare după administrarea acestor medicamente", a mai spus medicul Bogdan Georgescu.

Ce rol are cannabisul în cancer

 

Un alt medicament este folosit extensiv mai ales în țările vestice este extractul de canabidiol, este un canabinoid, un derivat din planta de cannabis și efectele sale asupra anorexiei sunt studiate extensiv și cel puțin în țările civilizate sunt extrem de folosite.

Unul dintre efectele canabidiolului în cancer este creșterea poftei de mâncare. Mai are efectul antialgic, anxiolitic, are indicații și la copii într-o serie de afecțiuni, în sindromul de șoc post-traumatic este folosit în Israel, Germania, Franța", a conchis medicul oncolog.

VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel