Cum scapi de bullying, explicații psiholog Cristina Zaharia. „Cu asta se hrănesc agresorii”
18 iul 2020, 18:21

Cristina Mihaela Zaharia, psiholog specialist-expert
EXCLUSIV
Cristina Zaharia, psiholog specialist-expert, a explicat la Interviurile DC News și DC Medical, ce este bullyingul, cum îți dai seama dacă ești victimă și care e cel mai bun lucru pe care poți să-l faci ca să scapi de agresori. 

În cazul Oanei Roman, care a ignorat agresiunile verbale repetate timp de 20 de ani, „bullyingul a funcționat motivațional”, a explicat Cristina Zaharia, psiholog specialist-expert, la Interviurile DC News și DC Medical. 

„Există un procent foarte mic de persoane la care funcționează așa. Majoritatea sunt copleșiți. O rană acolo rămâne. Dar trebuie să înțelegem ce înseamnă bullying, pentru că expresia vine din engleză și eu am avut la cabinet persoane care nu erau familiarizate cu acest termen. Este vorba despre un comportament ostil, de excludere și de a lua în derâdere pe cineva. Per total, este vorba despre umilință. Deci, bullyingul este un comportament repetat și intenționat prin care agresorul - care își dorește popularitate și putere - își rănește, persecută și intimidează victima, prin diferite forme. Verbal - uite cum a fost în cazul Oanei Roman și pe o extensie de timp lungă de timp -, emoțional, relațional sau fizic. Bullyingul este un fenomen care a luat amploare în România, îndeosebi în cazul copiilor, adesea la niște cote alarmante. Un copil este tachinat, etichetat, batjocorit în cercul său de prieteni sau de colegi, care îl strigă într-un  fel anume, fac referire la aspectul fizic sau la problemele de ordin medical sau familial”, a detalia psihologul. 

Indiferent cât de tare ești, însă, Cristina Mihaela Zaharia spune că pentru victime nu e ușor și că rămân urme pe termen lung.

„Traume există, traume rămân. Episoade depresive rămân. Anxietate rămâne. Un mâncat compulsiv. Niște colapsuri alimentare rămân. Oana Roman a avut o atitudine pe cât de elegantă, pe atât de puternică: a ignorat, nu a răspuns. Este foarte important să nu oferi feedback agresorilor. Pentru că în momentul în care oferi feedback îi investești cu putere. Ei cu așa ceva se hrănesc”, a detaliat psihologul. 

Experiența cumplită prin care a trecut Cristina Zaharia și de ce a ajuns psiholog, aflați în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Scapă de răceala persistentă cu 4 remedii naturiste

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?