Cum să ne reglăm ceasul biologic cu orele de masă. Hâncu: Hormonii noștri o iau razna

cum sa ne reglăm ceasul biologic. FOTO: Freepik @federcap
Cum să ne reglăm ceasul biologic astfel încât să nu ne fie afectată starea de sănătate fizică și psihoemoțională. Care sunt orele ideale pentru prima și ultima masă din zi. 

Un stil de viață sănătos implică mai multe elemente, astfel, pe lângă dieta echilibrată este nevoie de odihnă, dar și de cel puțin 30 de minute de activitate fizică, pe zi.

Dr. Anca Hâncu, medic specialist în nutriție și boli metabolice a subliniat că ceasul biologic, care se găsește în creierul nostru, acesta fiind conectat cu toate organele, și cu inima, și cu pancreasul, și cu ficatul, iar în momentul în care ”îl setăm să fie ordonat, acest ceas va funcționa foarte bine și noi vom fi sănătoși”, a declarat medicul, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Totodată, specialistul în nutriție a precizat care sunt efectele unui ceas dereglat, subliniind că acesta poate fi resetat oricând, însă rezultatele nu vor apărea instantaneu.

”Niște ani, 10-15 ani în care poate nu ne-am respectat suficient corpul și am i-am dat foarte puține ore de somn, 7-8 ore, iar în momentul în care lipsesc aceste ore, hormonii noștri o iau razna, hormonii foamei cresc, cei ai sațietății scad, și atunci apar dezechilibre.

Avem tendința, a doua zi, să mâncăm multe gustări nesănătoase, cu calorii foarte multe, foarte multe dulciuri sau alimente grase, nu ne respectăm orarul mesei”, a mai spus nutriționistul.

Potrivit acestuia, masa principală este cu 9 ore înainte de culcare. ”Adică la ora 13 ar fi ideal să mâncăm masa principală a zilei, masa de prânz, care poate să conțină doar un singur fel, important este să conțină și proteine, și carbohidrați, și grăsimi, în proporții eficiente”, a mai spus Hâncu.

Un lucru pe care medicul a ținut să îl evidențieze este cel legat de faptul că o cincime din populația României lucrează în ture, motiv pentru care ceasul biologic este dat peste cap, atât în ceea ce privește somnul, cât și alimentația. ”La un moment dat recuperează somnul, dar apar niște dezechilibre, apare o scădere a sistemului imunitar, apare o creștere a riscului de diabet zaharat și apare acea alimentație a doua zi după ce nu dormi noaptea, destul de haotică”, a continuat medicul.

Meniul după o noapte pierdută

Astfel, pentru a exemplifica modul în care putem să ne căpătăm energia după o noapte privată de somn, nutriționistul a prezentat câteva meniuri. 

O gustare formată dintr-o jumătate de banană și câteva boabe de strugure, este suficient de dulce, cât să crească nivelul de glicemie, are și magneziu, potasiu și triptofan, iar după ce am consumat-o putem să dormim puțin, dacă ne referim la o persoană care lucrează în ture.

O altă variantă este un sandvis corect realizat, ”pâine neagră, cu șuncă, pentru că avem nevoie de energie”, mai spune nutriționistul, adăugând că ”seara, cu 2-3 ore înainte de culcare, ar fi bine să luăm masa, este interesant și bine pentru noi să ne aducem și alimente care ne ajută să dormim mai bine, cum ar fi carnea de curcan, o șuncă de curcan, combinată cu o salată, combinată cu nuci.

Curcanul are triptofan, este un aminoacid care ne ajută să producem melatonină, hormonul prin care se induce somnul. Tot așa, peștele gras, cu Omega 3 și vitamina D, nuci, alune, magneziu, și astfel putem avea și o masă ușoară. Și un pic de ceai de mușețel, care conține  o substanță ce este antioxidantă și ne ajută să inducem somnul”, a mai spus medicul.

Vezi și: Sanda Ladoși, dietă la 52 de ani. Cum mănânca pâinea: Este o asumare. Mănânc de toate, inclusiv slănină și ceapă

 De ce să nu mănânci noaptea. Care sunt riscurile la care te expui

Munca în ture are impact asupra sănătății, fiind un factor de risc pentru dezvoltarea cancerului, alături de alți factori deja cunoscuți: fumatul, consumul excesiv de alcool, poluarea sau expunerea excesivă la razele solare.

Un studiu recent a arătat că munca în ture, dar mai ales mesele luate după ora cinei, este asociată cu perturbarea dispoziției și apariția depresiei sau a anxietății, notează Science Alert. Astfel, potrivit studiului, limitarea orei de mese ar putea ajuta la reducerea riscului de a dezvolta aceste afecțiuni psiho-emoționale.

Mai mult, cercetătorii sugerează că nici după ani de muncă în schimburi organismul uman nu reușește să se adapteze complet la programul modificat, astfel că efectele pot deveni cu atât mai grave cu cât ceasul biologic este mai tare dat peste cap.

Studiile realizate sunt menite pentru a găsi o soluție prin care persoanele care lucrează în schimburi - fie că vorbim de cei din sistemul sanitar, pompieri, poliție sau agenți de securitate - adică aproximativ 30% din forța de lucru, să fie protejate de apariția unor probleme de sănătate mintală, cu un impact asupra vieții de zi cu zi.

Melatonina și terapiile cu lumină sunt deja studiate ca soluții. Acum, cercetătorii avansează un alt panaceu potențial: modificarea orelor de masă. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Tromboza venoasă profundă, boala fără vârstă. Avertisment: Se ajunge la sindrom post-trombotic, cu toate complicațiile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel