Zgomotul alimentar, o preocupare...
Mens sana in corpore sano, adică Minte sănătoasă în corp sănătos, este un dicton de care ar trebui să ținem cont cu toții pentru a avea parte, cu adevărat, de o stare de sănătate bună.
Cum astăzi este Ziua Mondială a sănătății mintale, avem o ocazie bună de a privi cu o mai mare atenție spre propria persoană și pentru a vedea ce putem face în privința sănătății noastre.
Psihiatrul Ramona Gheorghe a explicat care sunt diferențele între distres și eustres, dar și de ce este nevoie să plecăm în vacanțe și să ne ”rupem” de cotidianul din ce în ce mai solicitant.
”În primul rând, ar fi bine să fim conectați cu noi, cu noi ca și corp, cu noi ca minte, dar să fim conectați și cu ceilalți. Cred că, de asemenea, ar fi foarte important să avem grijă de somn.
Nu de puține ori, primul simptom cu care o persoană ajunge în cabinetul psihiatrului, fie că vorbim despre adolescenţi, fie că vorbim de adulţi, este somnul.
Nu de puține ori părinții se plâng și de felul în care adolescenţii sunt organizaţi. Adică, pe lângă faptul că, evident, suntem prinși în tot felul de activități obișnuite de muncă, ar fi bine să nu uităm să ne și relaxăm, deci să fim conectați, să dormim bine și să avem și perioade de relaxare”, a explicat psihiatru Ramona Gheorghe, la Antena 3.
Potrivit psihiatrului, primul semn de alarmă ce ar trebui să ne trimită la psiholog sau chiar psihiatru este dificultatea de funcționare. ”Dificultatea de adaptare, în zone, cum numim noi, sarcini ale vieții, în care altfel am funcționa bine, fie că e vorba despre muncă, despre prieteni, fie că este vorba despre relația de cuplu. Oriunde ceva ar părea că nu mai funcționează va înainte poate să fie un semnal de alarmă să căutăm un ajutor în afară”, a mai spus medicul.
De asemenea, mai spune psihiatrul, ”nu de puține ori s-au socotit pentru tulburările psihice, drept cauze, cauze din afară. Desigur, pentru multe dintre ele și aici este vorba și despre cele de la copii, dar și despre cele de la adulți, nu trebuie să uităm de componenta genetică. Adică există o componentă genetică ce ne face vulnerabili și există factori de risc. Așa cum se vorbește și nu aș vrea nici să punem o presiune foarte mare, dar nici să luăm în ușor lucrul acesta - distresul, adică ceea ce ne creează un disconfort, pentru că există și eustresul, stresul bun, şi eu m-am stresat ca astăzi să ajung la timp, dar asta nu mi-a produs o stare de disconfort, ci să găsesc cea mai bună rută, adică să mă organizez. Deci, a fost un stres constructiv. Totodată, mai există şi stresul rău, distresul, cel care ne omoară neuronii”, a mai spus psihiatrul.
Este cunoscut faptul că a urma calea ce ne place, fie că vorbim de educație sau de serviciu, ne reduce mult din componenta stresului cotidian. De altfel, psihiatrul susține că este foarte important să nu uităm acest lucru, să nu uităm de hobby-uri, să nu uităm să citim, să mergem la un spectacol, să vedem un film, să petrecem timp cu cei care ne sunt dragi.
”Să nu uităm să plecăm în vacanță, să ne luăm acele perioade de timp liber, de muncă și de toate cele care ne-ar aduce la un moment dat distres, așa încât să avem de unde să ne încărcăm bateriile. Din lucrurile care ne plac ne obținem energia ca să facem și lucrurile care nu ne plac.
Pe lângă acestea, o componentă importantă pentru menținerea sănătății mintale se află în farfurie și în pahar. Concret, este vorba de stilul alimentar pe care îl avem, căci acesta poate să își pună amprenta asupra sănătății, atât cea fizică, cât și cea mintală.
”Contează ce mâncăm, dar nu ce mâncăm ne face să fim sănătoși la cap, căci asta ar fi, practic, rezolvarea la tot, dar sigur, atunci când mâncăm ceva ce nu ne priește, cu tot corpul nostru vom fi în suferință, dar și cu minte. Altfel, fiecare om știe, prin contactul cu el însuși, ceea ce nu îi priește și atunci dacă descoperi ce nu își priește, e până la urmă la cea mai mică distanță de a nu-ți face rău cu mâna ta”, a mai spus medicul.
În ceea ce privește aportul de vitamine benefice pentru sănătatea mintalp, psihiatrul susține că există mai multe cercetări legate de vitamina D, cea care ese responsabilă, de principiu, cu sistemul imunitar, dar și a sistemului nervos. ”Suplimentele nu fac minuni, ne-am obișnuit să găsim în afară rezolvarea. Sunt situații în care rezolvarea este în afară, de exemplu în cazul depresiei. Însă nu întotdeauna rezultatele sunt doar din afară”, a adăugat medicul.
Somnul este un alt element de cae trebuie să ținem cont pentru a avea parte de o stare de sănătate cât mai bună. Specialiștii recomandă ca un somn bun și odihnitor să aibă între 7 și 9 ore, însă ritmul de viață extrem de alert nu ne permite multora dintre noi acest lucru.
”O lipsă de somn, pentru că în timpul nopții cumva corpul nostru este pus într-un soi de pauză, de reorganizare, de reașezare, aduce beneficii. Iar lipsa somnului este dăunătoare pentru creier, iar atunci, ce pierdem prin neurotoxicitate, prin neuroni morți, nu mai câștigăm altfel”, a mai spus medicul, adăugând că somnul din timpul nopții nu poate fi compensat cu somnul de după-amiază, însă ”siesta este foarte bună. În cazul spaniolilor și italienilor, acest lucru le prelungește viața, dar și calitatea vieții”.
Vezi și: Terapia scrisului în depresie. Simona Trifu: Jurnalul devine cel mai bun partener
Creșterea și educarea unui copil este o provocare, mai ales dacă părinții își doresc genul de copil care să fie ascultător și cuminte.
Psihiatrul Ramona Gheorghe a explicat care sunt greșelile pe care părinții de azi, cu un bagaj educațional autoritar, le fac față de copiii lor, dar și cum se poate negocia cu cei mici pentru a deveni adulții cu încredere de sine.
”Cuminte este unul dintre preferatele mele la motivele de consultații. Mai este încă unul Nu ne ascultă! Sigur, iată că venind dintr-un timp în care stilul educațional era unul autoritar, adulții se așteaptă de la copii să fie regulamentar, deși nu știu dacă este cuvântul cel mai potrivit, pentru că într-un fel ar mai constrânge din ce înseamnă cuminte.
Cuminte poate să însemne, pentru oricine, orice. Este ceva nu doar subiectiv, ci atât de ambiguu încât copiii pot să fie năuciți. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările extreme de temperatură...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...