Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență

Decor de sărbători  FOTO: Pixabay
Medicii vă recomandă să consumați moderat alimente tradiționale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificați alimentația și să nu uitați să faceți mișcare.

Mănânci, urgență. Doctorii îi sfătuiesc pe oameni, ca la fiecare sărbători, să mănânce cu moderație, să nu facă abuzuri și să ajungă de la petrecere la urgență.

Mănânci, urgență. Reprezentanții DSP Sibiu au întocmit o listă de recomandări pentru Crăciun și Anul Nou. Le redăm:

* adoptaţi un comportament alimentar echilibrat, cu evitarea meselor copioase;

* consumaţi moderat alimentele tradiţionale, pe bază de carne de porc, mai ales pe cele cu conţinut ridicat de grăsimi şi/sau preparate termic prin prăjire;

* mâncaţi moderat/evitaţi produsele alimentare greu digerabile, cu multe calorii şi un conţinut ridicat de sare sau zahăr (sarmale, varză călită, murături, maioneză, prăjituri cu cremă, dulciuri concentrate, sucuri acidulate);

* nu combinaţi alimentele bogate în proteine (carnea) cu cartofii (mai ales prăjiţi) sau pastele făinoase - consumaţi-le împreună cu salate sau legume (fierte sau la grătar);

* diversificaţi alimentaţia, folosind cereale, legume, fructe şi produse lactate;

* mesele copioase bogate în grăsimi şi proteine pot avea efecte negative asupra organismului şi pot da dispepsii gastrointestinale (indigestii), crize biliare, mai ales la persoanele cu afecţiuni cronice sau cele care au ținut întreaga perioadă de post;

* evitaţi consumul excesiv de alcool - efectele nefavorabile ale acestuia, în cantităţi crescute - fiind binecunoscute. Recomandarea se adresează mai ales persoanelor hipertensive, cardiacilor, celor cu diferite suferinţe digestive (hepatice, pancreatice), precum şi persoanelor în vârstă, care suferă de ateroscleroză;

* consumaţi moderat cafea, nu exageraţi cu fumatul;

* faceţi mai multă mişcare, evitaţi să rămâneţi ore în şir în jurul mesei sau la televizor; plimbările şi sporturile preferate sunt soluţia ideală pentru un tonus normal în aceste zile de sărbătoare.

Grijă de unde cumpărați alimentele

Specialiștii avertizează să aveți grijă de unde vă aprovizionați cu carne de sărbători având în vedere că în perioada sărbătorilor de iarnă crește consumul de carne de porc și vânat.

"Carnea şi preparatele din carne de porc trebuie achiziţionate de la comercianţi autorizaţi, care pot certifica controlul sanitar-veterinar al produselor şi termenul de garanţie al acestora. Carnea provenită din gospodăria proprie trebuie testată și consumată după examen trichineloscopic negativ și prepararea corespunzătoare. În caz contrar, există riscul îmbolnăvirii de trichineloză, salmoneloză (prin folosirea ouălor, mai ales a celor de raţă, la maioneze şi creme) sau apariţia unor toxiinfecţii alimentare. În cazul apariției simtomelor caracteristice trichinozei (febră, dureri de cap, astenie, dureri abdominale, grețuri, vârsături și dureri în masele musculare, dificultate la mers, la înghițire și respirație), accesați serviciile medicale în vederea tratamentului.

Dacă sărbătorile vor fi petrecute în unităţi de alimentaţie publică, trebuie evitat consumul preparatelor care au aspect, gust sau miros neplăcut", explică reprezentanții DSP Sibiu.

Atenția la frig și evitația automedicația!

Dacă aveți de gând să participați la evenimente în aer liber, medicii vă mai sfătuiesc să vă îmbrăcați cu căciuli, mănuşi, fulare, îmbrăcăminte și încălțăminte corespunzătoare. Și să nu uitați să vă hidratați. "Iar hidratarea să fie făcută cu lichide calde, fără conţinut de alcool", adaugă cei de la DSP Sibiu.

Dacă se întâmplă să nu vă simțiți bine nu luați singur medicamente, ci mergeți la cea mai apropiată unitate medicală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel