Cum să mănânci ce îți dorești la masa de Crăciun, dar să ai totul sub control. Tot ce trebuie să știi

Foto: Freepik @seventyfour
Sărbătorile de iarnă aduc împreună bucurie, entuziasm și o masă abundentă pentru mulți dintre noi.

Cu toate acestea, aceste festivități abundente pot ridica uneori dileme legate de gestionarea consumului alimentar și a resturilor. Cum putem gestiona resturile de la masa de Crăciun?

Iată câteva sfaturi pentru a aborda această provocare într-un mod inovator și sănătos.

Nu te privezi de bucurie în ziua de Crăciun 

În limitele rezonabilului, majoritatea dintre noi ne putem permite să ne răsfățăm cu acele delicii pe care le iubim în ziua de Crăciun (și poate chiar și în a doua zi, dacă au rămas resturi!).

Desigur, dacă suferi de diabet sau ai alte condiții, este important să fii atent la cantitatea de zahăr sau alte alergii și intoleranțe. Cu toate acestea, dacă regimul tău alimentar sănătos se axează în principal pe pierderea în greutate sau menținerea unei stări de sănătate generală, nu te uita la friptura glazurată și cartofii prăjiți în timp ce te joci cu salata. 

Prioritatea este dată alimentelor proaspete 

Chiar dacă ne permitem să ne răsfățăm în ziua de Crăciun, este o idee excelentă să ne concentrăm mai mult pe alimentele sănătoase și proaspete, cu cantități mai mici din alimente mai dense, zaharoase sau grase. În special pentru alte evenimente din sezonul festiv. Pentru mulți, fructele de mare sunt prezente pe masă în această perioadă și reprezintă o alegere sănătoasă. La fel și dipurile proaspete cu legume. Adăugarea de ierburi și condimente va reduce nevoia de sare. Dacă poți, servește dressingul de salată separat, ceea ce va permite fiecăruia să își dozeze cantitatea dorită, conform TreeofLife.

Porții perfecte

Reuniunile de Crăciun sunt de obicei un festin în stil bufet, ceea ce ne permite să alegem. Dar cum să nu exagerăm? Cea mai bună tactică este să optăm pentru alimentele pe care le dorim cel mai mult, dar să fim conștienți de dimensiunile porțiilor. Când vine vorba de răsfățare, spunem totul în mod moderat. În multe cazuri, în timpul sezonului festiv, nu avem control asupra tipului de mâncare care ne este pusă în față. Ceea ce putem controla este cât de mult mâncăm. Sfatul nostru este să începi cu porții mici și să adaugi.

Ai grijă de băuturi

Mulți oameni se concentrează doar pe mâncare și uită să ia în considerare alcoolul în timpul sezonului festiv. Este bine să fii atent la ceea ce bei și să încerci să îți încetinești consumul de alcool. Primul sfat, dacă vrei să îți controlezi consumul de alcool, este să nu lași pe nimeni să îți completeze băutura. Termină întâi băutura și apoi mergi și ia alta. Astfel, știi câte băuturi ai consumat. 

Mai multe fructe la desert

Când vine vorba de desert, o farfurie mică te va ajuta să îți gestionezi mai bine dimensiunile porțiilor. Începe cu fructele sezoniere. Minimizează cantitatea. 

Ieșirile în oraș nu trebuie să însemne renunțarea la o dietă sănătoasă 

Să ne întâlnim cu prietenii în timpul sezonului este aproape inevitabil și de cele mai multe ori, implică mâncare. Fii atent la sosurile cremoase. Schimbă cipsurile sau cartofii prăjiți cu legume aburite sau salată. Schimbă băuturile carbogazoase sau sucurile cu apă minerală sau apă plată. Sosurile pe bază de roșii sau legume vor fi mai sănătoase decât alternativele cremoase.

Rămâi activ în timpul sezonului 

În timp ce te bucuri de odihna și relaxarea bine meritată, nu uita să incluzi și activitatea în mix. Este ușor să ieși din rutină și dacă ești plecat în vacanță, s-ar putea să nu poți ajunge la sală. Îți recomand să începi ziua cu o plimbare, oriunde te-ai afla. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

tratament indigestie foto:freepik@psodaz
EXCLUSIV
Tratamentul perfect indigestie. Ligia Pop: Elimină toxinele din corp. Ajută foarte mult
mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel