Cum să îți menții greutatea când ajungi la menopauză. De ce majoritatea femeilor se îngrașă în această etapă

menopauza - FOTO: Freepik@tsyhun
Menopauza este o etapă firească în viața fiecărei femei. Multe, însă, se confruntă cu acumularea unor kilograme în plus. Iată ce poți face pentru a-ți menține greutatea.

Cum să îți menții greutatea când ajungi la menopauză. Unele persoane pot observa o creștere în greutate în timpul perimenopauzei, iar pierderea acesteia poate fi dificilă odată ce începe menopauza. În loc să numărați caloriile sau kilogramele, este mai bine să vă concentrați pe un stil de viață sănătos.

Scăderea în greutate în timpul și după menopauză poate părea imposibilă. Modificările hormonale, stresul și procesul de îmbătrânire pot lucra împotriva ta.

Cu toate acestea, există câțiva pași pe care îi puteți face pentru a ușura pierderea în greutate în această perioadă.

De ce menopauza face ca pierderea în greutate să fie atât de dificilă

Menopauza începe oficial atunci când o persoană nu a mai avut un ciclu menstrual timp de 12 luni. În această perioadă, poate fi foarte greu să slăbești.

De fapt, multe persoane observă că încep de fapt să ia în greutate în timpul perimenopauzei, care poate începe cu un deceniu înainte de menopauză.

Mai mulți factori joacă un rol în creșterea în greutate în jurul menopauzei, inclusiv:

Fluctuațiile hormonale. Atât nivelurile ridicate, cât și cele foarte scăzute de estrogen pot duce la creșterea stocării grăsimilor.

Pierderea masei musculare. Aceasta apare din cauza vârstei, a schimbărilor hormonale și a scăderii activității fizice.

Somnul inadecvat. Multe femei au probleme de somn în timpul menopauzei. Somnul deficitar este legat de creșterea în greutate.

Rezistența crescută la insulină. Femeile devin adesea rezistente la insulină pe măsură ce îmbătrânesc, ceea ce poate face ca pierderea în greutate să fie mai dificilă.

Mai mult, depozitarea grăsimilor se mută de la șolduri și coapse la abdomen în timpul menopauzei. Acest lucru crește riscul de sindrom metabolic, de diabet de tip 2 și de boli de inimă, potrivit Healthline.

Prin urmare, strategiile care promovează pierderea grăsimii abdominale sunt deosebit de importante în această etapă a vieții.

Importanța unui deficit de calorii

Pentru a pierde în greutate, este necesar un deficit caloric. Potrivit unor cercetări, cheltuielile energetice în repaus ale unei femei, sau numărul de calorii pe care le arde în timpul odihnei, scad în timpul și după menopauză.

Deși poate fi tentant să încerci o dietă foarte săracă în calorii pentru a slăbi rapid, consumul unui număr atât de mic de calorii poate face uneori mai dificilă pierderea în greutate.

Cercetările arată că restrângerea caloriilor la niveluri scăzute determină pierderea masei musculare și o scădere suplimentară a ratei metabolice.

Așadar, în timp ce dietele foarte sărace în calorii pot duce la o pierdere în greutate pe termen scurt, efectele lor asupra masei musculare și a ratei metabolice vor face dificilă menținerea greutății.

Adoptarea unui stil de viață sănătos care poate fi menținut pe termen lung poate contribui la menținerea ratei metabolice și la reducerea cantității de masă musculară pe care o pierdeți odată cu vârsta.

Planuri de dietă care funcționează bine în timpul menopauzei

Iată trei diete nutritive care s-au dovedit a ajuta la pierderea în greutate în timpul și după tranziția menopauzei.

Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați

Multe studii au arătat că dietele cu conținut scăzut de carbohidrați sunt excelente pentru pierderea în greutate și sunt, de asemenea, capabile să ajute la reducerea grăsimii abdominale.

Dieta mediteraneană

Deși dieta mediteraneană este cel mai bine cunoscută pentru îmbunătățirea sănătății și reducerea riscului de boli de inimă, studiile arată că aceasta vă poate ajuta, de asemenea, să pierdeți în greutate.

La fel ca și studiile privind dieta cu conținut scăzut de carbohidrați, majoritatea studiilor privind dieta mediteraneană au analizat atât bărbații, cât și femeile, mai degrabă decât exclusiv femeile aflate în perimenopauză sau postmenopauză.

O dietă vegană sau vegetariană

Dietele vegane și vegetariene s-au dovedit, de asemenea, promițătoare pentru pierderea în greutate. Studiile mai vechi efectuate la femeile aflate la postmenopauză au raportat o pierdere semnificativă în greutate și îmbunătățiri ale stării de sănătate în rândul unui grup repartizat la o dietă vegană.

Mai mult, aportul insuficient de calorii și scăderea masei musculare poate duce la pierderea de masă osoasă. Acest lucru vă poate crește riscul de osteoporoză

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel