Cum să îngrijești pielea îmbătrânită prin expunerea excesivă la soare

Ieșirile afară din casă pentru a ne bucura de o zi însorită și de cerul senin nu reprezintă singurele ocazii în care trebuie să ne protejăm pielea de radiațiile solare, însă sunt unele dintre momentele cele mai critice. Căci, ieșim cel puțin o dată pe zi afară, chiar dacă doar pentru a rezolva câteva treburi prin cartier.

Știai că aproape 80% dintre semnele vizibile de îmbătrânire a pielii sunt cauzate de expunerea la razele ultraviolete ale soarelui? Nu de înaintarea în vârstă, nici de stres, lipsă de somn, prea multe pahare de vin sau weekenduri fără odihnă. Uită-te cu atenție în oglindă și vei observa câteva linii fine și pete închise la culoare - cel mai probabil se datorează expunerii la soare.

Dacă nu iei toate măsurile să te protejezi de soare, atunci nici nu mai are rost să cauți produse care să vindece pielea îmbătrânită sau pigmentată, căci duci o luptă pierdută din start. 

Expunerea inevitabilă a pielii la soare presupune două perspective: protecția de razele ultraviolete și anularea - atât cât se poate - a urmelor lăsate de soare, în special pe față.

Protecția presupune respectarea următoarelor reguli, valabile pentru orice vârstă și orice moment al anului:

- Dintre radiațiile solare care ajung pe Pământ, cca 95% sunt radiații UVA iar restul de 5% sunt radiații UVB. Este necesară o cremă de protecție cu spectru larg, în fiecare zi a anului, pentru a te proteja de ambele tipuri de radiații.

- Soarele poate agrava hiperpigmentarea acneei; protejează-te pentru a evita urmele închise la culoare lăsate de petele de acnee.

- Unele ingrediente folosite pentru a estompa petele închise la culoare îți pot face pielea și mai sensibilă la arsurile solare; fii foarte vigilentă cu protecția solară în timp ce folosești astfel de creme.

Cu toate astea, te poți bucura de orice ocazie de a petrece timp afară din casă, chiar dacă este o zi însorită de vară sau o zi geroasă de iarnă cu soare cu dinți.

Secretul protecției constă în a-ți construi un obicei din a te proteja și a-ți stabili o rutină personală zilnică de la care să nu te abați.

Ține minte: arsurile solare se întâmplă sub nivelul pielii, sunt cumulative în timp și potențial letale!

Cca 95% dintre razele solare ce ajung pe suprafața Pământului - și pielea ta - sunt UVA. Aceste raze nu sunt absorbite de nori sau sticlă. Așadar, evitarea ieșirilor în aer liber nu este o soluție - însă acoperirea pielii cu haine și cremă cu factor de protecție solară este.

Recomandarea specialiștilor în dermatologie este să limitezi expunerea la soare în intervalul 11-15, când razele soarelui sunt mai intense și să te acoperi cu haine, pălărie, ochelari de soare și cremă cu SPF minim 30. Tot specialiștii recomandă o evaluare a sănătății pieli o dată la 2-3 ani pentru a observa din timp modificările ce te-ar putea îngrijora.

Prevenția este mai ușor de realizat decât tratarea arsurilor solare, însă există opțiuni pentru tratarea semnelor vizibile de îmbătrânire cauzate de expunerea la soare. Înainte de a apela la astfel de opțiuni, cum ar fi terapia Vampir PRP, asigură-te că faci tot posibilul pentru a folosi mijloacele disponibile de protecție solară.

Dacă știi că eviți expunerea la soare în orele de vârf, te protejezi cu haine, ochelari și pălărie și folosești creme cu SPF mare, atunci poți merge mai departe, la recomandarea medicului dermatolog, cu măsurile necesare pentru tratarea semnelor de îmbătrânire cauzate de expunerea la soare.

Terapia Vampir PRP, deși pare că are un nume ciudat, folosește plachetele sau trombocitele din sângele propriu al pacientului pentru a stimula procese fiziologice precum producția de colagen, creșterea părului, îmbunătățirea micro vascularizației și pentru a da semnale regeneratoare celulelor și țesuturilor din zonele injectate.

Terapia Vampir este folosită cu succes în medicina estetică, acolo unde produsele cosmetice și stilul de viață nu au reușit să întârzie modificarea pielii cauzată de îmbătrânire, pentru a ameliora celulita sau cicatricile cauzate de acnee.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel