Cum să-ți păstrezi echilibrul mental. Opt metode la îndemâna oricui

Câine vesel   FOTO: pexels.com
Unele îndeletniciri vă pot ajuta să scăpați de stres și să vă calmați mintea, de la a ști cum să respirați până la sport și ascultat muzică.

Echilibru mental. Stresul cotidian poate fi ținut sub control, la fel și zecile de gânduri care gonesc prin minte, iar asta prin o serie de obiceiuri la îndemână. Iată câteva, potrivit webmd: 

Respirați - facem asta tot timpul; atenție la ritm, dacă respirați scurt și rapid, încercați să vă orientați spre cele mai lente, mai adânci. Respirați adânc cam șase respirații pe minut.

Urmăriți înotul peștilor - oamenii cu acvarii de acasă spun că se simt mai calmi, mai relaxați și mai puțin stresați când privesc peștele lor și știința îi susține. Nu este doar apa, deși numai asta ajută. Un studiu folosind un tanc de sute de ori mai mare a descoperit că cu cât sunt adăugate mai multe tipuri de viață marină, cu atât oamenii sunt mai fericiți. Frecvențele cardiace și tensiunile arteriale au scăzut și ele.

Sportul - doar 5 minute de exerciții aerobice, precum o plimbare rapidă, ar putea începe să vă liniștească mintea. Eliberează endorfine - substanțe chimice care vă fac să vă simțiți bine și vă pot ajuta să vă îmbunătățiți starea de spirit, concentrarea și somnul. Antrenamentul cu intensitate ridicată vă poate oferi o doză mare din ele într-un timp scurt. După încălzire, alternați exercițiile - cum ar fi sprinturi, ghete sau haltere rapide - cu odihna.

Ascultați muzică - calmează literalmente activitatea din creierul tău. Mai puțini neuroni activi în amigdala (partea din creierului care răspunde fricii), ceea ce poate duce la mai puține semnale trimise în alte părți ale creierului tău. Muzica este un lucru bun pentru a încerca dacă sunteți distras de durere.

Ajutați pe cineva - luminează părți ale creierului care te fac să simți plăcere și conexiune. A face ceva frumos pentru cineva scade stresul și reduce sentimentele de singurătate. Poate chiar să vă sporească sănătatea inimii și răspunsul imun. Fapt amuzant: când cheltuiți bani cu alte persoane, corpul eliberează mai multe endorfine (aceleași substanțe chimice care se eliberează când faceți sport) decât atunci când cheltuiți pentru voi.

Plimbări în aer liber - natura îi face adesea pe oameni să gândească mai clar și să se simtă mai relaxați și reîmprospătați. Creierul nu trebuie să lucreze la fel de mult într-un mediu mai verde. Într-un studiu, după 20 de minute într-un parc, copiii cu ADHD au putut să se concentreze mai bine. Petrecerea timpului afară poate reduce și ritmul cardiac, tensiunea arterială, hormonii de stres și chiar tensiunea musculară.

Petreceți timp cu un câine - indiferent dacă este un membru al familiei tale sau un câine de terapie, un patruped prietenos vă poate face să vă simțiți mai puțin anxios, încordat, confuz și neliniștit. Când vă jucați cu câinii se pare că scade nivelul hormonilor de stres. Un motiv ar putea fi faptul că organismal eliberează oxitocină, un hormon care joacă un rol în legătură și încredere. (Deși nu sunt studiate la fel de mult, pisicile te pot calma, de asemenea.)

Grădinăriți - solul în sine are microorganisme care v-ar putea ajuta să vă concentrați și să vă ridicați starea de spirit. Grădinarii sunt mai puțin deprimați și anxioși.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel