Ce trebuie să știi despre legumele preparate pe grătar. Cum să gătești legumele pentru a fi sănătoase. Cristian Mărgărit. Nu au ce să caute pe grătar. Este periculos

cum sa gatesti legumele pentru a fi sanatoase - FOTO: Freepik@valeria_aksakova
EXCLUSIV
Cum să gătești legumele pentru a fi sănătoase și de ce prepararea lor pe grătar nu este cea mai potrivită opțiune. Despre toate acestea a vorbit Cristian Mărgărit, specialist în nutriție.

Cum să gătești legumele pentru a fi sănătoase. Legumele preparate pe grătar pot fi parte a unei diete sănătoase în general, dar există unele aspecte care pot afecta nivelul lor de sănătate, în funcție de modul în care sunt pregătite și consumate. Cristian Mărgărit, specialist în nutriție a explicat în exclusivitate la Pastila de Frumusețe de la DC MEDICAL și Spectacola motivele pentru care legumele pregătite pe grătar pot să nu fie întotdeauna considerate foarte sănătoase. 

”Există o modă, de exemplu, mai ales în regimurile pentru slăbit, mâncatul legumelor la grătar. Legumele nu au ce căuta la grătar. Pe grătar se arde o parte din legumă și nu mai este sănătoasă. Le facem la aburi, le mâncăm crude în salate sunt absolut extraordinare.

Vezi și: Secretele cristalizării mierii. Ce se întâmplă dacă o consumi așa și cum îți afectează sănătatea

Dacă le ard, le pun pe grătar, expunerea la temperatură mare, expunerea la fum, în loc să le facă mai bune, le face mai rele, le face chiar dăunătoare pentru sănătate legumele.

Dacă la carne, să spunem, sunt obligat să gătesc termic sau aproape obligată, poate fi mâncată și crudă, pentru gust, pentru partea de eliminarea diverșilor agenți patogeni pentru sterilizare practică nu riști să mănânci un pește, crud sau carne crude sunt un pic mai riscante pentru sănătate dacă acolo deci sunt practic obligat să am o preparare termică și pot să controlez temperatura, un foc mai mic sau o plită, pot să controlez timpul de expunere, dar să o țin mai puțin.

Pot să o marinez înainte, dar în cazul legumelor nu am de ce să le expun la aceste temperaturi. Nu am de ce să am dungi negre pe legumele mele și să mănânc acea parte a legumei”, a explicat Cristian Mărgărit, specialist în nutriție, în exclusivitate la Pastila de Frumusețe de la DC MEDICAL și Spectacola. 

Vezi și: De ce să adaugi folie de aluminiu în încălțăminte. Trucul care te scapă de o problemă într-o singură noapte

Fumul, nociv pentru sănătate

”Fumul este cu atât mai periculos. În momentul când începem să depășim 140°C în alimentul nostru se formează aceste substanțe. Ele dau și partea de aromă, de aceea ne plac foarte mult, dar din păcate, știința arată foarte clar că aceste substanțe nu sunt sănătoase.

Expunerea repetată și în cantități mari chiar este perceptibilă, să spunem la nivel de apariție a bolilor. Consumul ocazional, sigur nu prezintă o problemă. Dacă mănânci din când în când nu ți se întâmplă nimic. 

Vezi și: Boala ulceroasă, specifică vârstnicilor. Prof. dr. Gabriel Constantinescu: Crește odată cu vârsta populației și cu utilizarea de medicamente

Să nu ardem alimentele. Le putem încălzi, le putem perpeli, le putem coace, le putem chiar și prăji puțin, le putem pune pe grătar un pic, dar să evităm arsură. Acea arsură este, de fapt periculoasă, nu neapărat materialul din care este făcut grătarul sau firma de la care am cumpărat grătarul. Sau că e lemn sau că cărbune”, a mai precizat Cristian Mărgărit. 

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel