Cum reduci stresul și îți menții tensiunea arterială în limite normale

Job  FOTO: pexels.com
EXCLUSIV
Cu toată tevatura din ultima vreme, suntem mai stresați, mâncăm mai prost și există un risc suplimentar să ne creștem tensiunea. Iată ce ne sfătuiesc experții să facem pentru a ne controla atât stresul, cât și tensiunea.

Când vine vorba de prevenirea și tratarea hipertensiunii arteriale, o strategie de cele mai multe ori trecută cu vederea este gestionarea stresului. Dacă de multe ori vă simțiți încordat și la limită, încercați următoarele modalități de a reduce stresul.

- Renunțați la fumat. Deși fumătorii cred asta, fumatul nu reduce stresul. În timpul necesar fumării unei țigări, puteți face altceva mai eficient - cum ar fi să faceți o scurtă plimbare sau să încercați un exercițiu de relaxare. Apoi, fumatul nu rezolvă problema care stresează. Nu în ultimul rând, dependența de nicotină provoacă stres, spun experții de la smokefree.gov, iar asta se vede cel mai bine când te lași și treci printr-un sevraj.

Renunțarea la fumat e prima măsură care trebuie luată. Suntem într-o țară în care incidența fumatului, numărul de fumători e foarte mare, poate mai mare decât în alte țări europene și asta se vede în incidența bolilor cardiovasculare, care e și ea mai mare decât media Vest Europeană und elegile antifumat au reușit să reducă din boala cardiovasculară. Primul lucru pe care îl spun e că dacă vrei să ai o inimă sănătoasă, atunci nu fuma", explica, la Interviurile DC Medical, Lt. col. dr. Silviu Ionel Dumitrescu, șef de lucrări, medic primar cardiolog și doctor în științe medicale, șeful Secției Cardiologie 1 de la Spitalul Universitar de Urgență Militar „Dr. Carol Davila".

 

- Dormiți suficient. Un somn inadecvat sau de calitate slabă vă poate afecta starea de spirit, vigilența mentală, nivelul de energie și sănătatea fizică.

Somnul nostru fiziologic este o stare activă, este o componentă esențială a vieții. (...) În timpul somnului se desfășoară o serie de procese metabolice, niște rețele neuronale care sunt active în mod particular în timpul somnului și care în esență vizează două-trei aspecte. Un aspect este odihna fizică, de care organismul are nevoie pentru a-și reface resursele metabolice și a avea resursele energetice pentru desfășurarea activității normale. Al doilea aspect este cel al reglărilor neuroendocrine și metabolice care sunt esențiale pentru sănătatea noastră. (...) Iar al treilea, că somnul este esențial pentru realizarea, dezvoltarea și menținerea funcțiilor noastre cognitive, în special a memoriei", a explicat prof dr Ovidiu Băjenaru, la Academia de Sănătate de la DC Medical.

 

- Învățați tehnici de relaxare. Meditația, relaxarea musculară progresivă, imagini ghidate, exerciții de respirație profundă și yoga sunt tehnici puternice de relaxare și de reducere a stresului, recomandă experții de la Harvard Health Publishing.

- Gestionați mai bine timpul. Cu cât mai eficient jonglați cu solicitările de la muncă și cu treburile de familie, cu atât nivelul de stres este mai mic.

- Încercați să rezolvați situațiile stresante dacă puteți. Nu lăsați situațiile stresante să treneze. Organizați ședințe de rezolvare a problemelor familiale și folosiți-vă abilități de negociere la domiciliu și la serviciu.

- Mâncați bine și corect. Tratați-vă cu un masaj. Bucurați-vă cu adevărat de o experiență: de exemplu, mâncați încet și concentrați-vă cu adevărat pe gustul și senzațiile fiecărei mușcături. Faceți o plimbare sau trageți un pui de somn ori ascultați muzica preferată. Atenție, însă, la ce mâncați.

De multe ori, mâncarea este folosită ca și factor de destresare, ca să spun așa. Pe mine mă întreabă pacienții ce să mănânce când sunt stresați. Și mereu le-am spus că pe stres nu mâncăm! Dacă acasă e praf pe mobilă, ștergem praful nu dăm cu parfum. Deci, atunci când suntem stresați, trebuie să găsim soluții de alinare a stresului", arată dr Anca Hâncu, medic nutriționist și doctor în medicină, EXCLUSIV la Interviurile DC Medical.

 

Nutriționistul recomandă un stil de viață sănătos - menținerea unei greutăți sănătoase, renunțarea la fumat, exerciții fizice regulate și o dietă care include fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase - și tensiunea arterială ridicată ar putea fi un lucru al trecutului.

- Cereți ajutor. Dacă aveți prea multe lucrri de făcut, cereți ajutor celor din jurul vostru, indiferent dacă e vorba de familie, prieteni sau de colegi. Dacă stresul și anxietatea persistă, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu un psiholog. Ei vă pot ajuta să depășiți situația.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel