Cum știi că ești bipolar și cum recunoști un bipolar. Radu Leca: Starea unui bipolar se schimbă cu o viteză fantastică. Diferențele sunt evidente

bipolar - FOTO: Freepik@kyrmaevairina
EXCLUSIV
Recunoașterea simptomelor tulburării bipolare poate fi dificilă pentru unele persoane, mai ales în fazele incipiente ale bolii sau când simptomele nu sunt la fel de pronunțate. Radu Leca ne-a explicat care sunt semnele la care să fim atenți.

Tulburarea bipolară, cunoscută și sub numele de tulburare afectivă bipolară sau boală maniaco-depresivă, este o afecțiune mentală cronică caracterizată prin schimbări extreme ale dispoziției, activității și nivelului de energie. Persoanele cu tulburare bipolară experimentează episoade de manie (sau hipomanie, în cazul formei mai ușoare) și episoade de depresie.

Cum recunoști un bipolar

Tulburarea bipolară, o afecțiune mentală cunoscută și sub denumirea de psihoză maniaco-depresivă, reprezintă o realitate complexă ce afectează milioane de oameni în întreaga lume. Într-un interviu exclusiv pentru DC MEDICAL, psihologul Radu Leca a evidențiat natura schimbătoare și adesea debilitantă a acestei tulburări.

"Tulburarea cronică denumită bipolară reprezintă o tulburare de dispoziție care are ca rezultat multiple schimbări realizate pe repede înainte de o intensitate alarmantă. Starea de spirit a pacientului bipolar se schimbă cu o viteză fantastică. Nivelul de energie este ori pe variantă de pacient depresiv sau pe variantă de pacient maniacal, adică 100% și diferențele între ele sunt evidente.

Comportamentul fluctuează. Sunt episoade maniacale și episoade depresive. Când apar și alternează reprezintă principalul semn al condiției mintale ce intră sub auspiciilor problemelor",  a explicat psihologul Radu Leca, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Boala al cărei tratament începe cu ceaiuri. Bogdan Pârlițeanu: Lucrurile se întâmplă progresiv

Comportament bipolar - FOTO: Freepik@kyrmaevairina

Cu toate că mulți sunt familiarizați cu conceptul de schimbări de dispoziție, tulburarea bipolară aduce aceste schimbări la un nivel extrem. Pacienții experimentează episoade de manie, caracterizate de o creștere excesivă a energiei și a sentimentului de euforie, dar și episoade de depresie, în care tristețea și lipsa speranței domină întregul spectru emoțional.

"Știind că tulburarea bipolară este o afecțiune ce influențează sănătatea mintală, trebuie să conștientizăm că există persoane deprimate ce se simt extrem de triste și fără speranță, dar și că există persoane în episod maniacal, denumit hipomanie care se simt euforice, pline de energie, dar care pot fi și irascibile, isterice.

Dacă noi vedem aceste două tipuri de persoane într-una singură, atunci cu siguranță am descoperit că unul din colegii noștri suferă de tulburare bipolară și are nevoie de ajutor de specialitate", a mai explicat Radu Leca.

Vezi și: Când să mergi la medicul de familie și când să mergi la cel din Ambulatoriu. CNAS, precizări

Care este tratamentul pentru tulburarea bipolară

Unul dintre aspectele esențiale în gestionarea tulburării bipolare este un tratament adecvat, care include atât medicamente psihiatrice, cât și psihoterapie regulată. De asemenea, modificările în stilul de viață pot juca un rol crucial în menținerea echilibrului emoțional al pacienților.

"Toate aceste elemente de trecere de la structură maniacală la cea depresivă în tulburarea bipolară pot fi ținute sub lupă și gestionate corect atâta timp cât există un tratament eficient psihiatric pe care subiectul îl ia în fiecare zi, atâta timp cât subiectul merge la psihoterapie și foarte important: se modifică stilul de viață al pacienților", a mai spus psihologul Radu Leca, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel