Cum poți să faci AVC sau infarct din cauza cinei. Care este greșeala fatală pe care o facem cu toții

avc infarct - FOTO: Freepik@jcomp@Pexels@Andrea Piacquadio
Cum poți să faci AVC sau infarct din cauza cinei. Cu toții facem o greșeală fatală care ne expune unor riscuri mortale. Felul în care mâncăm ne poate provoca accident vascular cerebral sau infarct.

A mânca cina după anumită oră poate avea riscuri grave pentru sănătate - chiar fatale. Oamenii de știință au descoperit că a mânca după ora 20:00 poate crește riscul de a suferi un accident vascular cerebral sau un atac ischemic tranzitoriu (mini-accident vascular cerebral) cu până la 28%, potrivit unui nou studiu.

Cercetătorii din Franța au descoperit dovezi conform cărora a mânca înainte de ora 20:00 ar putea fi mai benefic pentru sănătate, după ce un studiu de șapte ani a analizat starea de sănătate a peste 100.000 de persoane și ora la care acestea luau cina. Participanții la studiu au ținut jurnale alimentare între 2009 și 2022, în care au notat orele la care au luat masa în zilele lucrătoare și în weekend.

Un raport al Institutului Național Francez de Sănătate și Cercetare Medicală a arătat că aproximativ o treime dintre persoanele din studiu luau cina înainte de ora 20:00, în timp ce o altă treime luau masa după ora 21:00. Pe parcursul studiului, au fost înregistrate aproximativ 2.000 de cazuri de boli cardiovasculare printre participanți.

Când cercetătorii au analizat orele cinei pentru cei care au suferit boli cardiovasculare, au observat o corelație îngrijorătoare. Cei care luau cina cel mai târziu, după ora 21:00, aveau cu 28% mai multe șanse să sufere un accident vascular cerebral sau un atac ischemic tranzitoriu în comparație cu cei care luau masa înainte de ora 20:00.

Vezi și: Care e diferența dintre stresul cronic și stresul acut. Care sunt principalele simptome

Dr. Bernard Srour, autor principal al studiului de la Universitatea Sorbona Paris Nord, a declarat că persoanele care iau cina târziu sunt expune unui risc fatal.

"Ca mulți oameni, bunica mea obișnuia să mă avertizeze să nu iau cina prea târziu, iar acest studiu sugerează că sfatul ei ar putea avea sens. Acum trăim într-o societate 24/7, în care oamenii simt că nu au niciodată destul timp, iar mulți dintre noi mănâncă adesea mai târziu în timpul nopții.

Dar oamenii care iau cina târziu din cauza aglomerației pot crește riscul de probleme de sănătate, deși acest lucru este mai evident la femei, și avem nevoie de mai multă cercetare pentru a confirma aceste constatări", a declarat dr. Bernard Srour, potrivit Mirror.

Vezi și: Cardiacii și diabeticii, predispuși la demență. Alți factori care contribuie la apariția bolii

Cina târzie crește nivelul de zahăr din sânge și tensiunea arterială

Cercetătorii au afirmat că studiile pe animale arată creșterea nivelului de zahăr din sânge și a tensiunii arteriale atunci când mesele sunt consumate mai târziu. A lua cina mai târziu în seara, când tensiunea arterială este în mod normal mai scăzută, ar putea deteriora vasele de sânge în timp și crește riscul formării cheagurilor de sânge care duc la accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili o legătură definitivă între acestea și este puțin probabil ca momentul în care mănânci să influențeze sănătatea la fel de mult ca o dietă sănătoasă.

Persoanele din studiu care luau masa după ora 21:00 nu aveau un risc crescut de alte tipuri de boli vasculare, cum ar fi atacurile de cord, angina pectorală sau arterele blocate, riscul era limitat la problemele cerebrovasculare, adică accidente vasculare cerebrale și atacuri ischemice.

Vezi și: Ce trebuie să știi despre cumpărăturile online. Radu Leca: E stupid!

Cina târzie poate duce la AVC

Pentru fiecare oră în plus în care cineva lua cina, șansele de a suferi un accident vascular cerebral sau un mini-accident vascular cerebral creșteau cu opt procente, potrivit studiului publicat în jurnalul Nature Communications. Și nu este vorba doar de orele cinei, pentru fiecare oră în plus în care cineva lua micul dejun, riscul lor de a dezvolta orice tip de boală cardiovasculară creștea cu șase procente.

Studiul susține descoperirile anterioare conform cărora perioadele mai lungi de post peste noapte ar putea fi benefice pentru sănătate. Fiecare oră în plus de post peste noapte a fost asociată cu un risc redus cu șapte procente de a suferi un accident vascular cerebral sau un mini-accident vascular cerebral.

Aceste beneficii pentru sănătate par să fie rezultatul participanților care luau cina devreme, lăsând mai multe ore înainte de micul dejun - mai degrabă decât amânarea micului dejun.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel