Cum poate yoga să trateze simptomele refluxului gastroesofagian. Poziții benefice pentru sănătatea digestivă

yoga reflux gastroesofagian Foto: Freepik @senivpetro
Yoga nu doar te relaxează, dar poate fi soluția neașteptată pentru a combate simptomele neplăcute ale refluxului acid.

Refluxul acid, cunoscut și sub numele de reflux gastroesofagian (RGE), apare atunci când acizii din stomac se refulează în esofag, provocând arsuri la stomac și un gust neplăcut în gât. Afectează aproximativ 20% dintre adulții din culturile occidentale. Dacă refluxul acid apare de mai mult de două ori pe săptămână sau afectează viața de zi cu zi, acesta poate fi clasificat drept boală de reflux gastroesofagian (BRGE).

Cum poate yoga ajuta la ameliorarea simptomelor de reflux acid

Un studiu din 2014 a constatat că stresul a fost un factor semnificativ care a afectat simptomele refluxului la 45,6% dintre respondenți. Un studiu din 2023 a constatat că persoanele cu scoruri mai mari de stres perceput au fost mai predispuși la simptome de reflux gastro-esofagian.

Gestionarea stresului este crucială pentru prevenirea și gestionarea BRGE, fiind recomandate tehnici de yoga și de mindfulness. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a valida eficacitatea yoga ca tratament de sine stătător.

Cele mai bune poziții de yoga care ameliorează refluxul acid

Yoga poate fi un tratament benefic pentru refluxul acid sau BRGE, deoarece poate ajuta la ameliorarea stresului și la îmbunătățirea sănătății generale. Videoclipurile gratuite de yoga pentru refluxul acid, pot ajuta la ameliorarea tensiunii de la nivelul gâtului și la concentrarea asupra respirației. Această rutină include exerciții de respirație așezată, poziții precum Dancer, Mountain și Chair și nu include mișcări obositoare sau poziții inversate care pot provoca fluxul de acid.

Expertul în yoga și meditație, Barbara Kaplan Herring sugerează mai multe poziții de yoga pentru a reduce aciditatea stomacală, inclusiv Sutta Baddha Konasana, Sukhasana sprijinită, Parsvottanasana, Virabhadrasana I, Trikonasana și Pavirtta Trikonasana. Fiecare individ răspunde diferit la yoga, potrivit Healthline, așa că, dacă o mișcare nu se simte confortabilă sau agravează refluxul acid, nu este necesar să continuați.

Pentru a începe să practicați yoga, contactați un studio local și discutați simptomele cu profesorul. Aceștia pot oferi modificări în timpul orelor de curs sau se pot întâlni cu dvs. în particular pentru o rutină personalizată.

Alternativ, încercați yoga acasă, în sufrageria dumneavoastră, menținând rutina blândă și lentă, evitând posturile care stresează sau pun presiune pe stomac sau sunt inversate, permițând acidului să intre în esofag. Nu uitați să respirați și să vă acordați timp înainte de a începe rutina de yoga.

Citește și: Chirurgia bariatrică reduce riscul de diabet de 20 de ori la persoanele cu prediabet. Beneficii pe termen lung pentru remisiunea diabetului

Foto: Freepik

Ce alte tratamente privind stilul de viață poți încerca pentru refluxul acid

Refluxul acid și BRGE pot fi gestionate prin tratamente legate de stilul de viață, cum ar fi o dietă echilibrată, mese mai mici, o așteptare de 2-3 ore înainte de a se culca, ridicarea capului patului atunci când dormiți și purtarea de haine largi.

Antiacidele eliberate fără prescripție medicală pot fi utilizate pentru ameliorarea pe termen scurt a simptomelor BRGE, dar nu trebuie luate de cei care au anumite probleme medicale, cum ar fi persoanele însărcinate sau care alăptează, cu insuficiență hepatică, renală sau cardiacă, care controlează sarea sau care iau alte medicamente. Consultați un medic înainte de a lua aceste tratamente.

Vezi și: Cum te pot ajuta macronutrienții să îți atingi obiectivele de pierdere sau creștere în greutate. Monitorizarea macronutrienților pentru o alimentație corectă

Tratamente medicale pentru refluxul acid

Dacă tratamentele legate de stilul de viață și antiacidele fără prescripție medicală nu vă ușurează situația, ar putea fi timpul să consultați un medic. Cu toate acestea, aceste medicamente pot crește riscul de efecte secundare adverse, cum ar fi afecțiuni renale, hepatice și cardiovasculare, demență, tumori enteroendocrine, susceptibilitate la infecții respiratorii și gastrointestinale, precum și afectarea absorbției nutrienților.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma corelația dintre medicamentele pentru RGE și aceste potențiale efecte secundare.

Opțiunile chirurgicale includ intervenția chirurgicală LINX, care întărește sfincterul esofagian cu ajutorul unor bile magnetice de titan, și fundoplicatura Nissen, care înfășoară stomacul în jurul esofagului inferior.

Yoga, atât în studiouri, cât și acasă, poate reduce stresul și poate atenua simptomele refluxului acid și BRGE atunci când este combinată cu alte remedii ale stilului de viață. În cazul refluxului acid cronic, consultați un medic pentru un plan de tratament holistic pentru ameliorarea simptomelor și prevenirea complicațiilor viitoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel