Cum oprești o sângerare puternică? Sfatul unui medic de la urgență

Cel mai important lucru e sa pui presiune, altfel nu opresti sângerarea
Dacă cineva din jurul tău se rănește și sângerează puternic, până când vine ambulanța ar fi bine să-l ajuți. Trebuie să faci doar două lucruri simple. Să nu intri în panică și...

Medicul de urgență Troy Madsen, profesor asociat la Facultatea de Medicină a Universității Utah spune că trebuie să faci când cineva se rănește și sângerează foarte rău:

„Dacă întâlniți pe cineva care sângerează într-adevăr rău, cheia aici este de a pune presiune pe locul sângerării. Puneți presiune foarte ferm pe locul respectiv și mențineți-o acolo. O mulțime de oameni sunt tentați apese puțin, să zicem 30 de secunde, și apoi să ridice mâna să se uite dacă mai sângerează. Mare greșeală! Mențineți presiunea timp de cinci minute. Apoi verificați și, dacă încă mai sângerează, puneți din nou presiune", spune medicul.

Dar asta nu e singurul lucru important.

Uită de garou

 „Este important, atunci când puneți presiune pe locul de unde sângerează, să nu aveți ceva legat de braț. Unii oameni se gândesc: „Ei bine, hai să punem un garou pentru a opri sângerarea". Dacă puneți un bandaj de compresie există riscul ca, dacă sângerează din acel braț, să-ți piardă mâna. Deci folosiți un bandaj de compresie doar ca o ultimă soluție. În principal, mențineți presiunea până vine ambulanța", conchide dr. Madsen. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel