Caracterizate de lipsa unui...
Cercetătorii au fost în măsură să demonstreze că, în loc să aibă un rol pur defensiv, sistemul imunitar este crucial în mentinerea unui corp sănătos. Studiul a fost publicat în revista științifică Nature.
În interiorul intestinelor noastre, există o întâlnire a două lumi. Acolo unde celulele pereților intestinali se întâlnesc cu materiale străine, cum ar fi bacteriile, alimentele și produsele rezultate din digerare. Ambele lumi – cea a corpului nostru și cea exterioară - sunt în contact direct, schimbând în mod continuu informații.
Acest contact direct are o importanță crucială pentru organismele noastre, deoarece mulți dintre factorii de mediu la care suntem expuși (cum ar fi anumite tipuri de bacterii sau substanțe nutritive esențiale) sunt benefice sau chiar vitale pentru sănătatea noastră. Cu toate acestea, contactul cu mediul poate avea, de asemenea, un impact negativ asupra organismelor noastre.
Anumite substanțe străine, de exemplu, pot declanșa schimbări genetice în interiorul celulelor epiteliale care aliniază pereții intestinali. Acumularea acestui tip de leziune a ADN-ului, în special atunci când apare în interiorul celulelor stem epiteliale, poate duce la cancer intestinal, explică cercetătorii într-un material dat publicității de Charité - Universitätsmedizin Berlin.
Pentru a preveni această progresie spre cancer, celulele au capacitatea de a repara deteriorarea ADN-ului. În cazul în care daunele sunt prea extinse, ele pot comite „sinucidere celulară altruistă" (cunoscută și sub denumirea de apoptoză). Până acum, oamenii de știință au presupus că celulele stem declanșează acest mecanism de reparare independent.
Cu toate acestea, studiul (condus de Prof. Dr. Andreas Diefenbach, Director al Institutului de Microbiologie, Boli Infecțioase și Imunologie al Charité, BIH - profesor în medicina de precizie și șef al Grupului de Cercetare a Imunologiei Mucoasei la Centrul German de Cercetare pentru Reumatism) ajunge la diferite concluzii, și anume că sistemul imunitar este capabil să îmbunătățească mecanismul de reparare a ADN-ului în celulele stem deteriorate, împiedicând astfel progresia cancerului intestinal.
Colaborând cu alți cercetători, Prof. Diefenbach și echipa sa au putut să demonstreze, într-un model la șoarece, că celulele sistemului imunitar înnăscut sunt capabile să recunoască factorii genotoxici de mediu prezenți în intestin. Printre acestea se numără anumiți glucozinolați, componente naturale ale plantelor care se găsesc frecvent în multe tipuri de varză.
Odată ce celulele sistemului imunitar înnăscut detectează glucozinolații dăunători, trimit interleukina 22, un tip de mesager celular. Acesta, la rândul său, permite celulelor stem epiteliale să detecteze daune potențiale ale ADN-ului mai devreme și să le repare mai repede.
„Sistemul imunitar acționează ca un senzor care detectează componentele alimentare genotoxice", explică prof. Diefenbach. Oprirea acestui senzor duce la o creștere semnificativă a cazurilor de cancer intestinal.
Pentru imunolog, aceste constatări nu sunt numai dovezi ale unui sistem de reglementare necunoscut anterior, care este folosit de organism pentru a se proteja împotriva cancerului intestinal. Este, de asemenea, o dovadă a faptului că funcțiile sistemului imunitar sunt mult mai complexe decât cele ale unui mecanism simplu de apărare împotriva agenților patogeni.
„Sistemul imunitar monitorizează atât creșterea sănătoasă cât și funcția diferitelor organe din organism", explică prof. Diefenbach. El și echipa sa ar dori să facă alte studii pentru a explora mai detaliat interacțiunea complexă dintre componentele alimentare, flora intestinală, peretele intestinal și sistemul imunitar.
„Aici putem găsi cheia și putem afla de ce există atât de multe tulburări inflamatorii", spune prof. Diefenbach.
Studiul poate fi găsit AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...