Cum ne avertizează sistemul muscular că nu suntem în regulă

Mușchi
Funcția principală a sistemului muscular este de a transforma energia chimică în energie mecanică pentru a genera forță și a produce mișcare.

Sistem muscular. Psihologul Laura Maria Cojocaru, președintele Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă, afirmă că sistemul muscular are și un rol de protecție emoțională.

"Tot excesul emoțional transmite corpului și implicit creierului nostru, semnalul că noi tocmai am început să consumăm foarte multă energie, fapt care ar putea să ne pună în pericol organismul/viața. Când sistemul nervos simpatic este activat, mușchii sunt inconștient contractați pentru a proteja corpul de o traumă psiho-emoțională. Chiar și după ce trauma a trecut și "rana" s-a vindecat, mușchii tind să rămână încordați și să rețină parțial emoțiile traumei, cu scopul de a le elibera mai târziu. Atunci când corpul nostru este mult prea încărcat cu aceste excese și nu le-a curățat, apar manifestări ca: anxietate, atacuri de panică, depresie, somatizări, probleme concrete în planul fizic (sănătate afectată)", explică psihologul citat, într-un comunicat.

Câteva semne transmise de corp că lucrurile încă ar fi sub semnul emoționalului: rezistență scăzută la frig, circulație deficitară a sângelui (periferică – mâini, picioare reci), dureri articulare, dureri de spate, dureri de cap, nevoia excesivă de dulciuri, oboseală nejustificată, alergii, sistem imunitar scăzut în general.

Ce e de făcut? "Este important să mișcam voluntar mușchii corpului pentru a îndepărta contractura și a elibera din corpul fizic amintirea emoției, respectiv accesarea continuă a acesteia. Putem alege orice fel de mișcare fizică ne place: alergat, un tip de sport, dans, mers pe jos, pilates, yoga. Este la fel de important să ne schimbăm convingerile disfuncționale cu unele funcționale ca să evităm încărcarea corpului cu aceste excese. Dacă totuși, din varii motive, apare o emoție puternică, să stăm cât mai puțin cu atenția pe subiectul/situația respectivă (aici depinde de situație) sau să găsim cât mai curând o formă de eliberare prin mișcare fizică", consideră psihologul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel