Cum ne afectează filmele în viața reală. 7 filme care ne influențează gândurile despre lume

cum ne afecteaza filmele foto:freepik@master1305
Cum ne afectează filmele în viața reală. Top 7 filme care ne influențează inteligența emoțională.

Filmele reprezintă o modalitate de a te deconecta de activitățile cotidiene, de relaxare a creierului, fiind o portiță de evadare din viața ta în viețile altora. De la comedie până la horror, acestea ne trezesc emoții, ducându-ne, poate, într-o zonă a reflecției și contemplării profunde. Filmele care sunt hrană pentru suflet sunt subiective, ca oricare altele, deoarece fiecare persoană este diferită de o alta, însă există unele filme, care pot determina o mare parte din oameni să privească viața într-un mod special, altul față de cum o priveau până în acel moment. 

Filmele stimulează inteligența emoțională, conform ESG The Report. Acestea ne pun în pielea personajelor și ne permit să vedem lumea prin ochii lor. Acest lucru ne poate dezvolta empatia, învățându-ne să înțelegem și să simțim emoțiile altor persoane. Vizionarea personajelor care se confruntă cu bucurie, tristețe, furie sau teamă ne poate ajuta să recunoaștem și să gestionăm mai bine propriile noastre emoții. Filmele ne pot învăța să fim mai atenți la limbajul nonverbal, la tonul vocii și la semnalele subtile ale comunicării interpersonale. Acest lucru poate îmbunătăți abilitățile noastre de comunicare în viața reală. Cele care explorează diferite culturi, medii sociale sau experiențe de viață ne pot ajuta să înțelegem mai bine diversitatea umană și să dezvoltăm empatie față de persoanele cu trăiri și perspective diferite. 

1. Gran Turismo (2023)

În regia lui Neill Blomkamp, filmul este inspirat din viața reală a lui Jann Mardenborough, un adolescent pasionat de cursele de mașini, al cărui vis este să devină pilot de curse. Băiatul își petrece începuturile adolescenței în camera sa, pe playstation, simulând cursele de mașini pe Gran Turismo, jocul care a pus bazele genului sim racing. Trece printr-o luptă, ținută între clasa elitistă și clasa muncitoare, din care face parte și își urmărește visul, încrezător în propriile forțe. Filmul poate fi un exemplu pentru adolescenții și părinții din întreaga lume, demonstrând că visurile imposibile nu sunt de neatins. 

Vezi și: De ce ne luăm concedii în luna august. Ce oferă august în plus față de celelalte luni ale verii

2. Eat. Pray. Love (2010)

În regia lui Ryan Patrick Murphy, ”Eat. Pray. Love” spune povestea unei femei, rol interpretat de Julia Roberts, care pleacă în căutarea sinelui. Mantra ei, care este și titlul acestui film, o ajută să descopere locuri, persoane și energii pe care nu le-a mai întâlnit până în acele momente. Descoperă iubirea de sine autentică, întâmplare revelatorie pentru persoana care era înainte de această călătorie. Este un film pentru cei care vor să se destindă după o zi de muncă, dar și pentru cei care cred că au nevoie de o evadare în profunzimea gândurilor. 

3. Life of Pi (2012)

O adaptare cinematografică a romanului cu același nume, în regia lui Ang Lee, acest film urmărește povestea unui băiat, care supraviețuiește pe mare alături de un tigru, oferind lecții profunde despre credință, relații și căutarea sensului. Filmul explorează teme profunde, cum ar fi relația dintre om și natură, credința în transcendență și puterea imaginației umane. Una dintre cele mai captivante aspecte ale poveștii este relația complexă dintre Pi și tigru. În timp ce Pi învață să coexiste cu tigrul și să-i supraviețuiască, se dezvoltă și o legătură emoțională între ei.

4. The Theory of Everything (2014)

James Marsh pune în acțiune un film despre viața și cariera remarcabilă a celebrului fizician Stephen Hawking și relația sa cu Jane Hawking. Filmul urmărește povestea de viață a lui Stephen Hawking, începând din perioada sa de student la Universitatea Cambridge, unde se îndrăgostește de Jane Wilde. În timp ce explorează aspectele sale științifice și intelectuale, filmul se concentrează și pe lupta sa cu boala motorie progresivă (scleroza laterală amiotrofică) și cum el și familia sa se confruntă cu provocările fizice și emoționale, generate de această afecțiune debilitantă.

5. Hachiko: A dog's story (2009)

Este un film dramatic, regizat de Lasse Hallström, bazat pe o poveste reală și pe filmul japonez "Hachikō Monogatari", din 1987. Filmul prezintă o perspectivă emoționantă asupra capacitatății animalelor de a aduce bucurie și consolare în viața noastră și cum relațiile cu animalele pot învăța oamenii ce sunt generozitatea, sacrificiul și compasiunea. Filmul reamintește publicului puterea extraordinară a legăturii dintre oameni și animale și cum această legătură poate rămâne vie în inimile noastre, chiar și după ce cei dragi părăsesc această lume.

6. Braveheart (1995)

"Braveheart" este un film istoric din 1995, regizat și produs de Mel Gibson, care joacă și rolul principal. Filmul este bazat pe viața lui William Wallace, un erou național scoțian din secolul al XIII-lea, cunoscut pentru conducerea revoltei scoțiene împotriva regelui Edward I al Angliei. Filmul a rămas un simbol al spiritului de luptă și al dorinței de libertate. Prin prezentarea vieții și faptelor lui William Wallace, "Braveheart" aduce în prim-plan curajul și determinarea unui erou, care a inspirat generații întregi să se ridice împotriva opresiunii și să lupte pentru drepturile lor fundamentale.

Vezi și: Stil de viață sănătos și echilibrat: Ce înseamnă și cum putem trăi în echilibru

7. Barbie (2023)

Barbie este un film de comedie fantasy, în regia Gretei Gerwig. Cu toții știm păpușile Barbie, unii dintre noi mai mult decât alții, însă acest film nu se adresează doar celor care s-au jucat cu păpușile în copilărie. Filmul spune o poveste cu stereotipuri, o poveste despre războiul rece dintre bărbați și femei, despre era patriarhatului. Transmite un mesaj încurajator și de pace dintre genurile feminin și masculin. Impactul emoțional este puternic, mai ales pentru persoanele care au trăit măcar o dată în viață aceste întâmplări. 

Filmele pot fi cea mai bună modalitate de a înțelege viața în perspective. Inteligența emoțională este stimulată de poveștile și acțiunile puse în scenă, determinându-ne să ne adresăm întrebări despre noi înșine și prin prisma personajelor, a întâmplărilor și situațiilor prezentate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel