Cum modifică stresul relația noastră cu mâncarea. De ce stresul poate schimba gustul alimentelor

stres Foto: Freepik
Află mai multe despre mecanismele și efectele stresului asupra percepției gustului și a obiceiurilor alimentare.

În lumea modernă, în ritm alert, stresul a devenit un element mereu prezent, influențând diverse aspecte ale vieții noastre, inclusiv relația noastră cu mâncarea. Mâncatul de stres, un mecanism comun de adaptare, duce adesea la sentimente de rușine și regret, însă noi cercetări fac lumină asupra motivelor care stau la baza acestui comportament.

Mâncatul de stres, o problemă comună declanșată de forțe nesănătoase, a fost legată de creșterea în greutate. Oamenii de știință au descoperit că stresul poate provoca modificări fiziologice, cum ar fi somnul, tensiunea arterială și riscul de atac de cord.

VEzi și: Dieta bogată în compuși vegetali care prelungește viața. Cele mai bune surse de flavonoli pentru combaterea celulelor canceroase

Efectele cortizolului asupra obiceiurile alimentare

O nouă explicație pentru creșterea în greutate s-ar putea datora creșterii bruște a hormonilor "luptă sau fugi", cum ar fi cortizolul, care determină organismul să stocheze grăsimi în loc să le folosească pentru energie. În plus, stresul poate modifica gustul alimentelor, ceea ce duce la supraalimentație.

Această nouă cercetare poate ajuta persoanele să empatizeze cu impulsurile lor de a mânca în exces.

Un studiu realizat în China sugerează că stresul poate afecta percepția gustului unei persoane și poate reduce recompensa pe care o primește de la mâncare, ceea ce ar putea duce la creșterea consumului de alimente pentru același nivel de satisfacție.

Studiul a implicat 76 de participanți cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care au fost împărțiți în categorii de stres scăzut și ridicat pentru un test de gust. După un scurt post, li s-au dat două cantități prea mari de supă dulce de banane sau de porumb și li s-a cerut să mănânce până când se simțeau sătui.

Aceștia au evaluat, de asemenea, aroma și mirosul alimentelor, folosind gurile închise pentru a împiedica mirosul să le afecteze dorința de a mânca. Gustul alimentelor s-a dovedit a fi mai puțin plăcut pentru persoanele foarte stresate decât pentru cele cu niveluri moderate de stres, potrivit Healthy.

Foto: Freepik

Stresul poate schimba gustul alimentelor

Un nivel ridicat de stres poate duce la scăderea plăcerii de a mânca, potrivit unui studiu. Cercetătorii au constatat că persoanele cu niveluri scăzute de stres nu se bucurau de gustul alimentelor la fel de mult ca cele cu niveluri ridicate de stres. Acest lucru sugerează că o porție normală de mâncare ar putea să nu satisfacă o persoană care se confruntă cu un nivel ridicat de stres, ceea ce ar putea să o determine să caute satisfacția din mâncare în mod inconștient.

Citește și: Suplimentele de pre-antrenament: eficiente sau inutile. Află de ce are nevoie corpul tău înainte de antrenamentele de forță

Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că gustul alimentelor este un factor cheie în încetarea unui episod alimentar și în prevenirea supraalimentării. Aceștia sugerează continuarea cercetărilor folosind alimente care le plac în mod normal participanților, deoarece rezultatele ar putea fi diferite pentru alimente mai atrăgătoare.

În plus, testele ulterioare ar putea explora dacă tipul de alimente afectează în mod diferit nivelul de satisfacție în cazul persoanelor stresate și al celor ne-stresate.

Acestea fiind spuse, înțelegerea interacțiunii dintre stres și relația noastră cu mâncarea oferă informații valoroase despre starea noastră de bine. Prin recunoașterea factorilor declanșatori și a consecințelor alimentației cauzate de stres, ne dăm puterea de a cultiva mecanisme de adaptare mai sănătoase și de a duce o viață mai echilibrată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel