Cum mergem pe gheață și zăpadă. Ciuhodaru: Nu trebuie neglijate niciodată! Traumatismele prin alunecare pot fi fatale

cum mergem pe gheata si zapada - FOTO: Freepik@alexkixh
EXCLUSIV
Cum mergem pe gheață și zăpadă. Există riscul de a aluneca și a suferi fracturi. Dr. Tudor Ciuhodaru a explicat în exclusivitate pentru DC Medical la ce să fim atenți.

Cum mergem pe gheață și zăpadă. La ce trebuie să fim atenți. Zăpada este bucuria copiilor. Dar, pentru alții, există preocupări mai practice care vin odată cu iarna, cum ar fi cum vor reuși să se deplaseze atunci când zăpada și gheața sunt peste tot, făcând destul de dificil mersul. 

Acest lucru poate fi deosebit de supărător pentru persoanele în vârstă și pentru persoanele care suferă deja de afecțiuni care le fac dificilă deplasarea în condiții normale. Iată câteva sfaturi utile de care trebuie să țineți cont atunci când mergeți pe zăpadă sau gheață în iarna care vine.

Dr. Tudor Ciuhodaru a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL la ce să fim ateți în această perioadă, când majoritatea țării este acoperită de zăpadă. 

”Prudență este cuvântul cheie. Traumatismele prin alunecare pe gheață pot fi fatale. Sunt foarte mulți, mai ales dacă vorbim despre vârstnici pentru că ei au și un anumit grad de osteoporoză, femei de o anumită vârstă, fracturile se produc cu mare ușurință. Pot ajunge la zile lungi de spitalizare, chiar și intervenții chirurgicale. 

Imobilizarea prelungită în pat poate să ducă la toate complicațiile legate de statul în pat: decubit, escare. Important e să nu facem acest lucru”, a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar de medicină de urgență în exclusivitate pentru DC Medical.

Vezi și: Cazul BRomania. Diferența între a fi sub influența substanțelor interzise și a le avea prezente în sânge/urină. Curcă, 3 situații de ȘTIUT: E important să faci și analize de sânge, și de urină

Fracturile, riscuri majore

Fracturile pot pune în pericol viața. Acestea pot fi letale. 

”Atenție și la cei mici. Fracturile sunt frecvente și în momentul în care avem un traumatism cranio-cerebral aparent minor, cade pe gheață, se lovește la cap, se lovește la coloana cervicală, nu trebuie neglijate. Poate să apară o hemoragie sau un hematom, care pot fi letale. 

Traumatismele cranio-cerebrale trebuie evaluate într-o unitate de primiri-urgențe. În spate, se pot ascunde foarte multe leziuni severe, mai ales când vorbim de vârstnici pentru că ei au un grad de ateroscleroză, medicație anticoagulantă. Există toate premisele ca să poată apărea o astfel de hemoragie intracerebrală. 

În această perioadă, cele mai frecvente sunt fracturile de pumn, fracturile de gleznă, fracturi de bazin, fracturi costale. Nu trebuie neglijate niciodată. Pot exista fracturi de coloană care să ducă la paraplegie, adică să nu mai miști, tetraplegie sau leziuni cerebrale importante”, ne-a mai spus Tudor Ciuhodaru.

Vezi și: Varicela hemoragică: cauze, simptome, tratament. Dorobăț: Este o formă gravă. Capacitate scăzută de apărare a organismului

Sfaturi pentru a merge pe gheață sau zăpadă

Un sfat foarte bun este să purtați fie pantofi, fie cizme care să asigure o bună tracțiune pe zăpadă și gheață. Dacă nu purtați pantofii potriviți, șansele de alunecare și cădere sunt mult mai mari, ducând uneori la răni grave. Doamnele ar trebui, de asemenea, să își lase tocurile înalte acasă în zilele în care drumurile și potecile sunt înghețate - tocurile pot fi greu de purtat în cele mai bune momente și sunt și mai dificile atunci când există puțin pământ solid pe care să stai. Asigurați-vă că purtați pantofi confortabili care nu numai că vă vor asigura o bună tracțiune, dar vă vor ține și de cald.

Vezi și: Cât timp are efect alcoolul în organism. În cât timp trece efectul unei BERI. Marea greșeală pe care ai făcut-o până acum. Curcă: Asta dacă e bere de 500 ml

Dacă aveți de gând să conduceți pe vreme rea, asigurați-vă că aveți o atenție deosebită atunci când ieșiți sau intrați în vehicule. Atunci când mergeți pe jos deplasați-vă încet, deoarece poate fi mai greu să vă controlați corpul atunci când manevrați prin zăpadă sau pe gheață. Răzuiți zăpada și gheața de pe pantofi. Folosiți balustradele de pe scări și nu vă lăsați mâinile în buzunare pentru a vă putea prinde dacă vă pierdeți echilibrul pe terenul alunecos, notează Outdoor Revival

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel