Cum îți pregătești emoțional copilul pentru prima zi de școală. Dafinoiu: O parte din ei vin cu frica de nu fi abandonați acolo. Despărțirea să fie scurtă, pe ton cald

Cum îți pregătești emoțional copilul pentru prima zi de școală - 
 FOTO: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Prima zi de școală are un impact mare asupra copiilor, mai ales a ”bobocilor”, a celor care abia intră în contact cu o comunitate educațională.

Pentru mulți dintre părinții ce au copii de vârstă preșcolară, chiar și școlară, toamna vine cu emoții, firești. Important este modul în care acestea vor fi transmise către cei mici, pentru a nu percepe intrarea în noua etapă ca pe o ”ruptură” de rutina cu care au fost obișnuiți, ca o separare de familie.

În acest sens am discutat cu psihologul Gina Dafinoiu, care ne-a explicat ce pași trebuie să facă părinții pentru ca prima zi de școală să fie însoțită de lacrimi de bucurie, iar emoțiile celor mici să fie constructive.

”În prima zi de școală  copiii vin încărcați  de emoții, o parte din ei vin cu frica de nu fi abandonați acolo, iar cealaltă parte vin plini de curiozitate dorind să își cunoască colegii de clasă.

Acest moment din viaţa unui copil are un impact destul de mare asupra lui. Este foarte important să pregătim copilul din punct de vedere emoţional înainte de a veni la școală povestindu-i acestuia despre școală cu cel puțin șase luni înainte.

Îi putem chiar relata despre cum a fost prima noastră zi de școală, despre avantajele pe care le are atunci când intră în contact cu alții copii și despre doamna învățătoare. Este important să îi arătăm din timp copilului școala în care urmează să învețe, la fel de important este să ne însoțească la cumpărături atunci când i se cumpără ghiozdanul, rechizitele și hainele pentru școală.

În prima zi de școală îl poate însoți pe copil o jucărie preferată, iar despărțirea este recomandată să fie una scurtă, pe un ton cald care oferă siguranță”, a declarat în exclusivitate pentru DC Medical, psihologul Gina Dafinoiu.

Vezi și: Ministerul Sănătății, anunț înainte de începerea școlii. Ce se întâmplă cu MASCA. Reguli de igienă pentru copii

Nici părinții nu au fost uitați

De altfel, psihologul are și câteva sfaturi și în privința părinților, căci și pentru aceștia momentul este unul important, mai ales dacă sunt la primul copil.

”Părinţii au nevoie să devină și mai înțelegători și să își arate tot interesul pentru toate trăirile pe care le are copilul, chiar dacă uneori acesta arată respingere față de școală. Ei au nevoie să se încarce cu multă răbdare, ascultare și empatie.

Foarte important este ca părintele să nu își arate îngrijorarea în fața copilului dacă acesta plânge și să comunice cu doamna învățătoare, apropiați-vă de ea și acordați-le încredere. Păstrați în permanență legătura cu şcoala”, a mai spus psihologul.

Cum facem față intrării în comunitate prin prisma pandemiei

Cum pandemia este departe de a se fi terminat, iar multe dintre temerile părinților cu privire la infectare există în continuare, printre cele mai importante măsuri pe care le pot lua părinții este cea legată de aspectul: igienă. De la banalul spălat pe mâini, înainte și după diverse activități, până la a mânca și bea doar din pachețelul și sticla lor de apă.

De asemenea, mai spune psihologul, ”părinții să fie atenți să acorde atenție asupra stării mentale a copilului și să discute cu el despre aceste modificări pe care le observă şi dacă nu le poate gestiona să apeleze la un specialist”.

Vezi și: Stângăcia, o componentă genetică. Ciurea: Lăsaţi-i pe stânga, nu se întâmplă nimic grav

Imunizarea copiilor care ajung pentru prima dată în colectivitate, necesară, dar cu atenție. Tamara Roșu, sfat pentru părinți: Nici panică, dar nici detașare

Imunizarea copiilor este un proces normal care contribuie la formarea sistemului imunitar. În câteva zile începe noul an școlar, iar cea mai mare temere a părinților este legată de îmbolnăvirea celor mici. Cei mai expuși sunt preșcolarii, cei care acum intră pentru prima dată într-o colectivitate. 

Recomandări pentru părinți

Am discutat cu medicul pediatru, dr. Tamara Roșu în ceea ce privește imunizarea copiilor, în special a preșcolarilor. Părinții trebuie să fie în legătură cu medicul de familie pentru a discuta despre starea de sănătate a copiilor lor. Medicul de familie este cel care cunoaște cel mai bine situația medicală a pacientului. 

”Părinții trebuie să aibă încredere în medici, în medicii de familie și pediatri și să relaționeze mai mult decât până acum pe prevenție. Prevenția salvează vieți.

Ca atare, copiii trebuie să aibă vaccinurile făcute conform programului național de vaccinare, să fie învățați copiii de vârstă mică și foarte mică să se spele pe mâini și în plus, orice manifestare de boală să fie prezentată, într-o primă etapă medicului de familie. Citește mai departe AICI.

Vezi și: De ce trebuie să începi să scrii mai des de mână. Te poate ajuta mai mult decât crezi. Bolile de care te scapă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel