De ce să apelezi la medicamente...
Pielea noastră are de suferit în sezonul rece din cauza temperaturilor scăzute și este important să învățăm cum să avem grijă de ea. Ce este important să eliminăm din rutina noastră de ingrijire și care sunt produsele cosmetice pe care să le folosim. Dr. Pavelina Andrei, medic specialist dermatologie și doctor în științe medicale a explicat, în exclusivitate pentru Spectacola, cum putem avea grijă de pielea noastră în sezonul rece.
SPECTACOLA: Cum putem diferenția pielea uscată de cea deshidratată?
Dr. Pavelina Andrei: Pielea uscată sau xeroza cutanată înseamnă chiar deshidratarea de la nivelul pielii care într-adevăr se deosebește de acea piele devitalizată. Xeroza cutanată sau uscăciunea pielii o recunoaștem rapid prin prurit, acesta este unul dintre primele simptome, pielea devine foarte uscată, fiind scuamoasă, are acel aspect uscat, deshidratat, ca niște mici solzișori, lasă o dâră albicioasă atunci când raclezi foarte puțin sau când dai cu unghia.
Poate merge mai departe, dacă nu este tratată în fază incipientă, se poate însoți de roșeață, iritem și poate merge mai departe dacă este expusă în continuare factorilor care o agresează, respectiv vânt, frig, precipitații dar și detergentul din săpun și toate cosmeticele care sunt pe bază de solvenți, dar și apa fierbinte. Dușurile se fac cu apă călduță, nu fierbinte, deoarece apa fierbinte usucă pielea, o deshidratează și atunci poate merge mai departe și se poate agrava prin fisuri și macerarea tegumentului, dacă nu se intervine în fază incipientă.
Cea mai frecvent întâlnită este patologia la persoanele adulte, vârstnice, deoarece în mod fiziologic, odată cu înaintarea în vârstă, la aceste persoane cantitatea de ceramidă și lipide de la nivelul pielii este cu mult scăzut, capacitatea de a reține apa este și ea mult diminuată și atunci, în mod fiziologic, normal, la persoanele de vârsta adultă se poate regăsi mai frecvent această patologie.
SPECTACOLA: Cum putem combate uscaciunea pielii?
Dr. Pavelina Andrei: Combaterea se face prin emolierea cutanată permanentă, hidratarea cutanată. Rehidratăm pielea prin creme grase care se pot absorbi la nivelul tegumentului, creme îmbogățite cu vitamine, cu ceramide, tocmai pentru a preveni deshidratarea și a veni în sprijinul tegumentului ca să își redobândească vitalitatea și sănătatea.
Citește continuarea pe Spectacola și află mai multe detalii despre îngrijirea pielii în sezonul rece.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
De ce să apelezi la medicamente...
Radiografiile și radiațiile din...
O substanță chimică nou identificată...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este semnul cancerului...
Prediabetul este un semnal de...