Cum încetinești îmbătrânirea, descoperire făcută de medici

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității din Minnesota au descoperit că un compus natural reduce nivelurile de celule deteriorate din organism, încetinind îmbătrânirea, și are efecte pozitive semnificative asupra sănătății și duratei de viață. Până definitivează americanii tratamentul, însă, putem obține compusul din anumite fructe și legume. 

Studii anterioare publicate la începutul acestui an în revista Nature Medicine, care implicau cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității din Minnesota, Paul D. Robbins și Laura J. Niedernhofer, alături de oamenii de știință de la clinica Mayo, James L. Kirkland și Tamara Tchkonia, au arătat că produsul natural Fisetin (care se găsește în multe fructe și legume) este posibil să fie redusă masa de celule deteriorate (denumite celulele senescente), să fie extinsă durata de viață și să fie îmbunătățită starea de sănătate, chiar și atunci când tratamentul este inițiat târziu în viață.

Cum se adună în organism celulele deteriorate

Sistemul imunitar al unei persoane mai tinere este sănătos și capabil să elimine celulele deteriorate. Dar, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, acestea nu sunt eliminate la fel de eficient. Astfel, încep să se acumuleze, provoacă inflamații de nivel scăzut și eliberează enzime care pot degrada țesutul. Aceste celule deteriorate eliberează, de asemenea, factori inflamatori care spun sistemului imun să nu elimine.

„Senescence este un mecanism supresor tumoral activat în celulele stresate pentru a preveni replicarea ADN-ului deteriorat. Celulele senescente s-a dovedit că joacă un rol de cauzalitate în accelerarea îmbătrânirii și a apariției bolilor legate de vârstă. (...) Am demonstrat anterior că, combinația dintre dasatinib și quercetinul flavonoid este un antisenilizant puternic care îmbunătățește numeroase stări legate de vârstă, inclusiv fragilitatea, osteoporoza și boala cardiovasculară. Scopul acestui studiu a fost de a identifica flavonoide cu activitate senolitică mai puternică", se arată în prezentarea studiului.

Deocamdată nu au stabilit dozele

Practic, cercetători au descoperit că un produs natural, numit Fisetin, reduce nivelul acestor celule deteriorate în organism. Lucrarea lor a fost recent publicată în revista EBioMedicine.

„Aceste rezultate sugerează că putem extinde perioada de sănătate, chiar și la sfârșitul vieții", a spus Robbins. „Dar există încă numeroase întrebări la care trebuie găsit rrăspuns, inclusiv dozele potrivite pentru tratament", se arată în materialul dat publicității de Universitatea Minnesota.

Studiul integral poate fi studiat AICI.

Până atunci, însă, putem obține Fisetin (7,3′,4′-flavon-3-ol) pe cale naturală. Acesta este un polifenol vegetal din grupul flavonoidelor, care poate fi găsit în multe plante, unde servește ca agent de colorare. Se găsește, spre exemplu, în multe fructe și legume, precum căpșuni, mere, kaki, ceapă și castraveți, pe care le putem mânca liniștiți. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel