Cum îți reduci riscul de Alzheimer. Lucruri pe care să le eviți

Istoricul familial vă poate influența riscul de Alzheimer, dar sunt mulți factori de risc asociați cu dezvoltarea bolii care pot fi controlați. Iată care: 

Oamenii glumesc când uiți propriul număr de telefon sau greșești la o adunare simplă, spunând că „te ajunge bătrânețea”. Poate că uiți numele prietenilor, trebuie să apelezi la postit it-uri ca să nu uiți să faci ceva, ții calendare și liste pentru activitățile de zi cu zi. Un mic declin cognitiv poate fi normal pe măsură ce îmbătrânim, spun experții de la University Health  News, dar asta nu înseamnă că o scădere drastică a sănătății creierului sau demența este inevitabilă.

Pierderea de memorie și afectarea cognitivă - dificultăți în procesele de gândire precum învățarea, care au impact semnificativ asupra calității vieții și independenței noastre - pot semnala probleme cu sănătatea creierului și un risc crescut pentru demență și de boală Alzheimer.

Boala Alzheimer începe să se dezvolte în creier - cauzând daune extinse și ireversibile - cu 10 până la 20 de ani înainte de apariția simptomelor. Cel mai mare risc îl au femeile și persoanele cu istoric familial de Alzheimer.

Ce să eviți și să controlezi

Dacă istoricul familial și genul nu pot fi schimbate, mulți factori de risc asociați cu dezvoltarea Alzheimerului pot fi evitați sau ținuți sub control, inclusiv:

Stresul cronic și nivelul de cortizol suprarenal ridicat
Depresia
Diabetul și obezitatea
Diete bogate în grăsimi saturate
Diete sărace în vitamine și acizi grași omega-3
Toxinele de mediu
Diete extrem de scăzute de grăsimi, care determină o deficiență de acetilcolină, un neurotransmițător important (chimic al creierului)
Traumatismele la nivelul capului
Deficiențe și dezechilibre hormonale
Hipotiroidismul
Tulburări inflamatorii, cum ar fi hipertensiunea arterială, boala vasculară, inflamația intestinelor și bolile autoimună
Lipsa de exerciții fizice
Lipsa de stimulare mentală
Interacțiune socială redusă
Dezechilibrele neurotransmițătorilor
Inactivitate fizică
Tulburările de somn
Obiceiuri nesănătoase, cum ar fi fumatul sau consum excesiv de alcool. 

La ce vârstă să începi

Deși creierul are abilități uimitoare de a compensa agresiuni de acest gen, astfel încât să poți continua să funcționezi normal, în ciuda lor, acestea se adună în timp și, în cele din urmă, sănătatea creierului tău este compromisă, ceea ce îl face vulnerabil la inflamație și degenerare.

Momentul ideal pentru implementarea strategiilor dietetice și de stil de viață pentru îmbunătățirea sănătății creierului este înainte de apariția simptomelor, deși studiile arată că, chiar și după ce semnele inițiale de afectare cognitivă s-au instalat, puteți face schimbări benefice. Cei care fac eforturi pentru optimizarea și păstrarea sănătății creierului în jurul vârstei de 30 - 40 de ani își fac o favoare imensă, pentru aceste obiceiuri sănătoase le vor servi la bătrânețe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel