Cum îți crești imunitatea? Adevăruri și minciuni: dietă, stres, suplimente și plante (II)

Sistemul imunitar
Cum îți poți îmbunătăți sistemul imunitar? Prin dietă? Prin sport? Cu suplimente alimentare sau cu plante? În ansamblu, sistemul imunitar face o treabă remarcabilă în a vă apăra împotriva microorganismelor care provoacă boli. Dar, uneori, eșuează: un germen invadează cu succes și vă face să vă îmbolnăviți. Experții de la Harvard Health Publishing ne arată ce e adevăr și ce e minciună. Astăzi, partea a II-a.

Care sunt efectele dietei asupra imunității? Cât de eficiente sunt suplimentele și plantele? Ce rol joacă stresul în funcționarea sistemului imunitar? Exercițiile fizice sunt bune sau rele pentru sistemul imun? Întrebări perfect justificate, la care răspund experții de la Harvard Health Publishing.

Dieta și sistemul imun

Ca orice armată, armata sistemului imunitar tebuie hrănit. Războinicii sănătoși au nevoie de hrană bună, regulată. Oamenii de știință au constatat de mult timp că persoanele care trăiesc în sărăcie și sunt subnutrite sunt mai vulnerabile la bolile infecțioase. Există încă relativ puține studii ale efectelor nutriției asupra sistemului imunitar al oamenilor și chiar mai puține studii care leagă efectele nutriției direct de dezvoltarea (comparativ cu tratamentul) bolilor.

Există unele dovezi că diferite deficiențe de micronutrienți - de exemplu, deficiențele de zinc, seleniu, fier, cupru, acid folic și vitaminele A, B6, C și E - modifică răspunsurile imune la animale, măsurate în laboratoare. Cu toate acestea, impactul acestor modificări ale sistemului imunitar asupra sănătății animalelor este mai puțin clar și efectul unor deficiențe similare asupra răspunsului imun la om încă nu a fost evaluat. Deci, ce poți face?

Dacă bănuiești că dieta nu îți acoperă toată nevoia de micronutrienți - poate că, de exemplu, nu îți plac legumele – întreabă medicul dacă luarea unui supliment de multivitamine și minerale poate fi benefica. Atenție, nu lua după ureche megadoze de o singură vitamină. Mai mult nu este neapărat și mai bun.

Crești imunitatea cu ierburi și suplimente?

Intră într-un magazin și vei găsi tuburi de pastile (unele efervescente) și preparate pe bază de plante care pretind că „cresc imunitatea" sau e suficient să te uiți la teclamele de la TV se vezi astfel de produse. Deși s-a găsit că constatat că anumite preparate au modificat unele componente ale funcției imunitare, până în prezent nu există dovezi că acestea susțin imunitatea până la punctul în care să fii mai bine protejat împotriva infecțiilor și bolilor, susțin medicii de la Harvard Health Publishing.

Citește și: Cum îți crești imunitatea? Cum stimulezi sănătos sistemul imunitar și ce efect are frigul?

Demonstrarea faptului dacă o plantă - sau orice substanță, de pildă - poate spori imunitatea este încă o problemă foarte complicată. Oamenii de știință nu știu, de exemplu, dacă o plantă care pare să crească nivelurile de anticorpi din sânge face de fapt ceva benefic pentru imunitatea globală.

Stresul și funcția imună

Medicina modernă a ajuns să aprecieze relația strânsă dintre minte și corp. O mare varietate de maladii, inclusiv stomacul deranjat, urticaria și chiar boli de inimă, sunt legate de efectele stresului emoțional. În ciuda provocărilor, oamenii de știință studiază în mod activ relația dintre stres și funcția imună.

Spre exemplu, stresul este dificil de definit. Ceea ce poate părea o situație stresantă pentru o persoană nu este pentru alta. Atunci când oamenii sunt expuși la situații pe care le consideră stresante, este dificil pentru ei să măsoare cât de mult stres simt și dificil pentru om de știință să știe dacă impresia subiectivă a unei persoane cu privire la cantitatea de stres este exactă. Omul de știință nu poate măsura decât lucruri care ar putea reflecta stresul, cum ar fi de câte ori inima bate în fiecare minut, dar asemenea măsuri pot reflecta și alți factori.

Cei mai mulți oameni de știință care studiaza relația dintre stres și funcția imună mai degrabă încearcă să analizeze factori de stres mai constanți sau mai frecvenți, care dau cres cronic, cum ar fi cel cauzat de relațiile cu familia, prietenii și colegii sau provocările susținute pentru a se descurca bine la locul de muncă. Unii investighează dacă stresul permanent are un impact asupra sistemului imunitar. Dar aceste studii sunt în desfășurare.

Exercițiile, bune sau rele pentru imunitate?

Exercițiile regulate sunt unul dintre pilonii unui trai sănătos. Îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară, reduc tensiunea arterială, ajută la controlul greutății corporale și protejează împotriva unei varietăți de boli. Dar te ajută s-ți stimulezi sistemul imunitar în mod natural și să-l păstrezi sănătos?

La fel ca o dietă sănătoasă, exercițiile fizice pot contribui la sănătatea generală și, prin urmare, la un sistem imunitar sănătos. Ele pot contribui chiar mai direct, prin promovarea bunei circulații, care permite celulelor și substanțelor sistemului imunitar să se miște liber prin corp și să-și facă treaba eficient.

Unii oameni de știință încearcă să facă următorul pas pentru a determina dacă exercițiul afectează în mod direct sensibilitatea unei persoane la infecție. De exemplu, unii cercetători analizează dacă exercițiile fizice intense pot determina sportivii să se îmbolnăvească mai des sau, într-o oarecare măsură, le afectează funcția imună. Pentru a face acest tip de cercetare, oamenii de știință le cer sportivilor să facă exerciții mai mult decât intense, le testează sângele și urina înainte și după efor pentru a detecta orice modificare a componentelor sistemului imunitar. În timp ce s-au înregistrat unele modificări, imunologii nu știu încă ce înseamnă aceste modificări în ceea ce privește răspunsul imun la om. Dar acești subiecți sunt sportivi de elită supuși unei eforturi fizice foarte mari.

Contează pentru tine să ai o viață activă

Dar despre exercițiile moderate pentru persoanele obișnuite? Ajută la menținerea sistemului imunitar sănătos?
Pentru moment, chiar dacă nu a fost stabilită o legătură directă benefică, este rezonabil să considerăm exercițiul fizic moderat ca un pas benefic în schimbarea vieții sănătoase, un mijloc potențial important de menținere a sistemului imunitar sănătos, împreună cu restul corp.

O abordare care ar putea ajuta cercetătorii să afle dacă factorii de stil de viață, cum ar fi exercitiul fizic, ajută la îmbunătățirea imunității, ar fi secvențierea genomului uman. Această oportunitate de cercetare bazată pe tehnologia biomedicală actualizată poate fi utilizată pentru a oferi un răspuns mai complet la această întrebare și la întrebări similare despre sistemul imunitar.

De exemplu, secvențierea permite oamenilor de știință să vadă simultan modul în care mii de secvențe genetice sunt activate sau deconectate ca răspuns la condițiile fiziologice specifice - de exemplu, celulele sangvine de la sportivi înainte și după exerciții fizice. Cercetătorii speră să utilizeze aceste instrumente pentru a analiza modelele pentru a înțelege mai bine modul în care numeroasele căi implicate acționează simultan, conchid specialiștii de la Harvard Health Publishing.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel