Cum funcționează ajustările chiropractice. De ce auzim un sunet când ne trosnim degetele

ajustare chiropractica Foto: Freepik @Wavebreak Media
Descoperă lumea terapiei chiropractice, o metodă holistică ce utilizează ajustări manuale sau cu instrumente speciale pentru a trata diverse afecțiuni musculo-scheletice.

O ajustare chiropractică este un tratament terapeutic prin care un chiropractician licențiat își folosește mâinile sau instrumente speciale pentru a manipula articulațiile din corp, cunoscut și sub numele de manipulare a coloanei vertebrale sau manipulare articulară.

Acest tratament poate ajuta la reducerea durerii, la corectarea alinierii corpului și la îmbunătățirea funcției fizice. Un chiropractician tratează diverse afecțiuni care afectează sistemul nervos și musculo-scheletal, cum ar fi durerile lombare, durerile cervicale, durerile musculare și durerile de cap. Aceștia pot trata durerile musculo-scheletice oriunde în corp, inclusiv la nivelul capului, maxilarelor, umerilor, coatelor, încheieturilor mâinilor, șoldurilor, pelvisului, genunchilor și gleznelor.

Chiropracticienii oferă metode alternative de tratament care nu presupun prescrierea de medicamente, cum ar fi ajustări, terapia țesuturilor moi, exerciții și întinderi, susținerea articulațiilor/taping și trimiteri către experți în medicină integrativă pentru îndrumare în ceea ce privește dieta și nutriția pentru a reduce inflamația și a promova o alimentație sănătoasă pentru a gestiona greutatea. Aceștia pot trata durerile și întinderile și pot oferi metode alternative de tratament care nu implică prescrierea de medicamente.

Ce tratează

Ajustările chiropractice tratează sistemul musculo-scheletic, abordând afecțiuni precum artrita, durerile de cap frecvente, vindecarea rănilor, durerile articulare, durerile lombare, durerile de gât, sciatica și mușchii înțepeniți.

Acestea asigură mișcarea corectă a articulațiilor și funcționarea corectă a mușchilor din jur. Ajustările chiropractice ameliorează simptomele care afectează sistemul musculo-scheletic, cum ar fi durerile, durerile, rigiditatea musculară și afecțiunile cronice, potrivit Clinicii Cleveland.

Unele persoane caută o metodă alternativă de tratament fără prescripție medicală, cum ar fi ajustările chiropractice, pentru a ameliora simptomele și a oferi o alternativă mai eficientă la medicina tradițională.

Citește și: Terapia cu realitate virtuală. O alternativă promițătoare pentru depresie

Foto: Freepik

Cine poate beneficia în urma unei ajustări

Ajustările chiropractice sunt potrivite pentru toate vârstele, inclusiv pentru copii și adulți, cel mai des întâlnite fiind între 45 și 64 de ani. Femeile sunt mai predispuse să viziteze un chiropractician decât bărbații. Înainte de o ajustare chiropractică este necesar un screening pentru a determina dacă pacientul este un bun candidat. În cazul în care ajustarea nu este potrivită, chiropracticianul va îndruma pacientul către un alt medic.

Ce se întâmplă înainte de o ajustare chiropractică

În timpul vizitei inițiale, chiropracticianul îți va examina istoricul medical și va efectua un examen fizic. Dacă este necesar, acesta poate comanda teste imagistice de diagnosticare, cum ar fi radiografii, tomografii computerizate și RMN-uri. Pe baza acestor constatări și a simptomelor tale, va fi elaborat un plan de tratament personalizat, bazat pe istoricul tău medical și pe sistemul musculo-scheletic.

Vezi și: Tulburarea de stres post-traumatic: simptome și metode de tratament. Cum apare și ce impact are asupra sănătății mintale

Ce se întâmplă în timpul unei ajustări chiropractice

O ajustare chiropractică implică un tratament unic, adaptat la nevoile dumneavoastră specifice. Pacientul se întinde cu fața în jos pe o masă, permițând ca anumite segmente ale corpului să se ridice ușor mai sus pentru a aplica presiune pe anumite zone. Chiropracticianul folosește mâinile sau instrumente mici pentru a aplica o forță controlată asupra articulațiilor sau pentru a le întinde ușor dincolo de limitele normale de mișcare, aliniind vertebrele coloanei vertebrale și eliberând gazele reținute între acestea.

După ajustarea chiropractică

După o ajustare chiropractică, pot apărea dureri ușoare sau dureri minore, care dispar de obicei în 24 de ore. În urma ajustării, un chiropractician poate recomanda „teme” pentru a extinde terapia, inclusiv exerciții, întinderi, ergonomie, terapie cu gheață/căldură, analgezice topice, sfaturi de nutriție, gestionarea stresului și tehnici de relaxare musculară. Aceste recomandări sunt de obicei recomandate de pacienții obișnuiți de chiropractică. De asemenea, poate fi utilizată utilizarea stimulatoarelor electrice transcutanate ale nervilor (TENS).

Ce este sunetul pe care îl aud în timpul unei ajustări chiropractice

Ajustările chiropractice implică eliberarea de gaze precum oxigenul, azotul și dioxidul de carbon din articulații, care sunt blocate în mici cavități în timpul mișcării și întinderii. Ele provin din lichidul sinovial care are ca rol lubrifierea articulațiilor iar pe măsură ce ne mișcăm se acumulează bule mici de gaze. După o întindere aceste gaze sunt eliberate și sună ca niște pocnituri, sunt similare cu sunetul pe care îl auzi atunci când îți trosnești articulațiile.

În ciuda potențialului disconfort, ajustările chiropractice oferă o durere mică, similară cu senzația pe care o poți simți după un antrenament. Chiropracticianul aplică o forță controlată asupra articulațiilor, creând un zgomot pe măsură ce gazul pleacă, ceea ce face ca procedura să fie nedureroasă.

Ajustările chiropractice oferă numeroase beneficii, inclusiv reducerea migrenelor și a durerilor de cap legate de gât, îmbunătățirea posturii, reducerea durerii, îmbunătățirea amplitudinii de mișcare, reducerea afecțiunilor cronice, cum ar fi osteoartrita, și tratarea leziunilor minore ale gâtului sau ale coloanei vertebrale, în special a traumatismului cervical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel