Cum faci ca alimentele să NU EXPIRE niciodată. Detaliul cheie de pe etichetă. Medic: NU au cum să mucegăiască

Cum faci ca alimentele sa nu expire niciodata - Foto: Freepick @drobotdean
Există o categorie de alimente care nu expiră niciodată. Un medic a explicat totul despre termenul de valabilitate al produselor și cum prelungim termenul alimentelor.

Da, mierea se poate cristalizata odată cu trecerea timpului, dar poate fi consumată fără probleme în această stare sau după ce introduci recipientul în apă caldă pentru scurt timp.

Zahărul, sarea și condimentele pot fi consumate și după mai mulți ani, dacă sunt depozitate în recipiente închise etanș.

La fel și pastele făinoase uscate, dacă sunt ținute în borcane sau ambalaje originale. Deși nu se strică, trebuie să știi că odată cu trecerea timpului, ele își mai pierd din aromă.

Medicul nutriționist Elena Alexandru a explicat cum îți poți da seama când nu mai sunt bune de consumat produsele care nu expiră.

- Orezul alb vidat poate fi consumat după mult timp, însă nu și cel brun, care râncezește din cauza conținutului uleios

- Oțetul alb sau roșu poate fi folosit timp de mulți ani, tocmai de aceea este atât de util în prepararea conservelor.

- Legumele uscate precum fasole, linte, năut, rezistă mulți ani dacă sunt ferite de temperaturi crescute sau lumină, însă, cu trecerea timpului, vor avea nevoie de o perioadă mai mare de fierbere.

De ce nu expiră aceste produse niciodată?

Medicul susține că principalul motiv se datorează proprietăților particulare ale fiecărui tip de aliment.

Doctorul spune că "dacă pe un eticheta unui aliment scrie a se consuma de preferință înainte de, nu reprezintă un pericol consumul după această dată, însă își poate pierde o parte din arome și prospețime. Cele care sunt inscripționate cu a se consuma până la sunt produse perisabile și nu trebuie consumate după data indicată, deoarece crește riscul de toxiinfecții alimentare".

De exemplu, "mierea are un ph acid care împiedică proliferarea microorganismelor, iar prin conținutul crescut de zahăr care absoarbe apa, bacteriile nu au substrat pentru dezvoltare.

Oțetul se autoconservă prin ph-ul acid și devine astfel util la rândul lui în conservarea altor alimente. Legumele uscate au foarte putină apă în componența, astfel nu au cum sa mucegăiască.

În ceea ce privește orezul alb, deoarece nu mai are învelișul exterior, rezistă mult mai mult în timp în comparație cu cel brun, care este mai uleios și predispus la râncezire.", a spus medicul.

Potrivit medicului nutriționist, produsele se pot strica dacă nu au fost depozitate corespunzător, în loc răcoros și ferit de lumină, însă există anumite crierii după care putem identifica dacă este indicat să consumăm sau nu un produs.

"În primul rând, un ambalaj alimentar umflat excesiv sau o conservă deformată la exterior ar trebui să ne ridice semne de întrebare dacă acel aliment mai poate fi consumat. Un borcan nu ar trebui să aibă capacul bombat dacă este închis etanș", a completat.

Sfat important despre termenul produselor BIO

 

"M-aș gândi de două ori dacă să consum un produs bio care, deși încă se încadrează în perioada de valabilitate, și-a modificat proprietățile, așa că vă sfătuiesc să vă bazați pe propriile simțuri înainte de a folosi orice tip de produs, fie el bio sau obișnuit", a mai spus ea, pentru Wall-street.

Kevin Smith, reprezentant al Food and Drug Administration (FDA), spune că dacă produsele s-au schimbat în mod vizibil în ceea ce privește culoarea, consistența sau textura, consumatorii ar trebui să evite consumul lor și că orice modificare de miros sau culoare îți poate indica faptul că alimentul nu mai trebuie consumat. În cazul multor alimente, cel mai bun indicator de alterare este mucegaiul.

"Dacă sunt ținute în loc răcoros și departe de lumină, aceste alimente își păstrează proprietățile nutritive timp îndelungat și nu trebuie să ne fie teamă să le consumăm", a mai spus Elena Alexandru.

Eticheta de pe produs ne indică perioada de timp în care alimentul poate fi consumat în siguranță și își păstrează calitățile și proprietățile nutritive.

Termenul de valabilitate corect interpretat este util și pentru a evita risipa alimentară în condițiile în care, potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, un român aruncă 130 kg de mâncare la gunoi într-un an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel