Cum eviți intoxicarea mentală de la o societate ultra consumeristă

Magazine  FOTO: Pixabay
Psihologul Alexandru Pleșea spune că "suntem suma atenției noastre împărțite de când am fost mici până acum. Tot ce am văzut, gândit, auzit, gustat, mirosit, simțit, s-a adunat și cumulat în ce suntem azi".

Intoxicare mentală, societate. Psihologul Alexandru Pleșea afirmă că "un om în societate este destinat să aibă atenția ridicată spre procesul de cumpărare/cheltuire/investiție, toate pe plan material. Nu vezi reclame cum să te vindeci singur, cum să înveți să înveți, cum să lucrezi mai puțin, cum să crești copii, cum să te vindeci de traume. Nu le vezi pentru că nimeni nu are interesul că tu să îți faci singur aceste lucruri".

În opinia acestuia, totul este filtrat prin toate simțurile, "este o vânzare indirectă de bunuri și servicii, cu scopul de a-ți ușura viața. (...) Plecând de la mirosurile când intri într-un magazin, portarul care te întâmpină, culorile produselor, mărimea reclamelor, materialele produselor, muzica din magazin, aranjarea lor pe raft, mărirea prețurilor ca să aibă de unde să bage discount de preț, etichetarea colorată a unui produs, junk food-ul de peste tot însiropată cu sos pentru gust, prețuri imbatabile la produse efemere, servicii medicale cu medicamente la pachet, cosmetice chimice care distrug epiderma – toate folosesc reclamele abuzive care intră în subconștient și printr-un mecanism subliminal te fac să cumperi".

Acesta vine cu 7 metode prin care poate fi evitată intoxicarea inutilă. Acestea sunt:

1. Dacă îți pui în minte să mergi la magazin să iei doar ulei, cumpără doar ulei;
2. Consumă doar canalele sau știrile care te ajută – nu lăsa altceva să intre inutil în minte;
3. Ține emoția și mintea aproape de ce vrei, nu le hrăni cu ce nu au nevoie;
4. Stai între oamenii cu probleme, nu fugi de ei. Vei descoperi cum să nu ajungi ca ei;
5. Cântărește reacțiile tale, dacă nu îți fac ție sau altora bine, te-ai îndepărtat de natură;
6. Nu arunca mâncarea care expiră și cea care nu arată bine. Învață-te să o consumi diferit;
7. Stai mai mult între oameni care știu și experimentează, decât în cărți care pretind că știu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel