Cum ajung pungile cu sânge la spitale. Carla Tănasie: De la centrul din București pleacă o mașină cu un șofer în țară să colecteze pungă cu pungă

cum ajung pungile in spitale - FOTO: Freepik@sergey_pakulin
EXCLUSIV
Cum ajung pungile cu sânge la spitale. Carla Tănasie: De la centrul din București pleacă o mașină cu un șofer în țară să colecteze pungă cu pungă.

Cum ajung pungile cu sânge la spitale. Românii sunt reticenți în ceea ce privește donarea de sânge. România este pe ultimele locuri în Europa la donarea de sânge. O statistică a unui studiu european realizat în 2019 arată că doar 1,7% dintre români donează sânge.

Carla Tănasie, jurnalist Digi 24, a explicat în exclusivitate la emisiunea Dezbateri în Sănătate de la DC MEDICAL și DC News cât de greoi este acest proces în care fiecare picătură de sânge contează. 

”Colecta mobilă ar putea fi modalitatea prin care am putea atrage mai mulți donatori. Personalul medical nu are cu ce să meargă pentru că nu are mașină. Mașina pe care o au este primită din donații și, pentru ca oamenii să își dea seama cam care este situația în București pentru că aici vin pacienți din toată țara cu boli complicate, se fac operații complicate care necesită foarte multe pungi de sânge, o dată pe lună, de la centrul din București pleacă o mașină cu un șofer în țară să colecteze pungă cu pungă din centre.

Este un drum extrem de greu, dar asta se întâmplă. Altfel nu ar reuși să ajute pacienții. Mașina este echipată cu tot ce trebuie, ajunge sângele după vreo 2 zile la București. Nu știu dacă alte soluții ar fi acceptate fiind vorba de sânge pentru că trebuie foarte multă grijă, atenție. De exemplu, în aceste colecte nu poți să aduci nici personal din spital. Trebuie să fie personal dintr-un centru de transfuzie.

Nu mai sunt centre de transfuzii în spitale. A fost o problemă de legislație. Se lucrează la schimbarea legislației. Trebuie schimbări și în legislație, dar durează foarte mult”, a spus Carla Tănasie, jurnalist Digi 24, în exclusivitate la emisiunea Dezbateri în Sănătate de la DC MEDICAL și DC News.

Centrele de transfuzii, inaccesibile

”Spitalele sunt răspândite mai uniform. E mai ușor să își mobilizeze apropiații. În loc să te duci cu portocale, cu iaurt, poți dona sânge și beneficiază oricare alt pacient de gestul tău. 

Centre în spitale nu mai sunt, iar centrele mobile au dificultăți”, a spus jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul emisiunii Dezbateri în Sănătate.

Centrele mobile, scumpe

”O autoutilitară costă câteva sute de mii de euro. Cei de la Centrul Militar din București au cumpărat o astfel de mașină cu 4 paturi, complet utilată. Te duci, o parchezi și oamenii vin să doneze. În cadrul campaniilor noastre, media a fost 200 de donatori. După ce se încheie procesul de recoltare de sânge, personalul medical se duce la centru și procesează acest sânge.

Dacă s-ar reorganiza sistemul de transfuzii din România, ar fi mult mai ușor pentru că ar fi niște centre în care se recoltează, alte centre în care sângele este prelucrat. Am face față, dar deocamdată stăm pe loc.

Contează foarte mult spațiul și unde te duci să donezi. Tu ești un om sănătos, nu ești pacient. Ești o persoană care vrea să facă bine. Nu vrei să te duci într-un spațiu unde să te sperii și să te întrebi cu ce pleci de aici.

De obicei, se fac eforturi să îți dea un pahar cu apă și sunt cumpărate dulciuri ca în cazul în care îți scade glicemia să îți dea o ciocolată ca să îți revii. Dar cumpără personalul din banii proprii. 

Când se duc în colecte, se duc cu mașinile proprii”, a mai spus Carla Tănasie, jurnalist Digi 24. 

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel