Cum ai grijă de rinichii tăi

Apa minerală
Consumul prea mare de sare și alcool, dar și luarea de doze nepotrivite de medicamente pot cauza leziuni la nivelul rinichilor.

Rinichi, grijă. Medicii susțin că diabetul și hipertensiunea arterială sunt două dintre cele mai frecvente boli care vă afectează rinichii, dar că o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate pot ajuta la menținerea ambelor sub control.

Experții webmd au întocmit o listă cu o parte din obiceiurile nesănătoase care nu sunt pe plac rinichilor:

Nu luați o doză mai mare de anumite medicamente - antiinflamatoarele cum ar fi ibuprofenul și naproxenul vă pot deteriora rinichii dacă luați prea multe simultan sau prea des. Trebuie să le luați doar dacă medicul dumneavoastră spune că aveți nevoie de ele.

Aveți grijă cu antibiotice - aceste medicamente care combat bacteriile pot dăuna rinichii dacă le luați prea des. Se poate întâmpla chiar dacă ești perfect sănătos, deși este mai grav dacă rinichii tăi nu funcționează la fel de bine. Unele tipuri cum ar fi penicilina, sulfonamidele și cefalosporinele, pot avea probleme.

Nu mai folosiți suplimente din plante - unele pot deteriora rinichii și pot fi mai nocive în special dacă aveți boli renale, deoarece pot agrava starea sau pot afecta modul în care funcționează unele medicamente. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a încerca orice supliment din plante.

Mâncați sănătos - rinichii prelucrează tot ceea ce mâncați sau beți, inclusiv orice este rău pentru tine, cum ar fi multe grăsimi, sare și zahăr. În timp, o dietă proastă poate duce la hipertensiune arterială, obezitate, diabet și alte afecțiuni care sunt grele pentru rinichi. O dietă sănătoasă are multe legume, fructe și cereale integrale și puține alimente procesate.

Aveți grijă la sare - pentru unii, pare să crească cantitatea de proteine din urină, iar asta poate dăuna rinichilor sau poate agrava boala renală dacă îl aveți deja. Multă sare crește șansele de tensiune arterială ridicată, o cauză tipică a bolilor renale și pietre la rinichi, care pot fi foarte dureroase și pot cauza daune fără tratament.

Beți destulă apă - apa duce nutrienți importanți la rinichi și mută deșeurile la vezică sub formă de urină. Dacă nu beți suficientă, micile filtre din rinichi se pot opri și pot cauza pietre la rinichi și infecții. Chiar și deshidratarea ușoară ar deteriora rinichii dacă se întâmplă destul de des. De patru până la șase căni pe zi este de obicei corect, dar este posibil să aveți nevoie de mai multe dacă sunteți bolnav sau petreceți mult timp într-o căldură toridă.

Faceți mișcare - la fel ca o dietă sănătoasă, acest lucru ajută la prevenirea unor afecțiuni precum diabetul și bolile de inimă care pot duce la leziuni renale. Faceți mișcare de la 30 până la 60 de minute cel puțin cinci zile pe săptămână.

Faceți analize - dacă dumneavoastră sau rudele apropiate aveți boli de inimă, hipertensiune arterială, diabet sau un istoric familial de insuficiență renală ar fi bine să faceți teste periodic. Cu cât depistați boala mai devreme, cu atât este mai ușor să tratați și uneori chiar să vă opriți.

Fiți atent la consumul de alcool - dacă sunteți sănătos, o băutură sau două nu este probabil să vă rănească rinichii, dar consumul de patru băuturi în mai puțin de 2 ore poate provoca, în timp, probleme. Și alcoolul deshidratează, ceea ce împiedică rinichii să funcționeze bine și duce la creșterea în greutate, boli hepatice, tensiune arterială ridicată și alte condiții care le stresează mai mult.

Renunțați la fumat - fumatul crește riscul de cancer la rinichi și dăunează vaselor de sânge, ceea ce afectează rinichii prin încetinirea fluxului de sânge către ei. În plus, fumatul poate afecta anumite medicamente care tratează tensiunea arterială ridicată. Acest lucru este grav, deoarece hipertensiunea arterială necontrolată este o cauză principală a bolilor renale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel