Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Cum acumulările de calciu afectează buna funcționare a inimii
23 mai, 10:40
Cercetătorii americani au descoperit o legătură între ateroscleroză sau acumularea de calciu în arterele coronare și funcția inimii.    
Inimă  FOTO: pexels.com

Un studiu al cercetătorilor Școlii de Medicină din cadrul Universității Boston (BUSM), SUA, a demonstrat o legătură între ateroscleroză, acumularea de calciu în arterele coronariene, și schimbări în structura, funcția inimii. Această asociere a fost dovedită și în cazul persoanelor care nu suferă de insuficiență cardiacă ori nu au trecut printr-un infarct miocardic.

La cercetare au luat parte 2.650 de persoane, mai puțin de jumătate au fost femei, iar vârsta medie a participanților - 51 de ani. Autorii studiului au analizat calcifierea arterelor coronare cu măsurările ecocardiografice care cuantifică aceste schimbări ale inimii. Au observat că scorurile de calciu ale arterei coronare mai mari au fost asociate cu valori mai mari ale indicelui de masă ventriculară stângă și a diametrului rădăcinii aortice, în concordanță cu efectele adverse potențiale ale modificărilor în mărimea, forma, structura și funcția inimii.

”Aceste descoperiri sugerează că poate exista o legătură directă între calciul coronarian și modificările structurale și funcționale ale inimii, accentuând necesitatea de a urmări un stil de viață sănătos pentru a ajuta la prevenirea calificarea arterelor”, apreciază doctorul Vanessa Xanthakis, profesor asistent de Medicină și Biostatistică la BUSM, într-un comunicat al universității americane. Aceasta mai precizează că se impun studii suplimentare pentru a clarifica în continuare bazele fiziopatologice ale asociațiilor observate și pentru a evalua dacă calciul coronarian poate fi utilizat pentru a prezice modificările structurii și funcției inimii.

Studiul, AICI.


Ştiri Recomandate

COVID-19: angajat al Ministerului Economiei, testat pozitiv
Spital important din țară, rămas fără acreditare
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri