Cu cât te îngrași mai mult, cu atât creierul funcționează mai prost și ajungi la Alzheimer

Creier
Greutatea corporală are un impact surprinzător și alarmant asupra modului în care funcționeză creierul, au constatat cercetătorii.

Un Indice de Masă Corporală mai mare este legat de scăderea fluxului sanguin cerebral, care este asociat cu un risc crescut de Alzheimer și de boli mintale. Pe măsură ce greutatea unei persoane crește, toate regiunile creierului scad în activitate, la fel și fluxul de sânge, potrivit unui nou studiu (link direct studiu) de imagistică a creierului publicat în The Journal of Alzheimer Disease.

Într-unul dintre cele mai mari studii care leagă obezitatea cu disfuncția creierului, oamenii de știință au analizat peste 35.000 de scanări de neuroimagistică funcțională folosind tomografie computerizată cu emisie unică de fotoni (SPECT) de la peste 17.000 de persoane, pentru a măsura fluxul de sânge și activitatea creierului. Fluxul de sânge cerebral scăzut este predictorul imagistic numărului 1 cerebral că o persoană va dezvolta boala Alzheimer. De asemenea, este asociat cu depresie, ADHD, tulburare bipolară, schizofrenie, leziuni traumatice ale creierului, dependență, sinucidere și alte afecțiuni.

„Acest studiu arată că a fi supraponderal sau obez are un impact grav asupra activității creierului și crește riscul pentru boala Alzheimer, precum și multe alte afecțiuni psihiatrice și cognitive”, a explicat dr Daniel G. Amen, autorul principal al studiului și fondatorul clinicii Amen, una dintre cele mai importante clinici de sănătate mentală centrate pe creier din Statele Unite.

Modele ale fluxului sanguin redus progresiv au fost găsite în practic toate regiunile creierului pe categorii de greutate subponderală, greutate normală, greutate excesivă, obezitate și obezitate morbidă. Acestea au fost notate în timp ce participanții se aflau într-o stare de repaus, precum și în timpul executării unei sarcini care necesită concentrare. În special, zonele cerebrale dovedite a fi vulnerabile la boala Alzheimer, s-a constatat că lobii temporali și parietali, hipocampus, girus cingular posterior și precuneus au redus fluxul de sânge de-a lungul spectrului de clasificare a greutății de la greutatea normală la greutatea normală în supraponderal, obez și obez morbid.

Există totuși soluții

Comentând acest studiu, dr George Perry, redactor-șef al Jurnalului de boală Alzheimer, de la Catedra Universitară în Neurobiologie de la Universitatea Texas din San Antonio, a declarat că: „Acceptarea faptului că boala Alzheimer este o boală a stilului de viață, puțin diferită față de celelalte boli legate de vârstă, adică suma unei vieți, este cea mai importantă descoperire a deceniului. Dr. Amen și colaboratorii săi furnizează dovezi convingătoare că obezitatea modifică aportul de sânge în creier pentru a micșora creierul și a promova boala Alzheimer. Acesta este un avans major pentru că demonstrează direct modul în care creierul răspunde la modificările din corpul nostru”.

Acest studiu evidențiază nevoia de a aborda obezitatea ca țintă pentru intervenții concepute pentru îmbunătățirea funcției creierului, fie că sunt inițiative de prevenire a bolii Alzheimer sau încercări de optimizare a cunoașterii la populațiile tinere. O astfel de activitate va fi crucială pentru îmbunătățirea rezultatelor pe toate categoriile de vârstă.

Deși rezultatele acestui studiu sunt alarmante, există speranță, a adăugat Dr. Amen. „Una dintre cele mai importante lecții pe care le-am învățat de-a lungul a 30 de ani de efectuare a studiilor funcționale de imagistică a creierului este că el poate fi îmbunătățit atunci când îl pui într-un mediu de vindecare, adoptând obiceiuri sănătoase pentru el, cum ar fi o dieta inteligentă și exerciții fizice regulate”, a arătat acesta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel