Printr-un gest care durează doar...
Cruciferele fac parte dintr-o ”familie nobilă în nutriție”, având o multitudine de beneficii pentru sănătate, însă unora dintre aceste legume nu li se acordă atenția care ar trebui. Ba chir, unele dintre ele sunt ignorate și date la o parte.
Din familia cruciferelor fac parte varza albă și roșie, conopida, broccoli, varza de Bruxelles.
Dr. Anca Hâncu a explicat de ce este necesar să introducem aceste legume în dieta noastră, cel puțin de 2-3 ori pe săptămână, însă cu o precauție în cazul celor cu afecțiuni la nivelul glandei tiroide.
”Sunt bogate în nutrienți, sunt elita nutrienților și atunci va fi util să le introducem în alimentația noastră”, a declarat dr. Anca Hâncu, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice.
Totodată a subliniat medicul, aceste crucifere au conținut important de vitamine, ”de exemplu, într-o cană de salată de varză găsim vitamina C, cam jumătate din cât avem nevoie într-o zi întreagă. Varza roșie are de opt ori mai multă vitamina C decât varza albă. Mai au antioxidanții, crește producția de colagen, sunt foarte bune. Dar pe lângă aceasta găsim minerale, găsim calciu, magneziu, găsim beta-caroten, așa că sunt foarte utile.
În mod special broccoli, dar și celelalte legume din familia cruciferelor, ”conțin glicozinolați care se transformă în corp în sulforafani, cu proprietăți importante de detoxifiere a celulei pulmonare, de detoxifiere de toți compușii care sunt poluanți și de fumat. Broccoli ajută la digestie și are rol antioxidant”, a mai spus Anca Hâncu.
În ceea ce privește celebra varză de Bruxelles, atât de ignorată de mulți, aceasta are o multitudine de proprietăți, printre care cele antiinflamatorii, ”este foartă bună pentru alergii, pentru afecțiunile inflamatorii și aici ne referim la artrita reumatoidă. Este bine de inclus în diverse supe, pireuri, fiartă.
Ar fi o atenționare, pe lângă multele beneficii, glicozinolații aceștia care se transformă în sulforafani, sunt cei care interferă cu absorbția iodului. Și atunci la persoanele care au hipotiroidism sau diverse tiroidite, ele este important să nu exagereze.
În general recomandăm de 2-3 ori pe săptămână să se consume varză de Bruxelles sau kale sau varză roșie, conopidă. Iar la aceste persoane, să limiteze la mai puțin de două căni pe săptămână”, a spus medicul, mai mult, acesta a adăugat că dacă folosim sarea cu iod se poate contracara din efectul sulforafanilor.
Prin conținutul de vitamine și minerale, cruciferele sunt benefice pentru:
- îmbunătățirea sănătății vederii (vitamina A)
- ajută la construirea unor oase puternice (calciu, magneziu, vitamina K)
- ajută tiroida să funcționeze corect.
- acțiune antiinflamatoare, antioxidantă, anticancerigenă.
Vezi și: 7 alimente bogate în crom. Vă ajută la scăderea rezistenței la insulină și previn bolile de inimă
Pentru a vedea și de ce varza are atâtea beneficii este bine să aflăm și ce conține aceasta. Astfel, într-o 100 de grame de varză crudă avem:
- calorii 25
- carbohidrați 5,8 g
- proteine 1,3 g
- fibre 2,5 mg
- folați 13% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)
- niacină 1,5 % DZR
- acid pantotenic 4%
- piridoxină 10%
- riblofavină 3%
- tiamină 5%
- vitamina A (3%), vitamina C (61%), vitamina K (63%)
- sodiu 1%
- potasiu 3,5%
- calciu 4%, fier 6%, magneziu 3%, mangan 7%, fosfor 3,5%, zinc 1,5%
- alfa și betacaroten și luteină-zeaxanitină, potrivit Nutrition&You.
Într-o 100 de grame de broccoli crud avem:
- calorii 34
- carbohidrați 6,64 g
- proteine 2,82 g
- fibre 2,6 mg
- folați 16% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)
- niacină 4 % DZR
- acid pantotenic 12%
- piridoxină 13%
- riblofavină 9%
- tiamină 6%
- vitamina A (21%), vitamina C (149%), vitamina E (1,5%), vitamina K (85%)
- sodiu 2%
- potasiu 7%
- calciu 5%, cupru 5,5%, fier 9%, magneziu 5%, mangan 5%, seleniu 5%, zinc 1,5%
- alfa și betacaroten și luteină-zeaxanitină, potrivit Nutrition&You.
Într-o 100 de grame de conopidă crudă avem:
- calorii 25
- carbohidrați 4,97 g
- proteine 1,92 g
- fibre 2 mg
- folați 14% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)
- niacină 3 % DZR
- acid pantotenic 13%
- piridoxină 14%
- riblofavină 4,5%
- tiamină 4%
- vitamina C (80%), vitamina E (0,5%), vitamina K (13%)
- sodiu 2%
- potasiu 6%
- calciu 2%, cupru 4,5%, fier 5%, magneziu 3,5%, mangan 7%, zinc 2,5%
- luteină-zeaxanitină, potrivit Nutrition&You.
Într-o 100 de grame de varză de Bruxelles crudă avem:
- calorii 43
- carbohidrați 8,95 g
- proteine 3,38 g
- fibre 3,8 mg
- folați 15% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)
- niacină 4,5 % DZR
- acid pantotenic 6%
- piridoxină 17%
- riblofavină 7%
- tiamină 13%
- vitamina A (25%), vitamina C (142%), vitamina K (147%)
- sodiu 1,5%
- potasiu 8%
- calciu 4%, cupru 8%, fier 17,5%, magneziu 6%, mangan 15%, , fosfor 10%, seleniu 3%, zinc 4%
- alfa și betacaroten și luteină-zeaxanitină, potrivit Nutrition&You.
Vezi și: 11 superalimente hipocalorice. Ajută la scăderea în greutate, dar și la diversificarea meniului
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...
Durerea și disconfortul în jurul...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
La vârsta a doua, prevenția...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...