Această vitamină îți protejează...
Sănătatea pacienților este pusă în pericol din cauza crizei medicamentelor și a materialelor sanitare ce a ajuns în spitalele din România. Pandemia de COVID, criza energetică, războiul din Ucraina şi valul de scumpiri au dus la stagnarea producţiei așa că producătorii nu-și pot onora comenzile.
Trebuie să citești asta: Oamenii, "niște bureți de vești proaste". Leca: Se îndreaptă spre dezastru. Nu știu ce o să se aleagă de noi, nu suntem făcuți să fim speriați, oamenii trăiesc pe speranța zilei de mâine
Inclusiv unele spitale din Capitală sunt afectate de acestă criză, potrivit Antena 3 CNN, astfel că, în prezent, din unitățile spitalicești lipsesc materiale importante precum:
- lame de bisturiu
- reactivi pentru analize medicale
- sonde urinare
- sonde de aspirare traheală de anumite dimensiuni
- pansamente sterile pentru plăgi
- unele echipamente de protecție pentru personalul medical.
Reprezentanții Asociației Furnizorilor de materiale sanitare spun că acesta este doar începutul.
Lipsesc așadar din spitale lame de bisturiu, sonde urinare sau sonde de aspirație traheală.
"Suntem pe o linie de plutire la Spitalul Bagdasan Arseni. Avem, din păcate din ce în ce mai des, informări din partea unor furnizori că nu vor putea livra sau nu vor putea livra la prețurile pe care le-am contractat în urmă cu un an, cu doi ani. Depinde de acrodurile pe care noi le avem încheiate.
O astfel de situație este acum pentru substanța de contrast folosită în investigațiile imagistice, ceea ce are repercusiuni drastice, serioase asupra calității actului medical și al timpului de așteptare al pacienților până vor primi o investigație medicală și un diagnostic.
În momentul de față avem stocuri dar am primit o scrisoare de la furnizorul nostru care ne-a spus că nu ne poate asigura la prețul la care noi am contractat. Evident, va trebui să găsim produsul la alt furnizor care să ne permită să funcționăm în continuare, dar procedurile de achiziție publică nu sunt caracterizate de un timp scurt. Sper să nu existe o problemă pe întregul sistem. Trebuie găsite soluții, pentru că altfel, pacientul și actul medical vor avea de suferit", a declarat Andi Nodiț, managerul spitalului Bagdasar Arseni din București, la Antena 3 CNN.
Noile terapii sunt greu accesibile la noi în țară. Farm. Răzvan Prisada, Președinte ANMDMR, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Traseul pacientului cu osteoporoză – de la prevenție la management de excelență" care sunt barierele de care ne lovim.
”Partea care implică agenția în zona medicamentului este accesul la terapii noi, inovative, dar și asigurarea continuității accesului la tratamentele standard, clasice. Începem să avem din ce în ce mai multe probleme și nu este doar o specificitate a pieții interne. Din păcate, accentuată de perioada post-pandemică și de condițiile economice pe care le traversăm, există din ce în ce mai multe probleme în a asigura continuitatea tratamentelor clasice pe piața mondială.
Unele probleme sunt legate de dependența pe care regiunea din care facem parte o are față de furnizorii de materie primă, din Asia de Sud-Est. Atrag atenția că nu este vorba doar de substanțele medicamentoase. Există probleme în furnizarea excipienților și a materiilor conexe, hârtie, carton, blistere, folie de aluminiu și sticlă. Avem probleme legate de lipsa sticlei de calitate care poate fi utilizată pentru preparatele injectabile.
În ceea ce privește accesul la tratamente noi, spun că, am făcut pași mari în ultimele 6 luni în ceea ce privește deblocarea situației autorizării studiilor clinice în România. Este prima poartă de acces la viitoarele tratamente de ultimă generație. Până în luna ianuarie nu ar trebui să avem niciun studiu clinic neautorizat, majoritatea sunt autorizabile.
Avem acum primele studii clinice actualizate la 31 de zile de la momentul depunerii, actualizate real nu prin aprobare tacită. Se face o muncă susținută pentru ca situația să fie deblocată în condiții de maximă siguranță și calitate, ceea ce va încuraja dezvoltarea și mai mare a pieței studiilor clinice. Vor veni din ce în ce mai multe aplicații către România.
În acest moment suntem la coada Europei în ceea ce privește numărul de aplicații raportat la numărul populației. Lucrul acesta va aduce beneficii palpabile și rapide pentru pacienții români”, a explicat farm. Răzvan Prisada, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Traseul pacientului cu osteoporoză – de la prevenție la management de excelență".
Trebuie să știi asta: Chimioterapia sau radioterapia? Care este mai bună pentru bolnavii de cancer și câte ședințe trebuie să faci. 3 lucruri importante de știut
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...