Cristian Bușoi despre raportul său privind EU4Health: Cancerul trebuie să fie o prioritate

Cristian Bușoi  FOTO: Cristian Bușoi
Europarlamentarul Cristian Bușoi a prezentat marți, 7 iulie, raportul său despre programul de Sănătate al UE 2021-2027, EU4Health în Parlamentul European.

Într-un comunicat de presă, postat pe Facebook, europarlamentarul Cristian Bușoi vorbește despre conținutul raportului său privind Programul de Sănătate al UE 2021-2027, EU4Health, prezentat marți, 7 iulie, în Parlamentul European.

”Am prezentat astăzi în cadrul Comisiei #ENVI din Parlamentul European raportul meu pentru Programul independent de sănătate #EU4Health. Sunt onorat să fiu responsabilul Parlamentului European pentru acest Program extrem de important pentru viitorul Uniunii Europene și a cetățenilor ei. EU4Health are un buget de 9,4 miliarde de euro, cel mai generos buget pe care l-a avut până acum Sănătatea, iar în principalele obiective ale Programului sunt consolidarea sistemelor de sănătate din statele membre și pregătirea acestora pentru a face față crizelor și provocărilor de sănătate.

Ca raportor am propus mai multe modificări față de propunerea Comisiei Europene, pe care le consider esențiale pentru a răspunde nevoilor reale ale pacienților și medicilor și întărirea sistemelor medicale. Spre exemplu, realizarea din acest buget a unor investiții în infrastructură medicală, în principal la nivelul asistenței medicale primare; construirea de spitale, care urmează a fi finanțate din fondurile de coeziune pentru consolidarea pe termen lung a sistemelor de sănătate și ca răspuns la provocările actuale și viitoare de sănătate ar trebui sa reprezinte o prioritate.

Am propus investiții în prevenție și medicină personalizată. De asemenea, finanțări pentru întărirea Rețelei Europene de Centre de Excelență pentru boli rare, dar și extinderea rețelei pentru centre de excelență în boli transmisibile și netransmisibile, în special, cancer. Cancerul - și mai ales cancerul la copii - trebuie să reprezinte o prioritate a Programului #UE de Sănătate. Am propus investiții în diagnosticarea precoce și screening-ul timpuriu pentru a consolida prevenirea și depistarea atât pentru bolile transmisibile, cât și pentru cele care nu sunt transmisibile: bolile cardiovasculare, bolile neuro-degenerative, bolile respiratorii, diabetul. Am propus elaborarea și punerea în aplicare din bugetul EU4Health a Dosarului electronic european de sănătate, care să ofere sistemelor de asistență medicală mijloacele necesare pentru a îmbunătăți disponibilitatea și calitatea asistenței medicale, iar pacienții să poată avea acces mai rapid și mai ușor la tratament oriunde in UE.

Consider că programul EU4Health trebuie să fie mai mult decât un simplu răspuns la criza COVID-19. Acest program trebuie să îmbunătățească sistemele noastre de sănătate, să le întărească, astfel încât acestea să fie capabile să facă față unor pandemii viitoare și, în același timp, să abordeze și provocările pe termen lung cu care ne confruntăm deja: rezistența antimicrobiană, îmbătrânirea, bolile transmisibile și netransmisibile, bolile cronice, reticența la vaccinare, deficiența de medicamente.

România trebuie să profite la maximum de toate finanțările oferite de Uniunea Europeană în domeniul Sănătății”.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel