Crema de păpădie, balsam de vindecare universal. Este ideală pentru hidratare, arsuri sau călcâi crăpate. Cum o prepari din câteva ingrediente

crema de papadie - FOTO: Freepik@pixel-shot.com
Crema de păpădie este ideală pentru hidratarea pielii, arsuri sau călcâi crăpate. O poți face chiar acasă.

Crema de păpădie este bogată în antioxidanți antiinflamatori, polifenoli și flavonoide, o verișoară apropiată a celebrului ingredient de îngrijire a pielii - calendula - își câștigă o reputație proprie.

Deși proprietățile terapeutice ale păpădiei sunt adesea asociate cel mai mult cu ceaiul de rădăcină de păpădie prăjită, întreaga plantă este plină de componente benefice.

Atât rădăcina, cât și frunzele sunt pline de proprietăți de promovare a sănătății și pot fi folosite pentru a face orice, de la ceai de păpădie la salate super-nutritive. Nu numai că această plantă este bogată în vitamine și antioxidanți - cum ar fi silimarina, silibinina, curcumina, berberina și resveratrolul - dar conține și potasiu, magneziu, zinc, fier și colină.

La fel ca și alte rădăcini, cum ar fi brusturele și ashwagandha, rădăcina de păpădie are, de asemenea, o istorie bogată de utilizare în medicina tradițională. De fapt, originile păpădiei ca remediu natural pot fi urmărite până în anul 659 î.Hr. În China antică. De asemenea, a fost folosită în medicina arabă, galeză și europeană și era consumată crudă sau transformată în suc sau tonic.

Utilizările tradiționale ale păpădiei variau de la promovarea unei mai bune digestii până la vindecarea ficatului. Unele triburi de nativi americani mestecau rădăcina de păpădie pentru a ameliora durerea, în timp ce alții abureau frunzele și le aplicau local pentru a calma durerile de gât.

Vezi și: Pavel Heghi, medic român stabilit în Germania, uluit de cazul Denisa, copilul miracol: Nu mi s-a întâmplat în toată cariera! Îngerii au fost pentru ea

Păpădia, beneficii

De exemplu, atât extractele de flori, cât și cele de frunze de păpădie protejează împotriva fotoîmbătrânirii și senescenței (îmbătrânirea la nivel celular) legate de UVB. Acest lucru se datorează probabil conținutului ridicat de antioxidanți, care ajută la contracararea radicalilor liberi.

Deși uleiul infuzat cu păpădie poate fi folosit direct pe piele, multe persoane preferă să îl îngroașe într-un unguent care este atât portabil, cât și profund hidratant. Rețeta ușoară de unguent de păpădie de mai jos calmează iritațiile pielii, în timp ce hrănește pielea uscată, făcându-l un balsam vindecător universal, perfect pentru a fi folosit ca:

- hidratant pentru față

- balsam de buze

- balsam pentru mușcături de insecte

- unguent pentru arsuri

- balsam pentru coate aspre și călcâie crăpate, notează Mommy Potamus.

Vezi și: Planta care ajută inima și creierul. Are efecte antispastice. Reduce durerea, ameliorează tusea și calmează crizele epileptice

Crema de păpădie, cum o prepari acasă

Bogată în antioxidanți antiinflamatori, polifenoli și flavonoide, această pastă hrănitoare de păpădie funcționează minunat ca balsam de vindecare universal pentru tăieturi, zgârieturi, arsuri, mușcături de insecte, piele crăpată, mușchi dureroși și multe altele.

- Timp de pregătire: 2 minute

- Timp de gătire: 8 minute

- Timp total: 10 minute

Ingrediente

- Ulei de păpădie

- 140 de grame de granule de ceară de albine organică

- 25-50 de picături de ulei esențial, opțional (lavanda, tămâia, mușețelul și arborele de ceai sunt alegeri bune pentru un balsam de vindecare universal, iar piperul negru, copiaba și uleiul esențial de lavandă sunt alegeri bune pentru un masaj muscular relaxant).

Pentru producerea unguentului de păpădie, este necesar să se pregătească, mai intâi, uleiul de păpădie. Lasă florile de păpădie să se usuce până a doua zi.

Pune-le apoi într-un recipient și toarnă ulei vegetal peste ele.

Vezi și: Alimentele, efect asupra mătreții. Cum te afectează ceea ce mănânci

Se acoperă paharul și se pune într-un loc însorit. Se lasă aproximativ 5 săptămâni.

Se agită conținutul în mod regulat. La final, stoarce uleiul printr-o bucată de tifon și se folosește pentru a combate pielea crapată.

Se încălzește ușor ceara de albine într-o oală cu fund dublu (Dacă nu aveți oală cu fund dublu, puteți folosi un bol din oțel inoxidabil așezat în interiorul unei oale cu apă clocotită).

Când ceara de albine este topită, adăugați uleiul de păpădie. Lăsați să se încălzească timp de 30-60 de secunde, apoi amestecați până când ceara de albine și uleiul sunt bine amestecate, apoi luați de pe foc și adăugați uleiurile esențiale, dacă le folosiți.

Turnați unguentul într-un recipient curat și uscat sau într-un borcan de sticlă și lăsați-l să se răcească.

Vezi și: A emigrat în Germania acum 25 de ani să facă performanță în medicină. Ce l-ar convinge să se întoarcă în România. Pavel Heghi: Sunt două lucuri

Altă rețetă

1-2 mâini de flori de păpădie proaspete

- Ulei de măsline sau ulei vegetal

- Ceară de albine

- Sticlă

Se lasă florile de păpădie să se ofilească, apoi se pun într-o oală.  Se toarnă ulei vegetal și se fierb la abur circa 5 ore.  Se încălzește apoi uleiul de păpădie și se dizolvă cu o lingură de ceară de albine.  Se amestecă constant. Strecoară unguentul într-un borcan și se lasă la întărit. Apoi se poate folosi imediat, potrivit Healing Harvest Homestead.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel