Dacă vă propuneți să vă dezvoltați...
Creierul persoanelor care s-au îmbolnăvit de COVID este afectat. S-a constatat că poate crește riscul de demență.Pandemia de COVID a afectat grav creierul. COVID-19 poate cauza probleme pe termen lung cu gândirea, concentrarea și memoria. Această afecțiune este cunoscută în mod obișnuit sub numele de ”ceață cerebrală”.
Ceața cerebrală după COVID-19 a fost studiată în principal prin observarea persoanelor sănătoase anterior. Într-un mic studiu susținut de Institutul Național pentru Tulburări Neurologice și Accidente Vasculare Cerebrale (NINDS), cercetătorii au examinat impactul cognitiv al COVID-19 asupra persoanelor cu demență.
Cercetătorii au constatat că prezența COVID-19 a accelerat rapid deteriorarea structurală și funcțională a creierului pacienților cu demență, indiferent de tipul de demență suferită.
Despre aceste lucruri a vorbit dr. Valentin-Veron Toma, antropolog medical în cadrul Institutului de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române din București, într-un interviu pentru pentru DC MEDICAL și DC News.
”Studiile arată că pandemia nu ne-a făcut deloc bine, a accelerat niște trenduri preexistente și în ceea ce privește anxietatea, depresia, dar și marile categorii de suferințe psihice. Sunt mai multe forme de psihoză, mai multe forme de demență. E o accelerare a unor fenomene care păreau să fie într-un ritm mai lent.
Infecția virală a determinat formele de long COVID care reprezintă o afectare supărătoare, dar sunt un factor de risc pentru apariția, în 10-20 de ani, a unor boli degenerative, precum demență, Parkinson”, a explicat dr. Valentin-Veron Toma, antropolog medical în cadrul Institutului de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române din București, într-un interviu pentru pentru DC MEDICAL și DC News.
Cercetătorii au urmărit 14 pacienți cu demență preexistentă, care erau deja înscriși într-un studiu în curs de desfășurare privind demența și care au avut COVID-19 în timp ce participau la studiu. Dintre acești pacienți, patru aveau boala Alzheimer, cinci aveau demență vasculară, trei aveau demență din cauza bolii Parkinson și doi aveau varianta comportamentală a demenței frontotemporale.
Cercetătorii au testat diverse funcții cognitive și au efectuat imagistică cerebrală, comparând rezultatele evaluărilor efectuate cu trei luni înainte de cazurile lor de COVID-19 și apoi la un an după infectare.
La un an după ce au contractat COVID-19, toți pacienții cu demență au înregistrat o creștere semnificativă a oboselii și a depresiei, precum și o înrăutățire a atenției, memoriei, vorbirii, capacităților vizuo-spațiale și a funcțiilor executive. Toți pacienții prezentau, de asemenea, atrofie cerebrală, care reprezintă pierderea neuronilor și a conexiunilor dintre neuroni, precum și leziuni în profunzimea materiei albe a creierului lor.
În ciuda faptului că aveau tipuri diferite de demență, acești pacienți au dezvoltat simptome similare de demență după ce au avut COVID-19. În general, acești pacienți au prezentat o deteriorare structurală și funcțională rapidă a creierului după infectarea cu COVID-19, potrivit National Institute of Health.
Acest studiu arată că COVID-19 provoacă complicații neurologice grave la persoanele cu demență. Conform acestor rezultate, COVID-19 pare să accelereze progresia bolii în toate tipurile de demență. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege de ce COVID-19 accelerează deteriorarea creierului la pacienții cu demență. Aceste cercetări ar putea, de asemenea, informa dezvoltarea de tratamente pentru a încetini progresia demenței la pacienții care au avut COVID-19.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Dacă vă propuneți să vă dezvoltați...
Deficiența de B12: poate duce la...
Ce se întâmplă cu creierul după ce...
Supa de roșii, alimentul plin de...
Ce este nodul din vârful bananei și...
Cum trebuie să sterilizezi borcanele...