Creier activ: cum să-ți menții creierul tânăr și la vârste înaintate

Activitatea creierului poate fi îmbunătățită la vârste mai înaintate
Abilitățile cognitive încetinesc odată cu înaintarea în vârstă, dar cercetătorii au descoperit care este cea mai bună metodă de a-ți menține creierul activ.

Cuvinte încrucișate, jocuri de cărți sau chiar jocuri pe telefon sau tabletă sunt cunoscute pentru că oferă o oarecare menținere active a creierului. Unii cercetători  au mers chiar mai departe și au încercat să afle dacă aceste preocupări pot ține bolile precum Alzheimerul departe.

 „Cercetările de până acum nu au descoperit că participarea la aceste diferite jocuri ale creierului va reduce riscul de demență”, spune dr. Julie Brody-Magid, director clinic al clinicii de evaluare a tulburărilor de memorie din Spitalul McLean afiliat la Harvard. „Dar pot ajuta la îmbunătățirea abilităților selective ale creierului și pot juca un rol important în menținerea sănătății globale a creierului”.

Jocurile pentru creier sunt definite ca orice activitate care stimulează gândirea. Aceasta include cuvintele încrucișate și Scrabble, dar și jocurile tradiționale precum șahul, Sudoku și bridge. De asemena, sunt incluse activități creative Acesta include, de asemenea, activități creative precum pictura, cântatul la un instrument sau învățarea unei limbi străine.

Stimularea creierului cu jocuri

În timp ce aceste activități sunt stimulante pentru psihic, beneficiile lor pe termen lung sunt încă dezbătute. Unele studii au descoperit că pot ajuta la eliminarea demenței sau la încetinirea progresiei sale, în timp ce alte cercetări nu au găsit nicio legătură.

Dovada mai convingătoare este că jocurile pentru creier pot ajuta la ascuțirea anumitor abilități de gândire care tind să se scadă cu vârsta, cum ar fi viteza procesării, abilitățile de planificare, timpul de reacție, luarea deciziilor și memoria pe termen scurt, potrivit unui studiu realizat în noiembrie 2016 de International Psychogeriatrics, citează Harvard Medical SChool.

"Mulți bărbați nu folosesc aceste abilități la fel de active pe măsură ce îmbătrânesc, mai ales dacă au părăsit forța de muncă. Prin urmare, învățarea utilizării creierului ca răspuns la alte forme de stimulare poate ajuta la consolidarea abilităților mentale valoroase, de care bărbații în vârstă continuă să aibă nevoie și se bazează pe ele în fiecare zi ", spune dr. Brody-Magid.

„Rezerva” de creier

Un alt mod în care jocurile pentru creier pot ajuta memoria este crearea unei rezerve cognitive. Rezerva cognitivă este ca un cont de economii pentru zilele ploioase în care puteți „depozita” creierul și îl puteți utiliza atunci când aveți nevoie de gândire rapidă. "De asemenea, rezerva dvs. poate chiar ajuta la furnizarea de reziliență împotriva pierderii de memorie legate de vârstă și demență", spune Dr. Brody-Magid.

Pe baza cercetărilor actuale, cel mai bun mod de a construi mai multă rezervă cognitivă este să faci exercitii fizice regulate și să rămâi activ fizic. Cel puțin 150 de minute de exercițiu cu intensitate moderată pe săptămână pot crește fluxul de sânge către hipocamp, regiunea creierului asociată cu stocarea memoriei. Dacă nu aveți la dispoziție 150 de minute pentru exerciții fizice, asigurați-vă că orice activitate fizică este mai bună decât să nu faceți deloc, nicio mișcare fizică.

Exerciții fizice, combinate cu jocurile pentru creier

Dar jocurile pentru creier pot extinde efectele benefice ale exercițiilor fizice. De fapt, cercetările au descoperit că o combinație dintre exerciții și jocuri cerebrale sau un alt stimul mental similar - cum ar fi continuarea educației, socializarea, participarea la activități culturale și discutarea ideilor - poate construi o rezervă cognitivă mai bună decât exercițiile fizice.

„În acest fel, participarea la jocurile pentru creier poate de fapt ajuta la cunoaștere, dar este un efort de echipă”, spune dr. Brody-Magid. „Nu o poți face făcând doar cuvinte încrucișate.”

Totuși, noutatea este esențială. Dacă sunteți deja priceput la cuvintele încrucișate sau la bridge, creierul nu va fi atât de stimulat. „Trebuie să faci altceva, care să-ți forțeze creierul să lucreze și să învețe”, spune dr. Brody-Magid.

De asemenea, trebuie să participați la mai multe tipuri de implicare. "Nu te concentra doar pe un lucru nou", spune dr. Brody-Magid. "Este exact ca și cum exersezi mușchii. Dacă faci doar bucle biceps, brațele tale vor fi mai puternice, dar picioarele nu vor fi."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel