Crăciunul în era tehnologiei: întâlnire cu familia pe Skype, cadouri online, concertul lui Hrușcă ascultat pe repeat și decorațiuni controlate de pe telefon

Craciunul a primit un update Foto: Freepik @stokkete
Cum a schimbat tehnologia felul în care sărbătorim Crăciunul și ce tradiții au rămas în sufletele diferitelor generații.

Progresul rapid al tehnologiei din ultimii cincisprezece ani a schimbat în mod semnificativ multe părți ale vieții noastre, inclusiv modul în care facem schimb de cadouri și sărbătorim sărbătorile. 

Această evoluție tehnologică nu numai că a introdus metode inovatoare de comunicare, dar a revoluționat și practicile tradiționale, aducând atât comoditate, cât și noutăți în tradițiile noastre festive. Iată câteva aspecte ale Crăciunului care s-au schimbat, odată cu evoluția tehnologiei:

Decorațiunile

Zilele plictisitoare din jurul casei au trecut de mult. Poți avea o casă festivă, orientată spre tehnologie, odată cu sosirea gadgeturilor inteligente precum Alexa. Există acum becuri care pot fi controlate de dispozitivul tău inteligent pentru a reda muzică în sincronizare, pentru a-și schimba culoarea și pentru a-și regla luminozitatea.

Poți programa sincronizarea decorațiunilor de Crăciun cu prizele dispozitivelor inteligente, eliminând necesitatea de a deconecta bradul sau de a stinge luminile exterioare înainte de culcare.

Nu ai timp sau chef pentru a împodobi casa cu lumini în acest an? Există lumini care se pot proiecta pur și simplu pe casa ta, așa că nu-ți fă griji. Acum, poți avea un afișaj fără a fi nevoie să pierzi mult timp instalându-le pe casă sau să le demontezi la sfârșitul sezonului. De fapt, acesta este un mod mai sigur de a decora de Crăciun, în special pentru persoanele în vârstă, deoarece agățarea luminilor afară în timpul iernii poate fi periculoasă din cauza zăpezii și a gheții. De fapt, în fiecare an, peste 15.000 de răniri sunt cauzate de decorațiunile de Crăciun.

Felicitările de Crăciun

Familiile moderne nu au renunțat de mult timp când vine vorba de felicitările de Crăciun. Și chiar și atunci când felicitările electronice au devenit populare, felicitările convenționale au rămas modul preferat de comunicare - 72% dintre respondenți au declarat că ar prefera să primească o felicitare tradițională decât orice felicitare electronică de sărbători.

Cu toate acestea, unii susțin că, din moment ce rețelele de socializare sunt o platformă atât de apreciată pentru schimbul de actualizări și imagini de familie, felicitările de Crăciun nu mai sunt necesare. În loc să aștepte până în decembrie pentru cea mai nouă fotografie de familie, oamenii pot vedea cum cresc copiii tăi și orice membri noi ai familiei pe tot parcursul anului.

Potrivit unei cercetări, mai mult de jumătate dintre tinerii profesioniști nu cred că trimiterea unei felicitări de sărbători în orice fel de format este necesară. Mai puțin de 50% dintre oameni vor trimite doar mesaje text prietenilor și familiei, în timp ce majoritatea celor rămași vor folosi rețelele de socializare pentru a răspândi plăcerea sărbătorilor, potrivit Forbes.

Chiar dacă încă mai trimiți felicitări de Crăciun prin poștă, editarea fotografiilor este un alt mod în care tehnologia schimbă felicitarea tradițională. Felicitări amuzante care au fost photoshopate sau pur și simplu posibilitatea de a alege singur un fundal nou, fără a fi nevoit să mergi la mall și să alegi același fundal ca toți ceilalți.

Foto: Freepik @Drazen Zigic

Darurile

Oferirea de cadouri este o tradiție de Crăciun, dar abordarea noastră în ceea ce privește alegerea și oferirea cadourilor a evoluat semnificativ în ultimii ani. Mai mult de jumătate dintre adulții se așteaptă să cumpere online de sărbători, într-o anumită măsură, iar 5% doresc să facă cumpărături exclusiv online. Probabilitatea ca cineva să cumpere online crește odată cu vârsta, așa cum se întâmplă și în cazul altor evoluții tehnologice. În rândul milenialilor, șase din zece susțin că vor face cumpărături online.

Obiceiurile de a oferi și de a primi cadouri au evoluat și ele. În loc să împacheteze și să livreze cadourile în persoană, o mulțime de persoane trimit cadouri direct de pe magazinele online și de la alți comercianți. Apariția serviciului de livrare rapidă a făcut ca achizițiile și expedierile de ultim moment să fie mai tipice. În această perioadă a anului, a devenit un obicei să trimiți carduri cadou și bani în numerar folosind servicii precum serviciile online de plată și banking.

Comunicarea online

Expresia "voi fi acasă de Crăciun" nu mai este limitată la visele tale datorită Facetime și gadgeturilor inteligente, care îți permit să conversezi video cu membrii familiei cu care nu poți petrece sărbătorile. Un sfert dintre adulți (23%) - inclusiv 39% dintre mileniali, 21% dintre generația X, 19% dintre generația Boomers și 11% dintre vârstnici - se așteaptă să petreacă sărbătorile prin Skype.

O altă platformă foarte apreciată pentru a răspândi plăcerea sărbătorilor este Facebook. De Crăciun, aproape patru din zece adulți anticipează că vor interacționa cu prietenii sau familia pe rețelele de socializare. Majoritatea celor care au indicat că vor face acest lucru sunt mileniali (46%), Gen-X (51%), Boomers (31%) și vârstnici (13%).

Dar, în preajma sărbătorilor, social media poate avea și un mare impact negativ. În special părinții au presiunea de a respecta numeroasele tradiții de Crăciun. Căutarea de idei originale pentru evenimente și decoruri de sărbători s-a intensificat datorită Pinterest. Fotografiile de familie perfect puse în scenă și pomii și dulciurile împodobite în mod imaculat ar putea arunca sărbătorile în perspectiva faptului că ceva trebuie să fie "perfect".

Îmbrăcămintea

Pentru acele adunări memorabile de Crăciun, puloverele urâte se găseau în secțiunea de vânzări a magazinului second-hand din cartierul tău. În zilele noastre, au depășit măsura cu playere de muzică încorporate, lumini LED și chiar pulovere care îți permit să îți etalezi tabletele și smartphone-urile pentru a transmite orice doriți direct pe haină.

Servicii bisericești, muzică și filme în streaming

Filmele clasice și muzica de sărbători sunt acum disponibile cu un simplu clic pe un buton. Acum puteți asculta Hrușcă pe repeat toată noaptea, dacă dorești, în loc să îți petreci întreaga zi așteptând să auzi colindul preferat pe același post.

În ultimii ani au crescut și numărul de filme originale de Crăciun pe serviciul de streaming Netflix iar toată lumea se duce imediat cu gândul la seria de filme Singur Acasă, care a devenit deja o tradiție modernă a sărbătorilor de iarnă.

În timpul sărbătorilor, utilizările religioase ale streamingului sunt, de asemenea, foarte populare. De exemplu, 25% dintre respondenții unui studiu din ultimii ani au declarat că intenționau să asculte o predică sau un alt mesaj religios prin intermediul unui podcast.

În esență, pe măsură ce tehnologia avansează, aceasta are un impact din ce în ce mai mare asupra festivităților de Crăciun și a obiceiurilor de oferire a cadourilor, îmbinând lumea digitală cu obiceiurile îndrăgite pentru a produce experiențe noi și îmbucurătoare pentru toți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel