COVID: Risc de spitalizare redus cu 53% și de deces cu 91% în cazul infectării cu Omicron, față de Delta. STUDIU

Coronavirus, COVID, oameni pe stradă. Foto colaj: Pexels
Un amplu studiu american care a cuprins aproape 70.000 de persoane testate pozitiv la infecția cu SARS-CoV-2 a arătat un risc de spitalizare și de deces substanțial redus în cazul COVID produs de varianta Omicron comparativ cu Delta, iar asta se întâmplă independent de nivelurile de imunitate în creștere în rândul populației. 

Potrivit studiului (link direct studiu) publicat pe platforma MedRxiV, persoanele infectate cu Omicron aveau un risc înjumătățit (mai mic cu 53%) de a fi spitalizate față de cele contaminate cu Delta. În același timp, riscul de a ajunge la terapie intensivă s-a redus cu 74%, iar cel de deces cu peste 90%.

Dintre cele mai mult de 52.000 de persoane infectate cu Omicron urmărite în acest studiu, niciuna nu a avut nevoie de aparat de respirație artificială. Pentru comparație, 11 pacienți dintre cei aproape 17.000 infectați cu Delta au trebuit conectați la un astfel de aparat.

În plus, durata mediană a spitalizărilor a fost de 1,5 zile pentru Omicron și de aproape 5 zile în cazul infectării cu Delta.

Această analiză a fost întreprinsă pornind de la datele sistemului spitalicesc din California al Kaiser Permanente (un consorțiu de îngrijire integrată), în cursul lunii decembrie, când ambele variante virale aveau o largă circulație.

Rezultatele sale vin să confirme datele acumulate de la populațiile altor țări, spre exemplu Africa de Sud sau Marea Britanie, dar și pe cele care au arătat - la experimentele pe animale sau ex-vivo (în afara corpului uman) - că Omicron are o rată mai mare de replicare în căile aeriene superioare (nas, gât) față de plămâni, unde se declanșează formele grave de COVID-19.

Studiul american, care nu a fost deocamdată supus procedurii de peer-review, a fost realizat de cercetători de la Universitatea Berkeley din California, Kaiser Permanente și Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC).

„Studiul a luat în calcul parametri importanți precum vârsta, sexul, infectările anterioare cu SARS-CoV-2, statutul vaccinal și comorbiditățile', a declarat miercuri directoarea CDC, dr Rochelle Walensky, citând pe larg din acest studiu într-o conferință de presă.

Rezultatele arată că varianta Omicron este 'intrinsec mai puțin gravă' decât Delta, nu doar că persoane care au fost imunizate (după o infectare anterioară sau printr-un vaccin) o contractează, explică studiul.

De altfel, chiar dacă studiul a constatat o eficacitate a vaccinurilor mai redusă contra infectărilor cu Omicron, s-a observat că protecția a rămas considerabilă împotriva formelor grave de boală.

Cu toate acestea, Rochelle Walensky a subliniat că infecțiozitatea foarte ridicată a variantei Omicron duce în mod automat la un număr mare de spitalizări, punând sub presiune un sistem medical al cărui personal a fost deja supus la grea încercare în ultimii doi ani.

„Riscul de spitalizare rămâne scăzut – în special în rândul persoanelor care sunt la curent cu vaccinurile lor Covid”, a spus Walensky. „Cu toate acestea, creșterea uluitoare a cazurilor, peste 1 milion de cazuri noi în fiecare zi, a dus la un număr mare de spitalizări totale”, a mai subliniat ea.

Varianta Omicron a devenit recent tulpina dominantă în SUA, depășind Delta pe la jumătatea lunii decembrie. Noua tulpină reprezintă acum aproximativ 98,3% din toate cazurile noi, conform datelor CDC.

Oficialii americani de sănătate publică vor monitoriza „decesele în următoarele câteva săptămâni pentru a vedea impactul omicronului asupra mortalității”, a spus Walenksy în timpul briefing-ului. „Având în vedere numărul mare de cazuri, s-ar putea să vedem decese din Omicron, dar bănuiesc că decesele pe care le vedem acum sunt încă date de Deltă”.

Statele Unite înregistrează în această perioadă o medie de 750.000 de cazuri noi de infectare și circa 1.600 de decese pe zi.

În spitalele americane se află acum un număr record de peste 150.000 de persoane infectate cu SARS-CoV-2. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel