Activitatea fizică poate fi aliatul...
Cum numărul de cazuri de infectare cu Covid este în continuă creștere este deja adus în discuție dacă putem să ne gândim la valul șase al pandemiei. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Nimic nu va mai fi la fel vs. Luați din nou prin surprindere-pandemia COVID-19 în 2022”, la ce trebuie să ne așteptăm în perioada imediat următoare.
Bilanț COVID-19, 19 iulie. Ministerul Sănătății a publicat datele zilei
”Putem vorbi de valul șase, deocamdată suntem în cursul verii, până la toamnă mai avem vreo două luni, cel puțin din punct de vedere calendaristic, deci este clar că în această perioadă trebuie să fim pregătiți să putem să răspundem provocările acestui val șase, generat de tulpini mai transmisibile.
Din fericire nu sunt mai patogene, în sensul că formele de boală pe care le produc sunt mai în general ușoare și am ajuns deja, în România, la 25.000 de cazuri pe săptămână, estimăm că va exista în continuare creștere, probabil până spre jumătatea lunii august, iar acest lucru trebuie să meargă în paralel cu un sistem de sănătate pregătit, mai ales în zona sa ambulatorie, să preia pacienții cu forme ușoare sau medii care au nevoie de tratament, de evaluare și tratament, aplicăm același scenariu din valul anterior care a permis menținerea spitalelor funcționale, nu a supraaglomerat spitalele nici din punctul de vedere al pacienților Covid și pe de altă parte a permis accesul pacienților cu alte patologii la asistență medicală.
Cam asta ar trebui să fie filozofia, am redeschis centrele de evaluare și de tratament, centrele ambulatorii, mărind capacitatea de testare și fac un apel la toate persoanele care au simptome, să se testeze, fie la medicul de familie, fie într-o farmacie din program, fie în centrele acestea de recoltare a probelor, care există în București, fie la Ambulanță, pentru că și Ambulanța este un sprijin de nădejde în gestionarea acestei pandemii și a făcut-o cu mult efort, și aș zice și cu succes, mai ales în valul al cincilea”, a declarat Alexandru Rafila.
Cât privește o vaccinare dublă, atât anti-Covid, cât și anti-gripal, ministrul Rafila susține că nu este exclus un astfel de scenariu.
”Nu este exclus, chiar există recomandări ale Centrului European de Control al Bolilor pentru o eventuală administrare în acest sens a unei doze suplimentare, de obicei a patra, a unui vaccin care va fi customizat, adică va fi adaptat tulpinii circulante să se facă la persoanele vârstnice, persoanele cu afecțiuni cronice, să se facă împreună cu vaccinul gripal.
Se pot face concomitent și în felul acesta încercăm să rezolvăm două probleme de sănătate publică, atât infecția cu noul coronavirus, care din fericire nu mai este la fel de gravă, dar poate afecta anumite grupuri vulnerabile, cât și infecția gripală. (...) Intervențiile de sănătate publică trebuie să vizeze în special aceste grupuri la risc, sigur, este nevoie de un efort comun, nu doar al autorităților”, a mai spus ministrul Rafila pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Nimic nu va mai fi la fel vs. Luați din nou prin surprindere-pandemia COVID-19 în 2022”,
Mai multe în video:
Vezi și: Masca, din nou obligatorie. Rafila anunță LOCURILE în care trebuie să o purtăm
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Activitatea fizică poate fi aliatul...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Durerea și disconfortul în jurul...
La vârsta a doua, prevenția...