COVID-19, terapie cu plasmă umană: un echipament complet a ajuns la Centrul de Transfuzii Maramureș

Un echipament complet de colectare a plasmei umane a ajuns la Centrul de Transfuzii din Baia Mare. Pacienții ifnectați cu COVID-19 vor putea beneficia în curând de terapia cu plasmă.

La Centrul de Transfuzie Sanguină din Maramureș a ajuns vineri, 1 mai, cu titlu gratuit, un echipament complet de colectare plasmă umană, produs în Germania, care va putea fi folosit timp de 12 luni de către medicii maramureșeni. Plasmafereza a fost deja instalată, urmând ca, în cursul acestei săptămânii - după efectuarea instructajului personalului - să fie pusă în funcțiune. Colectarea plasmei convalescente se va realize potrivit protocoalelor experimentale aprobate de către Ministerul Sănătății și în baza acordului medical încheiat între Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureș, reprezentat prin directorul Ștefania Weber și Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, manager Ludovica Rusu.

„Acest complex medical ajută la colectarea plasmei umane de la pacienții vindecați de COVID-19, fiind ulterior folosită în cazul bolnavilor infectați cu noul coronavirus SARS-CoV2. Plasma convalescentă colectată va fi utilizată exclusiv pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile sau a celor cu risc major de infectare, dar și pentru tratarea pacienților critici infectați cu acest coronavirus. Echipamentul a venit și cu 100 de kituri de colectare plasmă umană, astfel că maramureșenii care au COVID-19 vor fi tratați la fel ca bolnavii din țări care au implementat deja cu succes această terapie”, a declarat Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș.

În Maramureș vor funcționa, în curând, trei echipamente Real Time-PCR, achiziționate prin finanțare și de la bugetul județului și este posibil să asistăm la o creștere a cifrei pacienților diagnosticați cu noul coronavirus, a mai spus șeful CJ Maramureș. „Acesta este motivul principal pentru care  avem nevoie de tratamente performante în lupta cu Covid-19, în Maramureș. La Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie am avut, în ultimele zile, o medie zilnică de aproape 100 de teste pentru identificarea noului coronavirus, iar în zilele următoare, aparatul Real-Time PCR va ajunge și la Spitalul Orășenesc Vișeu de Sus. Și în Maramureșul istoric este imperios necesar ca cetățenii să fie testați, pentru a depăși cât mai curând această pandemie și cu cât mai puține pierderi”, a mai menționat el.

Echipamentul pentru colectarea plasmei umane a ajuns în Maramureș în urma unui accord verbal între președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, și Florin Hozoc –directorul General al Besmax Pharma Distribution.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel