Generații diferite în autoizolare. Sfaturi de la un psiholog pentru evitarea conflictelor

Trei generații  FOTO: pixabay.com
EXCLUSIV
Situația de urgență instituită în România din cauza coronavirusului i-a prins pe unii români în casă cu părinții și bunicii.

Când trei generații locuiesc, fie și temporar, sub același acoperiș, conflictele sunt inevitabile. Iar "cele mai bune soluții nu le găsim în momentele de tensiune", spune Gabriela (Culda) Groza, psiholog clinician, psihoterapeut și cadru didactic la UBB Cluj.

Ce ajută – continuă specialistul citat - este ascultarea cu empatie, deși dezaprobăm ideile rostite, și stabilirea unor limite. Spre exemplu să oprim acele conversații neproductive.

"Este bine să nu-i etichetăm pe cei care au păreri diferite – spre exemplu: «ești paranoic», «ești inconștient», «ești exagerat» - , ci mai degrabă să le explicăm că nouă nu ne face bine să ne gândim la aceste lucruri. De asemenea, ajută să fixăm reguli împreună cu cei cu care locuim. Dacă negociem împreună regulile, sunt șanse mai mari să facem împreună compromisuri și să respectăm cele negociate", subliniază psihologul.

Calm și răbdare

Nu mai e un secret pentru nimeni că "în relațiile apropiate, timpul petrecut împreună potențiază ceea ce este în acea relație".

"Dacă există acolo conflicte mocnite vor izbucni, dacă este o relație sănătoasă se vor crea și mai multe momente frumoase. Este bine să fim conștienți de asta și să abordăm situația atent. Dacă avem relații conflictuale cu apropiații ar trebui discutate într-o manieră empatică, ascultând perspectiva celuilalt și expunând cu calm și răbdare cum este pentru noi întreaga situație. Este clar că nu o să devenim dintr-o dată experți în comunicare și în gestionarea conflictului, însă scopul comun (acela de a nu fi tensiune în familie o perioadă îndelungată) ar putea motiva persoanele să se mobilieze în gestionarea conflictelor. Cu siguranță, vor fi și familii pentru care această perioadă va fi una de adâncire a conflictelor și/sau de rupere a relațiilor", apreciază Gabriela (Culda) Groza.

"Bătaia" pe telecomandă

Iar refugiul în butonarea telecomenzii nu ajută. Psihologul mai spune că "dacă nu avem dezvoltate deja alte preocupări în afară de televizor, este greu să le accelerăm acum. Măcar să urmărim selectiv programe mai calitative și nu mereu știri despre colonavirus. Una dintre probleme poate să apară când mai mulți membri doresc să urmărească programe TV diferite, iar lipsa de spațiu îi obligă să aleagă. Și aici funcționează regulile și compromisul".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel