COVID-19, RAPORT: 6 țări din 10 au luat măsuri ilegale, disproporționate, fără limită de timp sau nenecesare

Purtatul măștii în tren este obligatoriu. Foto: Pixabay
Mai mult de 60% dintre țările lumii au luat măsuri problematice la nivelul drepturilor omului sau al standardelor democratice pentru a limita pandemia COVID-19, indică un raport publicat miercuri de organizația neguvernamentală International IDEA.

Studiul, care analizează cvasitotalitatea țărilor lumii, indică faptul că - în contextul pandemiei de COVID-19 - 61% dintre acestea au luat cel puțin măsuri considerate “ilegale, disproporționate, fără limită de timp sau nenecesare” în cel puțin un domeniu legat de libertățile democratice.

Pentru regimurile considerate democratice, proporția este de 43%, în timp ce pentru regimurile autoritare ea ajunge la 90%, conform ONG-ului cu sediul la Stockholm și specializat în analizarea situației democrației în lume.

Dacă în cazul regimurilor autoritare concluziile studiului erau previzibile, „ceea ce este mai surprinzător este că atât de multe democrații au luat măsuri care sunt problematice”, a declarat pentru AFP secretarul general al International IDEA, Kevin Casas-Zamora.

India se află în fruntea clasamentului mondial stabilit de raportul ONG-ului, cu măsuri considerate îngrijorătoare în nouă dintre cele 22 de domenii analizate (libertatea de circulație, libertatea de exprimare, libertatea presei etc.), în fața Algeriei și a Bangladeshului (opt măsuri îngrijorătoare). Urmează China, Egipt, Malayezia și Cuba.

Rusia este prima țară europeană în acest clasament, cu șase domenii care provoacă îngrijorare, la fel ca Arabia Saudită, Myanmar, Iordania, Sri Lanka și Zimbabwe.

În Uniunea Europeană, sunt citate cinci țări: Bulgaria (trei domenii), Ungaria (două domenii), Polonia, Slovacia și Slovenia (un domeniu), notează Agerpres.

Restricțiile pentru libertatea presei în numele luptei contra dezinformării, folosirea excesivă a forței (desfășurarea de militari pentru aplicarea regulilor etc.) și corupția în contractele de aprovizionare în condiții de urgență sanitară se află printre cele mai frecvente motive de îngrijorare, a explicat Casas-Zamora.

Pe de altă parte, studiul salută măsurile luate de unele țări simultan cu respectarea regulilor democratice: Islanda, Finlanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Coreea de Sud, Taiwan, Uruguay, Cipru, Japonia, Senegal și Sierra Leone.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel